Financial Times: 5 σημαντικοί λόγοι για να μετακομίσετε στην Κύπρο

Ανάμεσά τους και το Σχέδιο Πολιτογράφησης Επενδυτών.

Τους πέντε σημαντικότερους λόγους για να ζήσει κάποιος στην Κύπρο, αναλύουν με άρθρο τους οι Financial Times.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, δηλαδή το σχέδιο πολιτογραφήσεων, παρά τον μεγάλο σάλο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και τα έκτακτα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η Κυβέρνηση με την αποστέρηση της υπηκοότητας σε 29 άτομα, με αποτέλεσμα το Σχέδιο να χαρακτηριστεί ως «αμφιλεγόμενο».

Σύμφωνα με το άρθρο, πέρα από τις όμορφες παραλίες και τις ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές ανασκαφές, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει ευρωπαϊκό διαβατήριο σε Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε περίπτωση Brexit, δεδομένου ότι διαθέτουν την οικονομική άνεση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Βρετανοί –όπως και κάθε μη-Ευρωπαίος– μπορούν να διατηρήσουν τα ευρωπαϊκά τους προνόμια, αν επενδύσουν €2 εκ. σε ακίνητα μαζί με μια δωρεά €150.000, λαμβάνοντας διαβατήριο σε (μόλις) έξι μήνες. Με αυτή τη μέθοδο, αυτομάτως «χρίζονται» εφ’ όρου ζωής Κύπριοι υπήκοοι και τα μέλη της οικογένειας του επενδυτή.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι, συγκριτικά, ένα ακίνητο στο νησί κοστίζει σχεδόν τα μισά από ένα αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε επίπεδο ενοικίου, η Κύπρος είναι κατά 30% φτηνότερη.

Υπάρχουν, όμως, και τα φορολογικά κίνητρα, καθώς η κυπριακή Πολιτεία κατάργησε τον φόρο κληρονομίας πριν από 19 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι μετά την αγορά ενός ακινήτου, αυτό μπορεί να περιέλθει χωρίς κόστος στους κληρονόμους.

Την ίδια ώρα, οι υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 35%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 39,4%.

Ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα για τους «πρωτοπόρους» της επιχειρηματικότητας, καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις 12,5%, έναντι 19,8% που ισχύει κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Πάντως, οι Financial Times δεν στέκονται μόνο στην τσέπη των δυνητικών Κυπρίων, αλλά κάνουν αναφορά και στις κλιματολογικές συνθήκες. Με το νησί να βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος απολαμβάνει ένα υποτροπικό κλίμα, με ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Οι θάλασσες χαρακτηρίζονται ως «καταγάλανες», ανταγωνιζόμενες σε ομορφιά και ησυχία τις καλύτερες παραλίες του κόσμου.

Για τους λάτρεις του χειμερινού κλίματος, πάντως, υπάρχει και το Τρόοδος με το χιονοδρομικό του κέντρο.

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Κύπρου θεωρείται δεδομένο για τους ξένους τουρίστες που αναζητούν προορισμούς. Κάπως έτσι συμβαίνει και με όσους αναζητούν νέα στέγη ή ακόμα και νέα πατρίδα.

Πέρα από τα σύγχρονα ξενοδοχεία και θέρετρα, η Κύπρος είναι γεμάτη από αρχαία ευρήματα. Τα εντυπωσιακά και εκτεταμένα ερείπια του μοναδικού βασιλείου του Κουρίου, που καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ., βρίσκονται λίγα μίλια δυτικά της πόλης της Λεμεσού.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου, κομμάτι μιας περιοχής χαρακτηρισμένης ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την Unesco στη νοτιοδυτική ακτή, είναι ένας θησαυρός για τους λάτρεις της Ιστορίας. Είναι διάσημο για τα ανάκτορα και τα καλά διατηρημένα μωσαϊκά τους δάπεδα, καθώς και τους Τάφους των Βασιλέων, ένα νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ