Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός ΟΚπΥ με δέσμευση της αμοιβής Νίκολσον

Πριν την ψηφοφορία οι Βουλευτές που πήραν τον λόγο επαναδιατύπωσαν την αποφασιστικότητα τους για εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάνοντας αναφορές στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κρατικά νοσοκομεία.

Η Ολομέλεια της Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2019, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €68.729.480 και δαπάνες του ίδιου ύψους.
 
Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 1 αποχή υπερψήφισε τροπολογία της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων με την οποία δεσμεύτηκε το κονδύλι που προορίζεται για την αμοιβή του Πρόεδρου του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διερεύνηση υπόθεσης ασυμβιβάστου, ώστε πριν διενεργηθεί δαπάνη να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και να εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της.
 
Πριν την ψηφοφορία οι Βουλευτές που πήραν τον λόγο επαναδιατύπωσαν την αποφασιστικότητα τους για εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάνοντας αναφορές στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κρατικά νοσοκομεία.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, παρουσιάζοντας την τροπολογία ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκαθαρίσει το θέμα και να παύσει τον κ. Νίκολσον από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε τους κινδύνους για ελλείμματα που δυνατόν υπάρξουν στα κρατικά νοσοκομεία, καθώς η ολοκλήρωση της αυτονόμησης τους εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 4 χρόνια. Είπε πως στα νοσοκομεία και στην όλη προώθηση της αυτονόμησης τους παρουσιάζονται κενά και ανεπάρκειες. Πρόσθεσε πως με τη δέσμευση του κονδυλίου στοχεύεται η εφαρμογή πίεσης στην Κυβέρνηση ώστε να καταλήξει με το θέμα του ασυμβιβάστου του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.
 
Η ΕΔΕΚ κατέθεσε και άλλες τροπολογίες τις οποίες απέσυρε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως με το ΓεΣΥ στοχεύεται να προσφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον κάθε πολίτη, καθώς θα έχει ο καθένας το δικαίωμα να επιλέξει τον γιατρό.
 
Από 1η Μαρτίου οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν και την 1η του Ιούνη πρέπει να πάρουν αυτά που του υποσχεθήκαμε, συμπλήρωσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, παρατήρησε πως ο κ. Νεοφύτου πρέπει να στρέψει στον εαυτό του την προειδοποίηση και διερωτήθηκε πώς ενεργεί η Κυβέρνηση για να επιλυθούν τα προβλήματα. «Τα μηνύματα που περιέχονται είναι να αυξηθούν τα προβλήματα για να τουμπάρει το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να έχουν κατά νου το πολυασφαλιστικό.
 
Ενώ λέμε ότι θέλουμε επιτάχυνση στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνιστά μεγάλη πολιτική αντίφαση να δεσμεύονται κονδύλια, συνέχισε προσθέτοντας πως θα τηρήσει αποχή στην τροπολογία που αφορά το κονδύλι για τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αυτονόμηση των νοσοκομείων, στα οποία επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες.
 
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα του Προέδρου του ΟΚΥπΥ και για λόγους αρχής ψηφίζει τη δέσμευση της αντιμισθίας Νίκολσον.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η δέσμευση του κονδυλίου για την αμοιβή Νίκολσον στέλνει πολιτικό μήνυμα, για αυτό και το ΔΗΚΟ την υπερψηφίζει.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ