Financial Times: Η Κύπρος παρακάμπτει κανονισμούς για πολιτογραφήσεις

Προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα για τις κυπριακές αρχές.

Στην υπόθεση Τζο Λόου αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, που σημειώνει ότι οι κυπριακές αρχές θα επανεξετάσουν το πρόγραμμα του «χρυσού διαβατηρίου» για πλούσιους επενδυτές μετά από τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας στον καταζητούμενο Μαλαισιανό επιχειρηματία.

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη περί ανάκλησης της απόφασης για τη χορήγηση υπηκοότητας αν αποκαλυφθούν σφάλματα στη διαδικασία.

Εκπρόσωπος βρετανικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι οι έλεγχοι από τις κυπριακές αρχές στο ιστορικό του κ. Λόου θα έπρεπε να είχαν δείξει ότι αποτελούσε κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ.

«Αντιμέτωπη με την προοπτική επένδυσης πάνω από 5 εκατομμυρίων ευρώ, η Κύπρος φαίνεται ότι έκανε τα στραβά τα μάτια και του πούλησε το διαβατήριο ούτως ή άλλως. Είναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις χρυσές βίζες είναι να κλείσουμε την πόρτα και σταδιακά να εξαλείψουμε εντελώς αυτά τα αμφιλεγόμενα προγράμματα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Global Witness.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας στον κ. Λόου αποφασίστηκε περισσότερο από έξι μήνες μετά από το πρώτο δημοσίευμα για την κεντρική εμπλοκή στο σκάνδαλο με το μαλαισιανό κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB.

Προσθέτει ότι προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα για τις κυπριακές αρχές, καθώς, όπως σημειώνεται, παρακάμφθηκε ο κανονισμός που ορίζει ότι για να αποκτήσει κανείς το διαβατήριο της Κύπρου θα πρέπει να ζει στη χώρα για τουλάχιστον επτά χρόνια, επιπλέον της επένδυσής του. «Η παράκαμψη των κανονισμών για την έκδοση διαβατηρίου σε σύντομο διάστημα, όπως μοιάζει να έχει γίνει στην περίπτωση του κ. Λόου, απαιτεί ειδική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας», γράφουν οι FT.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι εγείρονται ερωτήματα και για το ρόλο που έπαιξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καθώς «δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος» είπαν ότι εκείνος συνέστησε τον Τζο Λόου για χορήγησης υπηκοότητας.

Παρατίθεται, ωστόσο, η απάντηση του Σεβασμιοτάτου ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στην απόφαση των κυπριακών αρχών.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι η Κύπρος έχει δεχθεί κριτική για το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και ότι η απάντηση της Λευκωσίας είναι πως το πρόγραμμα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ