Έρχεται Κύπρο η τέταρτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου

Ιδιοκτησίας του Κύπριου πολιτογραφημένου δισεκατομμυριούχου John Fredriksen

Τη μεταφορά της έδρας του στην Κύπρο αποφάσισε ο ναυτιλιακός κολοσσός Frontline, ιδιοκτησίας του Κύπριου πολιτογραφημένου John Fredriksen. Ο γεννηθείς στη Νορβηγία δισεκατομμυριούχος επιδιώκει να επωφεληθεί τους ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που ισχύει στην Κύπρο.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Frontline είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου με έδρα τις Βερμούδες, η οποία διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange). Ο John Fredriksen θέλει να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του στην Κύπρο για να αποκομίσει τα οφέλη που προκύπτουν από το φορολογικό καθεστώς της χώρας, τα οποία αποδίδονται μόνο στους φορολογικούς κατοίκους του νησιού, όπως αναφέρεται.

Η εταιρεία διαθέτει ένα από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως καθώς έχει στην ιδιοκτησία της 82 τάνκερ, ενώ υπάρχει παραγγελία για ακόμα 18. Ο όμιλος Seatankers Group του Κύπριου δισεκατομμυριούχου έχει μακρά παρουσία στη Λεμεσό μέσω της εταιρείας Seatankers Management Co Ltd. Ο Fredriksen απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2006.

Όπως επισημαίνεται, ο Fredriksen προχωρεί τώρα να συγχωνεύσει την εταιρεία του με την αντίπαλο Euronav, πράξη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Με τη συγχώνευση θα προκύψει ένας όμιλος που θα έχει στην κατοχή του 69 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου, 57 πλοία μεσαίας χωρητικότητας και άλλα 20 πλοία δυναμικότητα 80 – 120 χιλιάδες μετρικών τόνων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλουν να εγκαταστήσουν χίλιους σταθμούς φόρτισης οχημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ