Της Χάρις Βωβού
Γεμάτη είναι η ατζέντα των κοινωνικών εταίρων στον τομέα των εργασιακών θεμάτων στην Κύπρο.
Στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες χώρες, εφαρμογή κατώτατου μισθού, διεύρυνση συλλογικών συμβάσεων, θέσπιση τηλεργασίας, ρύθμιση συνταξιοδοτικού, φορολογική μεταρρύθμιση είναι μερικά από τα κύρια θέματα.
Η συζήτηση για διάφορα εργασιακά ζητήματα έκανε παύση λόγω της προσπάθειας να καταλήξουν οι αρμόδιοι φορείς σε συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) και μετά από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κύρια θέματα που απασχολούν τον τομέα της εργασίας.
Μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Ανδρέας Μάτσας εξήγησε ότι τα εργασιακά ζητήματα που παίρνουν σειρά μετά την ΑΤΑ είναι αρκετά, με το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης των εργαζομένων από Τρίτες χώρες σε ποσοστό 30% του συνολικού αριθμού εργαζομένων, να είναι στην κορυφή της ιεράρχησης των θεμάτων που θα συζητηθούν στις 29 Μαΐου στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα, δηλαδή παρουσία Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων.
Εργαζόμενοι Τρίτων χωρών
Όπως εξηγεί, από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η Στρατηγική έχουν δοθεί χιλιάδες άδειες σε Ομίλους για να εργοδοτήσουν μετανάστες από Τρίτες χώρες, με τους περισσότερους να είναι στον τομέα της εστίασης, των ξενοδοχείων, της βιομηχανίας και της γεωργίας.
Όπως τονίζει ο κ. Μάτσας υπάρχει ανάγκη για εργοδότηση, όμως είναι σημαντικό να μην γίνεται εκμετάλλευση.
«Η αναθεώρηση της Στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από Τρίτες χώρες δημιουργεί συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης των προνοιών και παραμέτρων, καθώς δίνονται ανεξέλεγκτα άδειες. Δεν είμαστε εναντίον στην παραχώρηση αδειών αλλά να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και να υπάρξει μια γενικότερη προσέγγιση στο μεταναστευτικό», προβλέποντας ο ίδιος ότι αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας.
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων
Ένα άλλο ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα της ΣΕΚ είναι η πρόσφατη σύσταση της ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί μια στρατηγική απασχόλησης σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους.
Στόχος είναι να υπάρξει οριζόντια επέκταση των συλλογικών συμβάσεων τουλάχιστον στο 80% των εργαζομένων των ιδιωτικών επιχειρήσεων (όπως βιομηχανίες), από το 43% που καλύπτεται σήμερα.
Ρύθμιση συνταξιοδοτικού
Επίσης η εκκρεμότητα για το συνταξιοδοτικό αποτελεί μια ξεκάθαρη κοινωνική διάσταση, σημειώνει, για να υπάρχει ένα ελάχιστο ύψος συντάξεων ώστε κανένας να μην παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας.
Θα πρέπει να υπάρξει σαφής διασύνδεση με το ταμείο πρόνοιας, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ακόμη θα πρέπει να διευθετηθεί η αναλογιστική προσαρμογή, γνωστή και ως πέναλτι 12%.
Θέσπιση τηλεργασίας
Άλλο θέμα είναι το ζήτημα της θέσπισης της τηλεργασίας.
Όπως εξηγεί ο κ. Μάτσας έχει κλείσει ο διάλογος, η νομοθεσία έχει σταλεί για έγκριση στην Εισαγγελία και είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, τονίζοντας τη διασφάλιση του δικαιώματος στην αποσύνδεση.
Φορολογική μεταρρύθμιση
Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και αυτό της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση για την πράσινη ανάπτυξη για να περιορίζει την επιβάρυνση στην εργασία και τη ρύπανση, αλλά και να συμβάλει στη διαχείριση των κλιματικών αλλαγών και την κυκλική οικονομία, καταλήγει ο κ. Μάτσας.
Όλα ψηλά στην ατζέντα
Πολλά είναι τα μεγάλα ζητήματα που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο και χρήζουν διευθέτησης, εξηγεί στο Economy Today η Γενική Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Αρχικά για το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες χώρες είπε ότι είναι ψηλά στην προτεραιότητα, με όλα τα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα να είναι εξίσου ύψιστης σημασίας.
Όπως εξηγεί «ζητήσαμε να συζητήσουμε τα προβλήματα, καθώς εγκρίνονται άδειες στον ξενοδοχειακό τομέα και σε χώρους χωρίς συλλογική σύμβαση».
Κατώτατος - συνταξιοδοτικό
Επίσης στο θέμα του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα όπως οι ώρες εργασίας, οι υπερωρίες, ο 13ος μισθός και η καταβολή της ΑΤΑ.
Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος για μέτρα διεύρυνσης των συλλογικών συμβάσεων. «Να δούμε πώς προχωρούμε για να υλοποιήσουμε την Οδηγία της ΕΕ, ώστε να διερευνηθεί η κάλυψη σε συλλογικές συμβάσεις».
Για το συνταξιοδοτικό είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση και για τη μείωση 12% στα 63 έτη.
Στο τραπέζι των συνομιλιών μπαίνει και η ρύθμιση της τηλεργασίας.
Όσον αφορά στο επίδομα μητρότητας που ζητά σε επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας να επανεξεταστεί, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αυτό είναι κάτι απλό για να επιλυθεί, συγκριτικά με τα παραπάνω θέματα, τα οποία είναι «πολλά, μεγάλα και ανοιχτά».
Έλλειψη προσωπικού
Μιλώντας στο Economy Today η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Λένα Παναγιώτου είπε ότι «περιμένουμε την ατζέντα του Υπουργού Εργασίας στις 29 Μαΐου για να ιεραρχήσουμε τα θέματα του κοινωνικού διαλόγου».
Ερωτηθείσα για το ποιο είναι το θέμα που βρίσκεται ψηλότερα στις προτεραιότητές τους είπε ότι το «βασικότερο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η δυσκολία στελέχωσης σε πολλούς τομείς της αγοράς. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, δεν έχουμε ούτε τους αναγκαίους αριθμούς εργαζομένων, αφού δεν καταγράφεται ανεργία».
Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου ένα σοβαρό και σημαντικό ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, του οποίου η διαδικασία εκκρεμεί.
Επίσης τα Σχέδια στήριξης της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών και φοιτητών τρίτων χωρών, καθώς και θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων βρίσκονται στην ατζέντα της ΟΕΒ. .
Αναφορικά με τη θέσπιση της τηλεργασίας είπε ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Κληθείσα να σχολιάσει αν θα γίνουν προγράμματα ενημέρωσης των εργοδοτών για το Σχέδιο απασχόλησης αποφυλακισθέντων σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμα διαθέσιμο κονδύλι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα πρέπει να δούμε τα ζητήματα που αν λυθούν θα εργοδοτηθούν περισσότεροι».
Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζεται συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες στη ναυτιλία