Πώς η συμμόρφωση αποτελεί κλειδί στην προσέλκυση «καλών» επενδυτών (Βίντεο)

«Η συμμόρφωση δεν είναι τίποτε άλλο από το να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις», τονίζει ο Chief Compliance Innovation Officer της ECOMMBX, Γρηγόρης Δελλάς

Από ολικό «λίφτινγκ» φαίνεται να έχει περάσει εντός μίας δεκαετίας ο τομέας της συμμόρφωσης στην Κύπρο αφού, συγκριτικά με την περίοδο πριν από το κούρεμα του 2013, έχουν.. σφίξει τα λουριά γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.    

Τη συγκεκριμένη πτυχή ανέδειξε ο Chief Compliance & Innovation Officer της ECOMMBX, Γρηγόρης Δελλάς, στο πλαίσιο φιλοξενίας του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι. 

Ζητήματα εφαρμογής προ κουρέματος - Η εικόνα σήμερα

Σχολιάζοντας τα υφιστάμενα επίπεδα συμμόρφωσης από πλευράς φορέων που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κ. Δελλάς ανέφερε πως σε σχέση με πριν από 10 χρόνια σε ό,τι αφορά την προστασία σε θέματα που άπτονται του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η κατάσταση στην Κύπρο έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ. 

Ειδικότερα, επεσήμανε πως την περίοδο πριν από το κούρεμα εντοπίζονταν ζητήματα σε σχέση με τα θέματα συμμόρφωσης, παρά το γεγονός πως υπήρχαν σχετικοί νόμοι και κανονισμοί. Εντούτοις, μετά το 2013 δόθηκε, όπως εξήγησε, πολλή βαρύτητα και σημασία στον τομέα της συμμόρφωσης και κυρίως στις διαδικασίες καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία

Ο κ. Δελλάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της τεχνολογίας προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας πως πρόκειται για «δίκοπο μαχαίρι». 

Όπως περιέγραψε, η τεχνολογία αφενός βοηθά πάρα πολύ στην εξυπηρέτηση ενός πελάτη, καθώς και τους ίδιους τους οργανισμούς να προστατεύονται, αφετέρου όμως, υπάρχουν, όπως σημείωσε, επιτήδειοι που μπορεί να την εκμεταλλευτούν για κακό σκοπό. 

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για κενά που τυγχάνουν εκμετάλλευσης από άτομα που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, οποιασδήποτε φύσης, μεταξύ αυτών και της χρηματοοικονομικής.   

«Αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους μηχανισμούς που υπάρχουν για να ξεπλένουν το χρήμα και να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν μετά, σίγουρα βρίσκουν κάποια κενά στις νομοθεσίες ή στις διαδικασίες μας», υπογράμμισε, προειδοποιώντας πως οι αρμόδιοι πρέπει πάντα να βρίσκονται σε εγρήγορση και να επενδύουν στη συστηματική τους εκπαίδευση για να είναι “όσο πιο μπροστά» μπορούν. 

Όπως τόνισε «πάντα πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά», ενώ παράλληλα, παραδέχθηκε πως η τεχνολογία έχει συμβάλει στο να γίνονται πιο σωστά οι διαδικασίες και να επιτυγχάνεται συμμόρφωση. 

Καλοί vs Κακοί επενδυτές: Το στοίχημα του φιλτραρίσματος

Σε παρατήρηση για το ότι ενώ η Κύπρος έχει ανάγκη από διεθνείς επενδυτές, ελλοχεύει ο φόβος για το εάν μπορεί να προσελκύσει μόνο τους «καλούς» και όχι τους απατεώνες, ο κ. Δελλάς υπογράμμισε πως το κλειδί βρίσκεται στην εφαρμογή των διαδικασιών. 

Επισημαίνοντας αρχικά, πως δεν είναι κακό να έρχεται κάποιος στην Κύπρο και να επενδύει σε ένα τομέα ή σε μια επιχείρηση, εστίασε στην ανάγκη να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση και να προσπαθούμε να έχουμε σωστές διαδικασίες και πρακτικές, προκειμένου «να μπορούμε να φέρουμε αυτούς που θέλουμε». 

«Η συμμόρφωση δεν είναι τίποτε άλλο από το να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαδικασίες Know Your Client (KYC), οι οποίες εφαρμόζονται, όπως ανέλυσε, «για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε και τι να περιμένουμε». 

Ο κ. Δελλάς ανέφερε παράλληλα, πως πλέον έχει γίνει μία πολύ μεγάλη αλλαγή στο πώς συναλλάσσονται πλέον και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Παλαιότερα, έχοντας και ο ίδιος εργαστεί για πολλά χρόνια στην παραδοσιακή τραπεζική, αναπόσπαστο στοιχείο για τις συναλλαγές ήταν η επαφή μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. 

«Πλέον όμως ο κόσμος χρειάζεται τεχνολογία. Κινούνται τα πράγματα πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα, υπάρχουν πάρα πολλές καινοτόμες λύσεις που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί», συμπλήρωσε. 

Εστιάζοντας δε, στις υπηρεσίες που παρέχει η ECOMMBX, η οποία συνιστά πρωτοπόρο Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος με έδρα τη Λευκωσία, ανέφερε πως η εταιρεία διαθέτει μία πλατφόρμα, η οποία εξελίσσεται συνεχώς, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον πελάτη καλύτερα. 

«Ταυτόχρονα, προσφέρουμε μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών, πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Δελλάς. 

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Διαβάστε επίσης: ECOMMBX: Συσκευές ως πορτοφόλια και οι πλατφόρμες που ήρθαν για να μείνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ