Με ηλεκτρικά οχήματα προσπαθεί να ξεφύγει από το κραχ η Evergrande

Από τον τομέα των ακινήτων ο κινέζικος κολοσσός που γυροφέρνει εδώ και μήνες το σενάριο της χρεοκοπίας, ανακοινώνει ότι αλλάζει δραστηριότητα και σε βάθος δεκαετίας θα έχει ως κύρια δράση του την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Οι μετοχές της China Evergrande Group (3333.HK) και της μονάδας EV της αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η εταιρία ακινήτων ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερο την επιχείρηση της με ηλεκτρικά οχήματα έναντι των προβληματικών βασικών δραστηριοτήτων της που αφορούν στα ακίνητα.

Η Evergrande, που ταλαιπωρείται κάτω από υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέτρεψε μια δαπανηρή χρεοκοπία την περασμένη εβδομάδα προβαίνοντας σε πληρωμή ομολόγου την τελευταία στιγμή, κερδίζοντας έτσι περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει μια διαφαινόμενη κρίση χρέους με την επόμενη μεγάλη προθεσμία πληρωμής την ερχόμενη Παρασκευή. 

Σε ανακοίνωση του που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της εταιρίας, Hui Ka Yan, ανέφερε ότι η κύρια δραστηριότητα της Evergrande θα αφορά την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και όχι τα ακίνητα όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η μεταστροφή στην δραστηριότητα της εταιρίας, που θα συντελεστεί σε βάθος δεκαετίας, φαίνεται ότι ενθουσίασε τους επενδυτές.

Η Evergrande σημείωσε άνοδο έως και 6% ενώ η China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd (0708.HK) έως και 17%, . Ο δείκτης αναφοράς Heng Seng (.HSI) σημείωσε άνοδο 0,1%.

Ο Raymond Cheng, επικεφαλής έρευνας της CGS-CIMB Securities στην Κίνα, είπε ότι η επιχειρηματική αλλαγή είναι λογική δεδομένης της αυξανόμενης υποστήριξης του Πεκίνου για τα ηλεκτρικά οχήματα και της αυξανόμενης αβεβαιότητας του τομέα των ακινήτων.

Η νέα επιχείρηση οχημάτων της Evergrande, που ιδρύθηκε το 2019, δεν έχει ακόμη προβεί ούτε σε αποκάλυψη κάποιου αυτοκινήτου της και προφανώς ούτε σε πώληση κάποιου προϊόντος της.

Υπενθυμίζεται πως ο κινέζικος κολοσσός τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε ότι αναζητά νέους επενδυτές και προχωρά σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα ανακοίνωσε αν δεν καρποφορίσει καμία από τις δύο προσπάθειες, θα δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς και να καλύψει άλλα έξοδα.

Η Hui αναμένει ότι οι πωλήσεις ακινήτων θα επιβραδυνθούν σε περίπου 200 δισεκατομμύρια γιουάν (31,31 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως εντός της 10ετίας, σε σύγκριση με περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια γιουάν πέρυσι, ανέφεραν την Παρασκευή οι Securities Times της Κίνας.

Τα επόμενα εμπόδια

Οι ειδήσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η Evergande απέτρεψε την αθέτηση υποχρεώσεων εξασφαλίζοντας 83,5 εκατομμύρια δολάρια για την καταβολή τόκων, ανέβασε την εμπιστοσύνη ότι η εταιρεία μπορεί να αποφύγει την κατάρρευση που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τη Δευτέρα, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων έλαβαν τις πληρωμές που τους οφείλονταν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προβλήματα χρέους αντιμετωπίζονταν.

Η Evergrande πρέπει να βρει 47,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι την Παρασκευή και έχει σχεδόν 338 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες υπεράκτιες πληρωμές ομολόγων που έρχονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι ευρύτερες ανησυχίες για τον τομέα των ακινήτων στην Κίνας, ο οποίος τομέας αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, εξακολουθούν να είναι μεγάλες για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι εταιρείες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών με χρέη σε δολάρια, θα συναντηθούν με τον κρατικό προγραμματιστή της Κίνας στο Πεκίνο την Τρίτη, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Cailianshe.

Η Evergrande ανέφερε ξεχωριστά την Κυριακή ότι είχε ξαναρχίσει τις εργασίες σε περισσότερα από 10 έργα σε έξι πόλεις. Πολλά από τα έργα της σε ολόκληρη τη χώρα είχαν σταματήσει λόγω αδυναμίας πληρωμών που οφείλονταν σε προμηθευτές και εργολάβους. 

 

ΠΗΓΗ: Reuters 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ