ECOMMBX: Συσκευές ως πορτοφόλια και οι πλατφόρμες που ήρθαν για να μείνουν

Η Μη Εκτελεστική Διευθύντρια της ECOMMBX και τέως Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου μιλά για τις νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, προτάσσοντας τα πλεονεκτήματά τους σε επίπεδο καθημερινότητας και όχι μόνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το πηδάλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα σαλόνια της υψηλής τεχνολογίας και συγκεκριμένα, στην ηγετική ομάδα της ECOMMBX, η τέως Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου βρέθηκε χθες στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, όπου φορώντας πλέον το νέο της καπέλο, μίλησε για τις νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και το πως αυτές επηρεάζουν σημαντικές πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Η Μη Εκτελεστική Διευθύντρια της ECOMMBX, πρωτοπόρο Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος με έδρα τη Λευκωσία, ανέλυσε τις σημαντικές μεταβολές που έφερε η τεχνολογία σε διάφορους τομείς, εστιάζοντας πρωτίστως στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και δη, στις συναλλαγές.Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πως οι παραδοσιακές εταιρείες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, μέσω συνεργασιών, τις Fintech, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τεχνολογική τους τεχνογνωσία. 

Ψηφιακές συσκευές σε ρόλο πορτοφολιού

Χαρακτηρίζοντας ως ορόσημο την πανδημία του Covid-19, η κ. Καλογήρου εξήγησε πως οι συνθήκες που δημιούργησε επιτάχυναν την τεχνολογική εξέλιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα την τηλεργασία που λειτούργησε ως εφαλτήριο για την καθιέρωση ειδικών συστημάτων που θα επέτρεπαν την εξ αποστάσεως συνέχιση των όποιων εργασιών, ενώ ενίσχυσε τις ψηφιακές αγορές αγαθών και προϊόντων. 

Όπως περιέγραψε, η ECOMMBX μέσω των υπηρεσιών της, παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να πραγματοποιούν εύκολες και γρήγορες συναλλαγές με χαμηλότερο κόστος, μέσω μίας “έξυπνης” ψηφιακής πλατφόρμας, διευκολύνοντας παράλληλα, διαδικασίες όπως το onboarding. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις συνεργασίες της εταιρείας που επιτρέπουν στους πελάτες της να χρησιμοποιούν κάρτες, όπως η VISA και η MASTERCARD, τόσο μέσω έξυπνων κινητών όσο και ρολογιών - smartwatches, υλοποιώντας στην ουσία πληρωμές “χωρίς χρήμα”, εννοώντας τα μετρητά και τις κάρτες. 

Κλειδί ο συστηματικός έλεγχος - Σύμμαχος η τεχνολογία

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπό τον μανδύα ηλεκτρονικών συναλλαγών, η κ. Καλογήρου επιχειρηματολόγησε πως οι εταιρείες που παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες είναι ρυθμιζόμενες και βρίσκονται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ως εκ τούτου οφείλουν να ακολουθούν αυστηρά όλες τις οδηγίες που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως και οι παραδοσιακές τράπεζας. 

Επεσήμανε πως, λόγω των εξειδικευμένων προδιαγραφών εγκαθίστανται ή αναπτύσσονται εσωτερικά ειδικά συστήματα, τα οποία διασφαλίζουν τη δυνατότητα διεξαγωγής όλων των απαραίτητων ελέγχων, όπως το KYC ή ο εντοπισμός της πηγής εσόδων των πελατών.

Η κ. Καλογήρου τόνισε δε, πως το σημαντικότερο είναι ο συνεχής έλεγχος και η παρακολούθηση των συναλλαγών, μία ευχέρεια που, όπως σημείωσε, οι “έξυπνες” πλατφόρμες προσφέρουν. 

Ακολούθως, στάθηκε στη σημασία της τεχνολογίας προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως “η τεχνολογία βοηθά στο να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλους αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς γιατί θα τη σχεδιάζεις με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες νομοθεσίες που παρουσιάζονται, τόσο για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα θέματα”. 

Συνεργασίες έναντι ανταγωνισμού 

Μία άλλη πτυχή που ανέδειξε αφορά την ευελιξία που παρουσιάζουν εταιρείες, όπως η ECOMMBX στο να προσαρμόζονται στις νομοθετικές και ρυθμιστικές εναλλαγές ακριβώς, λόγω των ήδη ανεπτυγμένων τεχνολογικών τους δυνατοτήτων. 

“Γι αυτό και πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ Fintech εταιρειών που προσφέρουν αυτή την τεχνολογία με τις παραδοσιακές εταιρείες, όπως οι τράπεζες”, επεσήμανε. Όπως είπε, οι “παραδοσιακές”, αντί να κτίσουν συστήματα από την αρχή, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με εταιρείες όπως οι Fintech, τονίζοντας πως δεν θα έπρεπε να τις βλέπουν με ανταγωνιστική ματιά, αλλά να συνεργάζονται  ώστε να τους προσφέρουν την τεχνολογία τους, η οποία θα τις ωφελήσει.

Το μέλλον διαγράφεται.. ψηφιακό

Καταλήγοντας, η κ. Καλογήρου τόνισε πως το μέλλον βρίσκεται τόσο στη χρήση της τεχνολογίας, όσο και στην ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να χειριστεί αυτή την τεχνολογία, ενώ εστίασε στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί αυτή η συνθήκη. Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη ολιστικής πάταξης της γραφειοκρατίας, μέσω της αυτοματοποίησης των διαφόρων δραστηριοτήτων.   

Δείτε το βίντεο εδώ: 

 

Διαβάστε επίσης: Δεν μας φτάνει η ακρίβεια, πληρώνουμε και ακριβότερους δημόσιους υπαλλήλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ