Ποιες ήταν οι μεγάλες μάχες που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι;

Τέσσερις νίκες και μια ήττα.

Κλείνοντας πίσω του την πόρτα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο Μάριο Ντράγκι και λίγο πριν την ανοίξει η Κριστίν Λαγκάρντ, οι Financial Times προχωρούν σε απολογισμό του έργου του, όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα που ο Ιταλός κλήθηκε να αντιμετωπίσει. 

Όπως αναφέρουν, ο Μάριο Ντράγκι αφήνει την ΕΚΤ πολύ διαφορετική απ’ ό,τι την παρέλαβε, καθώς την μεταμόρφωσε σε μια «σύγχρονη κεντρική τράπεζα». 

Ποιες όμως είναι οι πέντε σημαντικές μάχες που έδωσε ο ίδιος, πόσες κέρδισε και πόσες έχασε;

Διαφυλάχθηκε το ενιαίο νόμισμα

Η αρνητική αίσθηση για το ευρώ έφτασε στην στην κορύφωσή της δηλαδή σχεδόν στο 40% του πληθυσμού στις περιφερειακές χώρες, όπως Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Το κρίσιμο σημείο ήταν την στιγμή που ο Ντράγκι προχώρησε σε μια αντισυμβατική νομισματική πολιτική κι έπεισε τους επενδυτές για την αντοχή της νομισματικής ένωσης.

Η εμπιστοσύνη τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο ενιαίο νόμισμα έχει έκτοτε αυξηθεί και σήμερα το ευρώ είναι πιο δημοφιλές απ’ ότι υπήρξε ποτά στα 20 χρόνια της ύπαρξής του.

Έφτιαξε νέα εργαλεία

Επέκτεινε την εργαλειοθήκη των πολιτικών της ΕΚΤ, περιλαμβάνοντας τον επιδοτούμενο δανεισμό προκειμένου οι τράπεζες να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους, αρνητικά επιτόκια για να μειώσει το κόστος δανεισμού και αγορές κρατικών ομολόγων για να μειώσει τα επιτόκια της αγοράς. 

Έριξε το ρίσκο της αγοράς ομολόγων

Κατά τη διάρκεια της θητείας του τα spreads περιφερειακών χωρών εκτοξεύτηκαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το αυξανόμενο επίπεδο χρέους τους ή να τονώσουν τις οικονομίες τους.

Η ελάττωση των spreads που ακολούθησε για ομόλογα της ευρωζώνης επέδειξε ότι η χρήση αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών από τον Μάριο Ντράγκι δούλεψε.

Μείωσε την ανεργία

Η ανεργία εκτοξεύτηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση φτάνοντας κατά μέσο όρο έως το 12% σε ολόκληρη την νομισματική ένωση του ευρώ.  

Ωστόσο, ο δανεισμός σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά άρχισε ξανά να αναπτύσσεται το 2015, η οικονομική ανάπτυξη επέστρεψε κι έτσι το 2017 και τα 19 κράτη μέλη είδαν τις οικονομίες τους να αναπτύσσονται, για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των απασχολούμενων μετά το 2013 αυξήθηκε κατά 11 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. 

Ήττα του ο πληθωρισμός

Η βασική εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών, κάτι που ορίζεται ως ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Ο ρυθμός της αύξησης των τιμών έχει παραμείνει κάτω από αυτό το επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του κου Ντράγκι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη είναι 7% χαμηλότερα από το επίπεδο που θα έπρεπε να είναι αν η ΕΚΤ είχε πιάσει το στόχο της μετά το 2011.

Παρά τα υπόλοιπα επιτεύγματα, δεν πέτυχε στον κύριο στόχο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ