Ξανά επί τάπητος η έλλειψη εργαζομένων στην επισιτιστική βιομηχανία

Συνάντηση ΟΣΙΚΕΔΕ με Ειρήνη Πική. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της επισιτιστικής βιομηχανίας με πρωταρχικό την έλλειψη εργατικού δυναμικού απασχόλησαν συνάντηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Διασκέδασης Εκδηλώσεων (ΟΣΙΚΕΔΕ) με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως αναφέρει η ΟΣΙΚΕΔΕ, μετά από συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με τον Υπουργό Εργασίας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που επικεντρώνονται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, στις αναχρονιστικές νομοθεσίες που πρέπει να αναθεωρηθούν και στην κατάρτιση φοιτητών στη τραπεζοκομία και μαγειρική πριν τη απασχόληση τους στη επισιτιστική βιομηχανία, προχώρησε σε συνάντηση με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, παραθέτοντας τα πιο πάνω σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΕΔΕ Νεόφυτος Θρασυβούλου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου και αντιπρόεδρος της ΟΣΙΚΕΔΕ Άγγελος Ονησιφόρου εξέφρασαν ικανοποίηση από την συνάντηση στο Προεδρικό.

Ο κ. Θρασυβούλου, ανέφερε πως έχει δοθεί από πλευράς τους πίστωση χρόνου, ωστόσο παρατήρησε όταν αυτός εξαντληθεί για την αντιμετώπιση, κυρίως, του προβλήματος του εργατικού δυναμικού και δεν υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από μέρος του Υπουργείου Εργασίας, τότε ανακοίνωσε θα προχωρήσουν «σε δυναμικά μέτρα γιατί το εργατικό δυναμικό δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη». 

Στο Προεδρικό η αντιπροσωπεία της ΟΣΙΚΕΔΕ συναντήθηκε και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, αναφέρεται.

Επισημαίνεται πως η ΟΣΙΚΕΔΕ έχει αποστείλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου,  με τα αιτήματα του κλάδου όπως «τις άδειες εργοδότησης αλλοδαπών από Τρίτες χώρες που αποτελεί απο τα μεγαλύτερα  προβλήματα του κλάδου τους», προσθέτοντας πως επιβάλλεται η απλοποίηση της διαδικασίας αλλά και η αύξηση του ποσοστού πέραν του 50%, που ισχύει σήμερα.

Επιβάλλεται, συνέχισε ο κ. Θρασυβούλου, μεταξύ άλλων, όπως, «οι εργαζόμενοι από Τρίτες χώρες που ήδη έχουν φτάσει στην Κύπρο κι εργάζονται σε συγκεκριμένη επιχείρηση, να μην χρειάζεται κάθε χρόνο η ανανέωση της παραμονής και εργασίας τους όταν παραμένουν στον ίδιο εργοδότη πρόκειται για πολύ χρονοβόρα διαδικασία». 

Σχετικά με το θέμα της εργοδότησης αιτητών ασύλου σημειώνουν πως εάν δεν μπορούν πλέον να εργαστούν ως αιτητές ασύλου, ζητείται η  εγγραφή  ορισμένων, με επιλογή του εργοδότη, νόμιμα, με βάση τις άδειες εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Ακόμη χρειάζεται προσθέτει, η κατάρτιση φοιτητών στη τραπεζοκομία και μαγειρική πριν τη απασχόληση τους στη επισιτιστική βιομηχανία

Η ΟΣΙΚΕΔΕ εκτιμά πως το θέμα του προσωπικού μπορεί να επιλυθεί και με τη σύναψη διακρατικών σχέσεων με ορισμένες χώρες, εκτός Ευρώπης και για ορισμένα επαγγέλματα. Για παράδειγμα Σερβία, Γεωργία κ.α. 

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε €1,3 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ