Άδεια περιόδου χορηγούν σε εργαζόμενες στην Ισπανία-Τι ισχύει στην Κύπρο

Είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, η οποία εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο

Της Χάρις Βωβού

Για «ιστορική ημέρα» κάνει λόγο η Υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μορένο, μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου για την παροχή άδειας μετ’ αποδοχών σε εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες υποφέρουν κάθε μήνα από πόνους περιόδου. 

Συγκεκριμένα, ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, αφορά την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και προβλέπει την χορήγηση αδείας σε εργαζόμενες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Η άδεια αυτή επιδοτείται από το κράτος, η διάρκειά της εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, και παρέχεται κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης. 

Τι ισχύει στην Κύπρο

Στην Κύπρο στο παρόν στάδιο η παροχή άδειας περιόδου σε εργαζόμενες δεν είναι στο πρόγραμμα των δράσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. 

Ωστόσο, γίνονται βήματα προς μια κατεύθυνση υπέρ της ισότητας και τις ανάγκες των γυναικών. 

Να υπενθυμίσουμε την Υπουργική Απόφαση για 0% Φ.Π.Α. στα γυναικεία είδη υγιεινής, η οποία εφαρμόστηκε τον προηγούμενο μήνα, στις 5 Μαΐου.

Βέβαια, τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και θα ισχύουν για ακόμη τέσσερις μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. 

Ταϊβάν και Νότια Κορέα

Το ισπανικό κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο, καθιστά την Ισπανία την πρώτη χώρα της Ευρώπης και μια από τις λίγες παγκοσμίως, που ενσωματώνει στη νομοθεσία της το συγκεκριμένο μέτρο.

Δύο άλλες χώρες στον κόσμο, οι οποίες εφαρμόζουν σχετικό νόμο είναι η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.

Ειδικότερα, στην Ταϊβάν η άδεια δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις τρεις ημέρες τον χρόνο, ενώ οι αποδοχές τους μειώνονται κατά 50%.

Επίσης, στη Νότια Κορέα χορηγείται άδεια μία ημέρα τον μήνα στις υπαλλήλους που θα το αιτηθούν, αλλά δεν καθορίζεται εάν θα είναι μετ’ αποδοχών.

Διαβάστε επίσης: Τι θα προνοεί το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ