Ποιοί και γιατί θέλουν να επενδύσουν στην Airbnb

Ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία, παρουσιάζεται η εταιρεία βραχυχρόνιας εκμίσθωσης.

Κινήσεις για την έμμεση απόκτηση μεριδίων της εταιρείας Airbnb πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες διεθνείς επενδυτές και ιδιώτες μεσίτες, ενόψει της προγραμματισμένης δημόσιας εγγραφής, που θα γίνει τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι επικαλούνται πληροφορίες επενδυτών, η αξία της υπολογίζεται γύρω στα $42 δισ.

Ορισμένοι τολμηροί επενδυτές δημιούργησαν δεκάδες εταιρείες ειδικού σκοπού προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους, ενώ ήδη κατέχουν και μετοχές στην πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών.

Σύμφωνα με τον Bart Mallon, δικηγόρο της εταιρείας Cole-Frieman & Mallon, οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και αποσκοπούν στο να αποκρύψουν τα κεφάλαια, καθώς οι ευκαιρίες επένδυσης ολοένα και μειώνονται στις δημόσιες αγορές.

Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές βλέπουν την Airbnb ως ένα σχετικά ασφαλή παράγοντα συγκριτικά με άλλες παρόμοιου τύπου εταιρείες όπως είναι η WeWork. Σύμφωνα με την Airbnb, τα έσοδα της εκτοξεύτηκαν σε πάνω από $1 δισ. μόλις στο δεύτερο τετράμηνο, ενώ βγήκε κερδισμένη και τις δύο προηγούμενες χρονιές, σε μια περίοδο όπου δεν συμπεριλαμβάνονταν οι φόροι, η υποτίμηση, η απόσβεση χρεών και τα έξοδα.

Επιπλέον, η εταιρεία επιδίωξε να περιορίσει τις δευτερεύουσες δραστηριότητες στην αγορά, όπως είναι οι προθεσμιακές συμβάσεις που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να λαμβάνουν δάνεια.

Σύμφωνα με τον Barrett Cohn, Γενικό Διευθυντή της Scenic Advisement, η Airbnb παρουσιάστηκε κατηγορηματική ότι δεν θέλει σύνθετου τύπου συναλλαγές, με το γεγονός να επιβεβαιώνεται και από την ίδια την εταιρεία η οποία δήλωσε ότι "τέτοιου είδους συναλλαγές όχι μόνο δεν εξουσιοδοτούνται από την εταιρεία μας, αλλά παραβιάζουν και τους κανονισμούς. Από το 2017 δεν είχαμε κάποιο γύρο χρηματοδοτήσεως και οι όποιες συναλλαγές έλαβαν χώρα, ήταν μικρής κλίμακας και χωρίς τη δική μας συμμετοχή”.

               

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ