ΟΑΥ: Δεν υπάρχει "Plan B" για το ΓεΣΥ (vid)

Δεν υπάρχει κακό σενάριο, τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την θέση ότι δεν υπάρχει «Plan B» όσον αφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) σε περίπτωση που δεν συμβληθεί μεγάλος αριθμός γιατρών, ικανός για την ασφαλή λειτουργία του εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί αν επικρατήσει τελικά το «κακό σενάριο» με τους γιατρούς, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο», εκφράζοντας βεβαιότητα για τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου. 

«Θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή. Σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας είχαμε την ίδια πορεία. Έγινε ο σχεδιασμός, η πρόταση και μετά υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από διάφορους φορείς. Εμείς αναμένουμε την συμμετοχή των γιατρών να είναι πάνω από το 80%, κάτι που συνέβη και στα υπόλοιπα συστήματα. Στο τέλος θα δούμε ότι εκείνος που υποστηρίζει το σύστημα υγείας στην πορεία του, είναι ο ιατρικός κόσμος. Απλώς υπάρχει μια βεβαιότητα», είπε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι, εφόσον όλοι θα είναι δικαιούχοι του συστήματος, «δεν θα είναι σωστό ένας γιατρός να μείνει έξω» και πρόσθεσε ότι μέσα από τις διεργασίες έχει διασφαλιστεί πως το πακέτο που προτείνεται είναι ικανοποιητικό, όχι μόνο όσον αφορά στις αμοιβές, αλλά και στις συνθήκες για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα

Από την πλευρά της η έτερη Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει, διότι αυτό ορίζει η νομοθεσία.

«Η εφαρμογή του συστήματος έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2019 με τη πρώτη φάση. Αυτό δεν αλλάζει», τόνισε εμφατικά χαρακτηρίζοντας τις όποιες εντάσεις «αναμενόμενες».

«Επειδή πιστεύουμε πολύ σε αυτό που έχουμε σχεδιάσει, πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των γιατρών θα συμμετάσχει στο σύστημα», είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μπουν αρκετοί γιατροί-παροχείς, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

«Οι παιδίατροι δεν είπαν ΟΧΙ»

Όσον αφορά στην επιμονή των παιδιάτρων στα πέντε βασικά σημεία τα οποία ο ΠΙΣ έχει θέσει ως προϋποθέσεις, ο κος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι οι παιδίατροι δεν είπαν ένα «μεγάλο ΟΧΙ» στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για μερικά θέματα.

Πρόσθεσε δε ότι όλες οι συνελεύσεις ενημέρωσης που διεξάγονται παγκυπρίως ξεκινούν με πολύ έντονες αντιρρήσεις, ωστόσο μετά την επεξήγηση των προτάσεων του ΟΑΥ το κλίμα γίνεται πολύ καλό.

«Είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύουμε πολύ στις θέσεις μας, έχουν διαμορφωθεί μετά από πολύ προσεκτική εξέταση τω θέσεων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πιστεύουμε ότι απαντούν πολύ εύστοχα στο 90% των ανησυχιών των παιδιάτρων», είπε.

Σχετικά με τη δήλωση του Γραμματέα της Παιδιατρικής εταιρίας ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του γιατρού να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του και ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών η ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρό της επιλογής τους, η κα Καμίτση απάντησε ότι είναι βασική αρχή του ΓεΣΥ ότι ο κόσμος θα επιλέγει τον παροχέα στον οποίο απευθύνεται.

«Όσον αφορά στο δικαίωμα του γιατρού να εξασκεί το επάγγελμά του, βεβαίως και ισχύει. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι εισάγεται κι εφαρμόζεται ένα Γενικό Σχέδιο το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και όσοι επιλέξουν να συμβληθούν για να παρέχουν υπηρεσίες θα το κάνουν με τους όρους που υπάρχουν στο σύστημα. Δεν υποχρεώνουμε κανένα γιατρό να εγγραφεί στο ΓεΣΥ. Από τη στιγμή που θα το κάνει όμως, θα ακολουθεί τις προδιαγραφές και τις πρόνοιες του συστήματος», είπε.

Σύμφωνα με την κα Καμίτση, ο διάλογος με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και με τις επιστημονικές εταιρίες είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, με τις ενημερώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη λέγοντας ότι στην ιστοσελίδα του Οργανισμού βρίσκονται αναρτημένες όλες οι πληροφορίες.

Όσον αφορά στην «κόντρα» που υπάρχει με τον ΠΙΣ, η ίδια δεν αποδέχτηκε τον όρο, λέγοντας ότι πρόκειται για μια φάση διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου, σε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα, σημειώνοντας ότι οι όποιες διαφωνίες δεν σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στο Σύστημα.

«Είναι δικαίωμά του καθενός να διατηρεί τις απόψεις του. Από εκεί και πέρα ο Οργανισμός έχει καθορίσει τις θέσεις του, προχωρούμε κανονικά. Θα ανοίξοιυμε τους καταλόγους τον Ιανουάριο και θα προσκαλέσουμε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει ελεύθερα να συμβληθεί με το ΓεΣΥ», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ