Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ΟΠΑΠ Κύπρου όπως την ερμηνεύει η πορεία της τον χρόνο

Η εταιρική φιλοσοφία της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι συνυφασμένη με την ίδια τη δράση της εταιρείας, έχοντας ως πρώτιστο μέλημά της τον απόλυτο σεβασμό στην κοινωνία όπου αυτή δραστηριοποιείται

Για να μπορέσει κάποιος μελετητής ή ερευνητής να προσεγγίσει τη φιλοσοφία της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου σε ό,τι αφορά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θα πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της στην Κύπρο από το πρώτο κιόλας βήμα της το 1969. Γιατί ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ο τότε οργανισμός ΟΠΑΠ συνδέθηκε με τον τόπο, παραχωρώντας τις πρώτες άδειες πρακτόρευσης του ιστορικού παιχνιδιού ΠΡΟ-ΠΟ σε πάσχοντες συνανθρώπους μας αλλά και στηρίζοντας την ανάπτυξη της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίως στον αθλητισμό, ερμήνευε την κοινωνική ευθύνη, πολύ πριν αυτή προσδιοριστεί θεσμικά διεθνώς.

Συνεπώς, η εταιρική φιλοσοφία της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι συνυφασμένη με την ίδια τη δράση της εταιρείας, έχοντας ως πρώτιστο μέλημά της τον απόλυτο σεβασμό στην κοινωνία όπου αυτή δραστηριοποιείται. Αυτός ο σεβασμός διέπει την όλη στρατηγική της εταιρείας, η οποία εκφράζει τις δράσεις της συστηματικά και με συνέπεια, στη βάση και της ιεράρχησης των αναγκών της κοινωνίας και των ανθρώπων του τόπου στην κάθε εποχή και περίοδο της ζωής τους.

Επιχειρώντας μια αδρή αποτίμηση της κοινωνικής δράσης της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου από το 1969 μέχρι σήμερα, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την πορεία της σε τρεις περιόδους, ώστε να καταλήξουμε στη σύγχρονη έκφραση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την άρρηκτη σχέση της με την Κυπριακή κοινωνία.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

1969-1974: Αιμοδότης του αθλητισμού:

Η κοινωνική δράση του Υποκαταστήματος (τότε) ΟΠΑΠ Κύπρου στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του επικεντρώνεται στον χώρο του αθλητισμού, καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Με τα έσοδα από το ΠΡΟ-ΠΟ κατασκευάζονται ή βελτιώνονται αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κύπρο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του «υπανάπτυκτου επιπέδου του κυπριακού αθλητισμού», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρώτος πρόεδρος του ΚΟΑ, Στέλιος Γκαράνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα πρώτα γήπεδα με χλοοτάπητα, τα οποία δημιουργήθηκαν στη Λύση, στην Κερύνεια, στη Μόρφου και στην Άχνα ενώ τέθηκαν και οι προδιαγραφές για τη δημιουργία τριών μεγάλων σταδίων στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στην Αμμόχωστο. Σχεδιασμοί όμως, που ανακόπηκαν από τα τραγικά γεγονότα του 1974.

1975-2007: Στήριγμα στην ανοικοδόμηση: Η επαναλειτουργία του Υποκαταστήματος ΟΠΑΠ Κύπρου το 1975 συνέβαλε στη συνολική προσπάθεια ανοικοδόμησης του τόπου, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και η κατοχή. Τα έσοδα από το ΠΡΟ-ΠΟ γίνονται πάλι το κύριο στήριγμα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Ολοκληρώνονται και εγκαινιάζονται το Μακάρειο Στάδιο στην πρωτεύουσα και το Τσίρειο στη Λεμεσό. Ανεγείρεται κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων στη Λεμεσό. Η Λευκωσία αποκτά το πρώτο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, το Λευκόθεο. Το ένα μετά το άλλο τα αθλητικά έργα, με τους σχεδιασμούς του ΚΟΑ και τη στήριξη του ΟΠΑΠ, αναζωογονούν την ελπίδα του κυπριακού αθλητισμού. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ Κύπρου στηρίζει άμεσα τα προσφυγικά σωματεία, ώστε να αντέξουν στον εκτοπισμό από τη φυσική τους έδρα ενώ καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία νέων αθλητικών ομοσπονδιών, ώστε να τονιστεί διεθνώς η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχίζει, όμως, ο ΟΠΑΠ Κύπρου να δίνει στήριγμα και σε άλλους χώρους, εκτός του αθλητισμού, που είχαν επηρεαστεί από τα τραγικά γεγονότα του 1974.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΚΕ (2008-2024)

Η κοινωνικά υπεύθυνη στάση της εταιρείας πια ΟΠΑΠ Κύπρου κωδικοποιείται το 2008 με την πρόταξη των πέντε βασικών πυλώνων εκδήλωσης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τους οποίους στηρίζει με συνέπεια, δύναμη και ειλικρίνεια μέχρι και σήμερα. Με βασικούς πυλώνες προσφοράς το περιβάλλον, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και βέβαια την υγεία, η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου αναδεικνύεται διαχρονικά ως ο συνεπέστερος φίλος του τόπου μας.

Η στρατηγική της ΟΠΑΠ Κύπρου στα θέματα κοινωνικής ευθύνης διαμορφώνεται πρώτιστα στις ανάγκες που η ίδια η πολιτεία ιεραρχεί και τις οποίες η ΟΠΑΠ στηρίζει, διευκολύνοντας τους σχεδιασμούς του κράτους. Για παράδειγμα, η ΟΠΑΠ Κύπρου έκανε την ιστορική παρέμβασή της το 2012 στον τομέα της υγείας με την προσφορά των δώδεκα μαστογράφων, όταν οι σχετικές έρευνες του Υπουργείου κατέδειξαν έξαρση του καρκίνου του μαστού. Ήταν μια παρέμβαση που άλλαξε τα δεδομένα στους αγώνες της Europa Donna και όλων των γυναικών του τόπου μας!

Στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η ΟΠΑΠ αποφάσισε την παροχή δωρεάν συσσιτίου σε χιλιάδες μαθητές της υπαίθρου.

Έκανε τη συμμαχία ζωής με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, όταν διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης ταυτοποίησης 8.000 δειγμάτων μυελού των οστών, για να μπορέσει το Ίδρυμα να δώσει ζωή σε συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο.

Όταν η συμμετοχή της Κύπρου σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις κινδύνευε, λόγω των οικονομικών δυσκολιών της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, η ΟΠΑΠ έκανε την παρέμβασή της και είδαμε τη σημαία μας να κυματίζει ψηλά με τις διεθνείς διακρίσεις των αθλητών μας.

Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας, διαθέτοντας ποσό πέραν των €350.000 για την κατασκευή δέκα νέων γυμναστηρίων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ανακατασκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων καθώς και άλλων χώρων άθλησης των εθνοφρουρών μας. Διευκολύνοντας επίσης διαχρονικά την άθληση και για τους στρατιώτες μέλη της ΕΛΔΥΚ είτε με την παραχώρηση αθλητικού υλικού και γυμναστικών οργάνων είτε και με τη βελτίωση αθλητικών χώρων. Η στήριξη στην ΕΛΔΥΚ παρέχεται και στη βάση της εκτίμησης και σεβασμού για όλα όσα τα στελέχη της Δύναμης προσφέρουν στον τόπο μας.

Στην περίοδο της πανδημίας, η ΟΠΑΠ πρόταξε τις ανάγκες της υγείας και, σε συνεννόηση πάντα με τους πολιτειακούς φορείς, στήριξε τον τόπο και τους ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου είχε μηδενική επιχειρηματική δραστηριότητα για δύο και πλέον μήνες, και λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας, χορήγησε με το ποσό του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ (€1.330.000) την άμεση δημιουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ενίσχυσε, παράλληλα, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, με την προμήθεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στους επαγγελματίες υγείας.

Θέλοντας να στείλει αισιόδοξα μηνύματα, η ΟΠΑΠ Κύπρου ανακοίνωσε στη διάρκεια της πανδημίας την απλόχερη στήριξή της στο Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, και την οποία στήριξη ο Πρόεδρος του Ιδρύματος χαρακτήρισε ως «ευλογία».

Συνέχισε, παράλληλα, και τις θεσμοθετημένες δράσεις της στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, της παιδείας, του περιβάλλοντος και του αθλητισμού, τομείς που ένοιωσαν την πίεση των επιπτώσεων από την πανδημία, δίνοντας έτσι ανάσα και στους σχεδιασμούς της πολιτείας.

Αυτή ήταν η υπεύθυνη στάση της ΟΠΑΠ Κύπρου απέναντι στην κυπριακή κοινωνία, για πενήντα και πλέον χρόνια. Αυτή είναι η ευθύνη της κάθε μεγάλης εταιρείας στον χώρο δραστηριότητάς της, πολύ περισσότερο όταν ο χώρος στριμώχνεται από κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας, και βέβαια οι οικονομικές ή άλλες συνέπειες από τα γεγονότα στην Ουκρανία και δίπλα μας στη Γάζα.

Ενσυνείδητη έκφραση σεβασμού: Η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου έχει ταυτιστεί διαχρονικά με μεγάλες στιγμές του τόπου και των ανθρώπων του, έχει αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις αγωνίες στα δύσκολα που παρεμβλήθηκαν αλλά και έχει μοιραστεί τη χαρά της δημιουργίας. Πάντα, προτάσσοντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της, όχι ως μια θεσμική υποχρέωση, αλλά ως ενσυνείδητη έκφραση του σεβασμού και της αγάπης της στην Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Φιλοσοφία της ΟΠΑΠ Κύπρου ήταν πάντα ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη πρέπει να εκφράζει έμπρακτα τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχειρηματικής δράσης και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Και ακριβώς επειδή η ΟΠΑΠ αισθάνεται άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυπριακή κοινωνία, εκφράζει την έγνοια της για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της. Η κοινωνική της ευθύνη ενισχύει τους Στόχους Βιώσιμη Ανάπτυξης, και στην πρακτική και στην ηθική τους διάσταση, αφού οι δράσεις της αξιολογούνται και ιεραρχούνται στη βάση των προβλημάτων που σε κάθε εποχή αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Οι κατά καιρούς αναφορές Προέδρων της Δημοκρατίας και άλλων αξιωματούχων της πολιτείας, ότι «η συνεισφορά της ΟΠΑΠ είναι σημαντική και ενισχυτική των προσπαθειών του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», συνοψίζουν ακριβώς τον ρόλο που η ΟΠΑΠ έχει αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες που πρέπει να έχουν απέναντι στην κοινωνία και τους ανθρώπους της. Να ενισχύουν και να στηρίζουν σχεδιασμούς και δράσεις προς όφελος του τόπου, δίνοντας και ανάσα στην ίδια την πολιτεία.

Και επειδή οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι μια προοπτική που αναζητεί μόνο η Κύπρος αλλά το σύνολο των κρατών, μέσα από μια διεθνή προσπάθεια εξάλειψης κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων, η ΟΠΑΠ Κύπρου προτρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά! (Think globally, act locally!)

Η δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου, στη βάση της ανθρωποκεντρικής της φιλοσοφίας, εδράζεται σε κριτήρια τα οποία διαμορφώνουν και τις αποφάσεις της σχετικής επιτροπής χορηγιών της ΟΠΑΠ και του Διοικητικού Συμβουλίου. Με τα ίδια κριτήρια αποφασίζονται και οι κοινωνικές δράσεις, τις οποίες δημιουργεί και διεκπεραιώνει η ίδια η ΟΠΑΠ Κύπρου, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι όχι απλά στηρίζει, αλλά και συμμετέχει στα δρώμενα της κοινωνίας μας.

Με αυτά τα δεδομένα ολοκλήρωσε την κοινωνική της δράση το 2023, δίνοντας έμφαση στον τομέα της υγείας. Η προσφορά από την ΟΠΑΠ νέων μαστογραφικών συστημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα στη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, συνέβαλε στη λειτουργία νέων Μαστογραφικών Κέντρων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, δίνοντας τη δυνατότητα δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες του συνόλου των γυναικών της χώρας μας!

Με τη συνεισφορά της ΟΠΑΠ Κύπρου συνεχίζουν την ωφέλιμη δράση τους ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα όνειρο Μια ευχή», το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και πολλοί άλλοι φορείς κοινωνικής αρωγής.

Οι στόχοι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, υγιούς, ευχάριστου και αποτελεσματικού περιβάλλοντος, ώστε το κάθε παιδί να μπορεί και να πετυχαίνει να καλλιεργήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές του στον μέγιστο δυνατό βαθμό, υλοποιούνται χάρη και στη συμπαράσταση της ΟΠΑΠ Κύπρου. Με τις δυνατές παρεμβάσεις της στο Ειδικό Σχολείο «Ευαγγελισμός» και στο Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας, η ΟΠΑΠ Κύπρου στέλνει το μήνυμα ότι η χαρά και το χαμόγελο των παιδιών μας είναι ο κόσμος όλος!

Γι’ αυτό το χαμόγελο των παιδιών και της κοινωνίας όλης, η ΟΠΑΠ Κύπρου θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά να νοιάζεται για την υγεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον και βέβαια για τον αθλητισμό μας. Κι επειδή το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά, η ΟΠΑΠ Κύπρου θα στηρίξει και πάλι την Ολυμπιακή μας ομάδα, ώστε στην Ολυμπιάδα του Παρισιού η μικρή μας Κύπρος να μας χαρίσει μεγάλες επιτυχίες!

Εταιρικό Προφιλ

Η ΟΠΑΠ  δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969. Μέσω των 202 πρακτορείων της παγκύπρια, προσφέρει τα παιχνίδια ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΕΞΤΡΑ 5, ΚΙΝΟ, ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Επιχειρεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο, αυτόν των τυχερών παιχνιδιών, με έγνοια και υποχρέωση, πέρα από την ψυχαγωγία, την προστασία των παικτών, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα προς τον σκοπό αυτό.

Στα 50 και πλέον χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, κατάφερε, πέρα από τα σημαντικά κέρδη που μοίρασε σε χιλιάδες τυχερούς, να προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και να καθιερωθεί ως ο ηγέτης σε ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας. Η κοινωνική πολιτική της εταιρείας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της, από την πρώτη μέρα δραστηριοποίησής της στην Κύπρο. Είναι παρούσα σε όλες τις στιγμές των ανθρώπων του τόπου, με σημαντικές παρεμβάσεις στις δύσκολες εποχές, κτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κυπριακή κοινωνία.

Στοιχεία επικοινωνίας

Λεωφόρος Λεμεσού 128-130 Στρόβολος, Τ.Κ. 2015, Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ: 22477300

Email: opapcyprus@opap.gr

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Η ΟΠΑΠ  δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969. Μέσω των 202 πρακτορείων της παγκύπρια, προσφέρει τα παιχνίδια ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΕΞΤΡΑ 5, ΚΙΝΟ, ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Επιχειρεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο, αυτόν των τυχερών παιχνιδιών, με έγνοια και υποχρέωση, πέρα από την ψυχαγωγία, την προστασία των παικτών, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα προς τον σκοπό αυτό.

Στα 50 και πλέον χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, κατάφερε, πέρα από τα σημαντικά κέρδη που μοίρασε σε χιλιάδες τυχερούς, να προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και να καθιερωθεί ως ο ηγέτης σε ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας. Η κοινωνική πολιτική της εταιρείας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της, από την πρώτη μέρα δραστηριοποίησής της στην Κύπρο. Είναι παρούσα σε όλες τις στιγμές των ανθρώπων του τόπου, με σημαντικές παρεμβάσεις στις δύσκολες εποχές, κτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κυπριακή κοινωνία.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτερες αξίες του ανθρώπου, όπως η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και ο σεβασμός, απορρέουν μέσα από τον αθλητισμό. Η συμβολή μας στην ανάπτυξη και ενδυνάμωσή του στη χώρα μας είναι διαχρονική, με την επιχορήγηση αθλητών, δεκάδων ομοσπονδιών και αθλητικών σωματείων

ΥΓΕΙΑ

Με ευχαρίστηση και αίσθηση ευθύνης, συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Για να απολαμβάνουμε όλοι το υπέρτατο αγαθό

ΠΑΙΔΕΙΑ

Μέσα από τις δράσεις μας, ενδυναμώνουμε έμπρακτα τη νέα γενιά, στηρίζοντας αρμόδιους φορείς και πρωτοβουλίες, με στόχο τη βελτίωση της προσφερόμενης παιδείας στους νέους μας

 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ανταπόδοση στην κοινωνία, εντός της οποίας δραστηριοποιούμαστε, αποτελεί για μας πρώτιστη επιλογή. Ο άνθρωπος και οι αληθινές αξίες της ζωής σταθερά στο επίκεντρο της δράσης μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν, ανοίγοντας γι’ αυτούς νέους ορίζοντες. Στεκόμαστε αρωγοί σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, γνωρίζοντας πως ο πολιτισμός της κάθε χώρας συνδέεται με τις αξίες και την κουλτούρα της.

Διαβάστε επίσης: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα των τυχερών παιχνιδιών στο επίκεντρο της δράσης της ΕΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ