Παράταση για 15 ημέρες παίρνει το cash out στα στοιχήματα

Εκτός από το cash out με τα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η Βουλή θα δίνεται η ευχέρεια στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα μέχρι €100 χιλιάδων σε όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Παράταση 15 ημερών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την συζήτηση για την επιστροφή του cash out στις εταιρίες στοιχηματισμού στην Κύπρο. 

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, ωστόσο εν τέλει αναβλήθηκε. 

Τι είναι;

Το cash out (εξαργύρωση) είναι μια νέα λειτουργία που προσφέρεται στους παίχτες του στοιχήματος, την οποία άρχισαν να υιοθετούν πολλές στοιχηματικές εταιρείες. Σας επιτρέπει να «κλείσετε» – διευθετήσετε ένα στοίχημα προτού αυτό ολοκληρωθεί χρονικά.

Πως λειτουργεί το cash out;

Αν και η λειτουργία του διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία η γενική ιδέα είναι ίδια και απεικονίζεται παρακάτω. Ο παίχτης του στοιχήματος έχει την δυνατότητα, να «κλείσει» – διευθετήσει ένα στοίχημα (μονό ή πολλαπλό), με την στοιχηματική εταιρεία να του προσφέρει μέρος των κερδών που θα είχε, αν το στοίχημα ήταν κερδισμένο, ανεξαρτήτου τελικού αποτελέσματος. Και το αντίθετο, δηλαδή αν το στοίχημα δεν έχει την επιθυμητή εξέλιξη, θα μπορούσε, πριν τελειώσει χρονικά ο αγώνας, να μειώσει τις απώλειες του, κάνοντας cash out ένα μέρος του ποσού, από το αρχικό του ποντάρισμα.

Παράδειγμα με θετική εξέλιξη:

Έχετε παίξει την Ομάδα Α, με απόδοση 2.00, να κερδίσει την Ομάδα Β και έχετε ποντάρει 10€. Αν η ομάδα σας προηγηθεί στο 15΄ λεπτό τότε η στοιχηματική εταιρεία θα σας δίνει 12€ (από τα 20€ που θα κερδίζατε αν τελείωνε το παιχνίδι με νίκη της Ομάδας Α) για να διευθετήσετε το στοίχημα σας. Αν όμως το παιχνίδι φτάσει στο 80΄ λεπτό και παραμένει το ίδιο αποτέλεσμα, τα λεφτά που θα σας προτείνει η εταιρεία για να διευθετήσετε το στοίχημα σας θα είναι περισσότερα, περίπου στα 17€.

Παράδειγμα με αρνητική εξέλιξη:

Έχετε παίξει την Ομάδα Α, με απόδοση 2.00, να κερδίσει την Ομάδα Β και έχετε ποντάρει 10€. Αν η ομάδα σας χάνει στο 15΄ λεπτό τότε η στοιχηματική εταιρεία θα σας δίνει 5€ (από τα 10€ που ποντάρατε) για να διευθετήσετε το στοίχημα σας. Αν όμως το παιχνίδι φτάσει στο 80΄ λεπτό και παραμένει το ίδιο αποτέλεσμα, τα λεφτά που θα σας προτείνει η εταιρεία για να διευθετήσετε το στοίχημα σας θα είναι πολύ λιγότερα, περίπου στα 2€.

Στην ουσία το cash out ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, μετά τη δημοσίευση της νομοθεσίας στην επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο μετά την παράταση, η ημερομηνία εφαρμογής μένει ανοιχτή. 

Εκτός από το cash out με τα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η Βουλή θα δίνεται η ευχέρεια στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα μέχρι €100 χιλιάδων σε όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Τέλος, οι αλλαγές θα επηρεάζουν και τα clients’ accounts καθώς θα δίνεται πλέον η ευχέρεια στους πελάτες των εταιρειών να χρησιμοποιούν λογαριασμό σε τραπεζικό ίδρυμα που συνεργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ εκτός Κύπρου.