Αγωνία στον τομέα των υπηρεσιών για τις σχέσεις με την Ρωσία

Η ρωσική πλευρά φαίνεται αμετακίνητη από τη θέση της για αύξηση του φόρου παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους κατά 10%.

Του Νέστορα Βασιλείου

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης  των Υπουργείων Οικονομικών Κύπρου - Ρωσίας.

Ο τομέας των υπηρεσιών παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα υπό το φόβο ενός πλήγματος, που θα προκαλέσει η φυγή ρωσικών εταιρειών από την Κύπρο, αλλά και η μη προσέλκυση νέων εταιρειών από τη χώρα.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν αμετακίνητοι και δεν συζητούσαν αλλαγές στο αίτημά τους για διαφοροποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, το οποίο προνοεί την αύξηση του φόρου παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους στο 15% από 5% που ισχύει σήμερα.

Παρά ταύτα η παρέμβαση στη συζήτηση προσώπου από τα υψηλά δόματα του ρωσικού υπουργείου οικονομικών έδωσε παράταση στην αγωνία καθώς αφήνει περιθώρια μιας νέας διαπραγμάτευσης για μετριασμό των επιπτώσεων.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δίδεται το περιθώριο στο Υπουργείο Οικονομικών να θέσει ενώπιον των ρωσικών Αρχών προτάσεις για τους τομείς, που επιθυμεί να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση του 15%.

Αυτές οι προτάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης από βδομάδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με την κυπριακή πλευρά να κρατεί μικρό καλάθι. Έχει αρχίσει η διαδικασία διαμόρφωσης των προτάσεων της Κύπρου, οι οποίες θα κατατεθούν εκ νέου στο ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να μην ισχύσει η φορολόγηση του 15% σε μερίσματα και τόκους οριζόντια, αλλά να υπάρξουν τομείς που θα εξαιρεθούν.  

Βεβαίως στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαβιβαστεί στις κυπριακές Αρχές η ρωσική θέση ότι ανάλογα αιτήματα για αύξηση αυτών των φορολογιών θα προωθηθούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αυτή ήταν και η διαβεβαίωση, που φέρεται να είχε δώσει τόσο η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο, όσο και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών στον Κύπριο ομόλογό του σε δύο τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.

Μέχρι σήμερα ανάλογα αιτήματα έχουν αποσταλεί σε Μάλτα και Λουξεμβούργο.

Για λόγους ανταγωνιστικότητας η Κύπρος επιθυμεί να λάβουν ανάλογο αίτημα Ελβετία και Ολλανδία, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν προτίθεται, για την ώρα τουλάχιστον, να πράξει η Ρωσική Ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ