Δάνεια Πολιτικών: Για ποινικές ευθύνες η μπάλα στην Νομική Υπηρεσία (ΒΙΝΤΕΟ) 

Τι ανέφερε ο Μάριος Πετρίδης για τις «σκανδαλώδεις» συμφωνίες με την Altamira και τα δάνεια των ΠΕΠ στον Συνεργατισμό, στον απόηχο της δημοσίευσης της σχετικής έκθεσης της Ελεγκτική Υπηρεσίας

«Διαγράφηκαν δάνεια Πολιτικών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο το να καταλήξουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, με ελεγκτικά τεκμήρια ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση κάποιου Πολιτικώς Εκτεθειμένου Προσώπου, επειδή ακριβώς ήταν ΠΕΠ, δεν έγινε. Και ο λόγος που δεν έγινε είναι επειδή θα έπρεπε να ελέγχουν και μια σειρά από άλλες περιπτώσεις που είχαν τα ίδια οικονομικά δεδομένα» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

 

Ο Μάριος Πετρίδης, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία με την έκθεσή της «έβγαλε απλά μια φωτογραφία της κατάστασης» και πρόσθεσε «ότι για τα 17 από 25 ΠΕΠ των οποίων τα δάνεια αναδιαρθρώθηκαν είναι στην έκθεση και μάλιστα για τους 17 εντοπίστηκαν 4,2 εκατομμύρια ευρώ διαγραφές, 3 εκ. ευρώ υπόλοιπα προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις (παρκαρίσματα δανείων) και 4,9 εκατομμύρια ευρώ ανταλλαγές ακινήτων έναντι χρέους. Πέντε περιπτώσεις που δεν έχουν διευθετηθεί τα δάνεια τους, κρίθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ ως ‘’μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες». Μάλιστα για τους 5 «μη συνεργάσιμους» όπως είπε ο κ. Πετρίδης, λήφθηκαν και νομικά μέτρα, ενώ σημείωσε ότι «ένας απ’ αυτούς, έκανε αίτηση για να μπει στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ».

 

Για ποινικές ευθύνες, η μπάλα είναι στην Νομική Υπηρεσία

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε παράτυπη διαδικασία είτε για δανειοδότηση είτε για εξόφληση-αποπληρωμή δανείου, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «τις παρανομίες δεν της βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία με την έννοια ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι δικαστήριο. Απλώς εμείς αναδεικνύουμε αυτό το θέμα και όποιος θέλει και πιστεύει ότι  η έκθεση αυτή μπορεί να τύχει περισσότερης επεξεργασίας, τότε μπορεί να εντρυφήσει περισσότερο σε αυτή, να λάβει στοιχεία και να στοιχειοθετήσει ποινικές ή αστικές έρευνες».

Αυτό που αναμένει η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης, «είναι τις πράξεις της Νομικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά γενικότερα στο θέμα του συνεργατισμού, σε ότι αφορά ποινικές ή αστικές ευθύνες όπως αυτές καταγράφονται στο πόρισμα της επιτροπής Αρέστη».

 

Η «σκανδαλώδης» συμφωνίες με την Altamira

O κ. Πετρίδη, αναφέρθηκε επίσης σε «σκανδαλώδη» ζητήματα που σχετίζονται με τον Συνεργαστισμό, πέραν από τα δάνεια που των ΠΕΠ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις διαδικασίες αλλά και στην υπογραφή συμφωνίας με την Altamira για την διαχείριση μεγάλου χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιθύνοντες, είπε  «που θα έπρεπε να διαπραγματευτούν με διάφορες εταιρίες ροκάνιζαν τον χρόνο διαπραγματευόμενοι μόνο με μία, έφτασε ο κόμπος στο χτένι και αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε με τη συγκεκριμένη εταιρία και εκείνη τη στιγμή αυτό έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Πετρίδης, σημείωσε ότι «δόθηκε ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έναν μόνο προσφοροδότη».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε σε ευρήματα και σημεία από το πόρισμα του κ. Αρέστη αλλά και συμπεράσματα από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελέγχου σχετικά με τον Συνεργατισμό. Σημείωσε ότι «όπως έχει προκύψει από την Επιτροπή Ελέγχου, την συμφωνία μεταξύ Συνεργατισμού με την εταιρία Altamira, την ετοίμασε ο ίδιος ο δικηγόρος της Altamira. Είναι ένα θέμα πολύ σκανδαλώδες γιατί γνωρίζουμε και έχουμε τεράστια εμπειρία στις δημόσιες συμβάσεις. Λέμε ότι αυτές οι συμβάσεις πρέπει να ετοιμαστούν από το κράτος. Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα ετοιμάσει το πρώτο κείμενο πάνω στο οποίο θα γίνουν ενδεχομένως συζητήσεις. Γιατί αυτό που θα ετοιμάσει το πρώτο κείμενο είναι και αυτός που έχει το πάνω χέρι σε οτιδήποτε θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση».

«Ο υπεύθυνος του Συνεργατισμού ο οποίος διαπραγματευόταν με την Altamira , όταν έγινε η συμφωνία με την Altamira, υπέγραψε εκ μέρους της Altamira», υπενθύμισε τέλος ο κ. Πετρίδης.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ