Το δίλημμα είναι 5G ή καθόλου κινητή τηλεφωνία

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τονίζει την σημασία της μετάβασης προς την τεχνολογία 5G καθησυχάζοντας τις ανησυχίες μερίδας των πολιτών.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει σχετική οδηγία εναρμόνισης η οποία αναγκάζει τα κράτη να υιοθετήσουν την τεχνολογία 5G, αρχίζοντας με το ότι οφείλουν να προβούν στην διαδικασία αδειοδότησης εντός του έτους.

Το ερώτημα ευλόγως τίθεται με το ζήτημα είναι σχετικά με την περίπτωση μη υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G θα μπορεί ένα κράτος να ακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας;

Μιλώντας στην "Πρώτη Εκπομπή" του Ράδιο Πρώτο, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, αναφέρει ότι γύρω από την συζήτηση που υπάρχει για την νέα τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, το δίλημμα που τίθεται δεν είναι μεταξύ της τεχνολογίας 4G και της τεχνολογίας 5G, αλλά μεταξύ της τεχνολογίας 5G ή καθόλου κινητής τηλεφωνίας.

Ανακοινώθηκε χθες από το Υφυπουργείο ότι οι άδειες που θα χορηγηθούν μέχρι το τέλος του 2020, ως η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουν χρονική διάρκεια 20 ετών και θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων 5G που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Καθησυχάζονται οι ανησυχίες για το δίκτυο 5G

Ο κ. Κόκκινος τονίζει ότι κύριο μέλημα του κράτους είναι η δημόσια υγεία και όχι η τεχνολογία.

Καθησυχάζοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν για την εγκατάσταση του δικτύου 5G τονίζει ότι το νέο δίκτυο 5G εκπέμπει πολύ λιγότερη μη ιονίζουσα ακτινοβολία σε σχέση με την προηγούμενη τεχνολογία του 4G.

Οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τα δίκτυα 5G δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, ενώ δεν είναι κάτι το οποίο μπαίνει σε λειτουργία πρώτη φορά αφού οι τεχνολογίες 3G και 4G χρησιμοποιούσαν ακριβώς την ίδια τεχνολογία.

Σημειώνει επίσης ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των σκεπτικιστών για το 5G αναφέροντας ότι την τελευταία 20ετία που χρησιμοποιούνται παρόμοιες τεχνολογίες δεν υπάρχουν οποιαδήποτε αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι διατρέχεται κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων αν τα δίκτυα εκπέμπουν μέσα στα επιτρεπόμενα όρια.

Το ότι δίνεται αδειοδότηση για μια συγκεκριμένη τεχνολογία δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει παρακολούθηση και έλεγχος κατά την εφαρμογή και λειτουργία της. Συμπληρώνει επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει τις κατάλληλες οδηγίες με στόχο οι εν λόγω κεραίες να εκπέμπουν πολύ πιο κάτω από το επιτρεπτό όριο ασφαλείας εκπομπής της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Περισσότερες κεραίες στο 5G

Οι κεραίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, είναι μικρότερου βεληνεκούς και μικρότερης έντασης σε σχέση με την προηγούμενη τεχνολογία, συνεπώς θα πρέπει να εγκατασταθεί μεγαλύτερος αριθμός κεραιών 5G ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη κάλυψη. 

Βάσει μετρήσεων που έχουν γίνει η ακτινοβολία που συνολικά θα εκπέμπουν οι νέες κεραίες του δικτύου 5G θα είναι λιγότερη από την συνολική ακτινοβολία που εκπέμπει σήμερα το υφιστάμενο δίκτυο 4G. 

Ποια τα οφέλη του G5;

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι πέραν από την υψηλή ταχύτητα στην διαδικτυακή εμπειρία που θα προσφέρει η τεχνολογία του 5G, θα δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι σήμερα. Η ώθηση και η εξάπλωση εφαρμογών που βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του 5G, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο όφελος από την χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας. 

Ο Υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι, η μετάβαση από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από το 4G στο 5G. ίσως να είναι τόσο σημαντική όσο ήταν η μετάβαση από την πρώτη γενιά μέχρι την τέταρτη γενιά, δηλαδή από το 1G στο 4G.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ