Η ψυχολογία των διεθνών αγορών φαίνεται ότι βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό: οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών «αφήνουν σχοινί» στη νομισματική πολιτική και η οικονομία των ΗΠΑ τρέχει με καλύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο και οι προβλέψεις φέρνουν τα πρώτα διστακτικά χαμόγελα.
Ωστόσο, κάποια hedge funds δείχνουν ανησυχία.
Τα καλά νέα των τελευταίων εβδομάδων διαδέχονται μια σειρά ετών, βαρυφορτωμένων με ανησυχία, κινδύνους, κακά γεγονότα και αναποδιές: εμπορικός πόλεμος, Brexit, κρίση χρέους κ.α.
Τα καλά νέα που πλημμύρισαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις κεντρικές σελίδες των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων θα πρέπει να κάνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται κατά πόσο η «τιμολόγησή» τους από τις διεθνείς αγορές είναι στο πλαίσιο του πραγματικού και δεν αποτελούν προς τα επάνω στρεβλώσεις μιας νέας πραγματικότητας.
Σύμφωνα με την Πίλαρ Γκόμεζ-Μπράβομ διευθύντρια σταθερού εισοδήματος στην MFS Investment Management, όλοι οι «παίκτες» έχουν θετική ψυχολογία, και προτιμούν να αυξάνουν την ζήτηση σε ήδη ακριβά ποιοτικά ονόματα από το να τολμήσουν σε άλλα που είναι μεγαλύτερη πρόκληση.
«Την ώρα που οι αγορές μπορεί να οδεύουν σε μια μίνι, βραχυπρόθεσμη, όαση για το επικίνδυνο ενεργητικό, το μομέντουμ μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα. Οι αποτιμήσεις δεν αφήνουν πολύ χώρο για αποζημίωση απέναντι στα εξελισσόμενα ρίσκα», αναφερόμενη σε γεωπολιτική, αποπαγκοσμιοποίηση ή στα βάρη χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τα πρωτοσέλιδα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασυρθούν πολύ, καθώς το τρίτο τρίμηνο οι αμερικανικές εταιρικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν της τελευταίας τετραετίας.
Από την πλευρά τους, τα μεγάλα hedge funds πιστεύουν ότι έρχεται αναταραχή στις αγορές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτόνωση κάποιων μεγάλων trades και στην αποκάλυψη της υπερέκθεσης των επενδυτών, για παράδειγμα σε μετοχές με καλό μομέντουμ, σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ή σε πιο αμυντικούς τίτλους με απόδοση που λειτούργησε ως ανταγωνιστής των ομολόγων.
Συγκεκριμένα, το Lansdowne Partners, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στην Ευρώπη στοιχηματίζει σε μια μεγάλη αναταραχή στις αγορές που θα οδηγούσε σε πτώση των «ηλίθιων» τιμών των ομολόγων, στην απότομη υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας και εν τέλει ανάκαμψη των φθηνών μετοχών αξίας.