Τελικά τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα

Φαίνεται ότι πλέον ελάχιστοι επιθυμούν τη χώρα εντός της ΕΕ.

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίζεται στην αβεβαιότητα με κύρια αιτία την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν επαναλαμβάνοντας  σταθερά τις δηλώσεις και τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψουν στην προσπάθεια για αναθεώρηση της συμφωνίας.

Ο αρθρογράφος των Financial Times Simon Kuper αναφέρει ότι σε προσωπικές συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι υπάρχει ενιαίο, σκληρό μέτωπο αντιμετώπισης της βρετανικής συμπεριφοράς.

Όπως τονίζει, ελάχιστοι είναι οι Ευρωπαίοι που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ΕΕ, αλλά κυρίως αυτό που τρέμουν είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

«Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής έχουν χάσει την υπομονή τους με την χώρα και θέλουν να αποχωρήσει τάχιστα. Η η Ολλανδέζα εισηγήτρια του κοινοβουλίου για το Brexit Αν Μάλντερ αντιπροσωπεύει τη γνώμη πολλών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δήλωσε: «Νομίζαμε ότι οι Βρετανοί είναι λογικοί πραγματιστές. Λοιπόν, δεν είναι».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι Ευρωπαίοι είναι πολύ καχύποπτοι με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, αλλά και απελπισμένοι με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν που έχει ως προτεραιότητά του να γίνει ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ακόμα κι αν δεν μπορεί να σχηματίσει μια λογική πολιτική για το Brexit και είναι κοντά στο να εγκαταλείψουν τους Βρετανούς που θέλουν παραμονή, καθώς ακόμα και αν το «remain» κέρδιζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι οπαδοί του Brexit θα μεταμορφώνονταν σε δούρειο ίππο εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να είναι φιλικοί και ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, καθώς δεν είναι στις προθέσεις τους να ταπεινώσουν την «υπερήφανη» Βρετανία, ούτε να κατηγορηθούν για τον πόνο που θα φέρει το Brexit, αλλά προσδοκούν να διατηρήσουν στενούς δεσμούς στην ασφάλεια μετά το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, το Brexit ήδη αποτελεί γεγονός, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντικαθιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο με νέους συμμάχους και κυρίως τις βόρειες χώρες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεος, καθώς η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ένα γερμανικό κρατίδιο που έχει εντατικές εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία, ανακουφίστηκε διαπιστώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένοντας το Brexit μετατοπίστηκαν από Βρετανούς προμηθευτές σε Γερμανούς, με την Βρετανία να αποτελεί ήδη παρελθόν.

Από την άλλη, σε περίπτωση που ο Τζόνσον κερδίσει την μάχη στη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να έχουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρά να δεχτούν τις απαιτήσεις του και να εγκαταλείψουν το Ιρλανδικό «backstop».

Όσον αφορά στις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αυτές δεν φαίνεται να συνασπίζονται κατά «σκληρού» Brexit. Οι εταιρείες της ΕΕ είχαν τρία χρόνια για να προετοιμαστούν. Και το τελευταίο που θέλουν είναι ο Μπ. Τζόνσον να μετατρέψει τη Βρετανία σε μια εμπορική ζώνη με «χαμηλής ρύθμισης» που θα τις υπονομεύσει. Αν οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τις θέλουν εκτός της ενιαίας αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η οικονομική ζημιά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι ήπια και χωρίς μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα, ενώ αναμένεται να κοστίσει στους πολίτες της ΕΕ 40 δισ. ευρώ εισοδήματος το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου ιδρύματος «Bertelsmann Stiftung».

Κατά μέσο όρο, το διαχειρίσιμο κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 90 ευρώ ανά άτομο.

Όσον αφορά στους ηγέτες των χωρών, οι περισσότεροι εξ αυτών και ιδιαιτέρως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να υποφέρει από το Brexit, προς αποφυγή νέων αποσχιστικών τάσεων στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Βρετανία θα ανοίξει ξανά τις συζητήσεις μια εβδομάδα μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Τις πρώτες ημέρες η ΕΕ θα επιτρέψει να μείνουν τα ιρλανδικά σύνορα «πορώδη», αλλά στα ευρωπαϊκά λιμάνια θα έχουν ήδη αρχίσει τους ελέγχους στα αγαθά, προκαλώντας καθυστερήσεις και ελλείψεις στη Βρετανία. Οι Βρυξέλλες δεν θα εγκρίνουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μέχρι να συμφωνήσει το Λονδίνο να σεβαστεί το backstop, να πληρώσει τα 39 δισ. στερλίνες και να εγγυηθεί τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ