Η Γαλλία στριμώχνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή

"Δεν κινούμαστε όσο γρήγορα θα έπρεπε", τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ να αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες και να τις αναγκάσει να  υιοθετήσουν πρότυπα (σωστής) τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων, με σκοπό να προωθήσει μια κοινή αντίληψη και ερμηνεία επί των “πράσινων” χρηματοπιστωτικών προϊόντων, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, με αφορμή τη συνεδρίαση για το κλίμα που θα γίνει στο Παρίσι, ο κ. Le Maire, τόνισε ότι “δεν κινούμαστε όσο γρήγορα θα έπρεπε με αποτέλεσμα να βγαίνουμε χαμένοι από τη μάχη για το διοξείδιο του άνθρακα”. Επιπρόσθετα, ο κ. Le Maire, τόνισε ότι η Γαλλία έχει στόχο να σταματήσει εντός μιας δεκαετίας, όλες τις ευρωπαϊκές επενδύσεις που έχουν γίνει στον άνθρακα.

Η “πράσινη χρηματοδότηση” είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των ενεργειών που αποσκοπούν στην μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμη ενέργεια, πρόσθεσε ο κ. Le Maire. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να αρχίσει η επιβολή των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2021.

“Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να ταξινομηθουν”, επεσήμανε. “Ένα από αυτά έχει να κάνει με τον χρηματοπιστωτικό τομέα εντός της ΕΕ, ενώ κάποιος άλλος τομέας έχει να κάνει με την καθιέρωση τυποποιημένων ευρωπαϊκών Δεικτών για τις εταιρείες, που θα καταδεικνύουν το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν εντός του περιβαλλοντικού πλαισίου που τους έχει επιβληθεί. Όλα αυτά θα γίνουν με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής”, κατέληξε ο κ. Le Maire.

Οι προτάσεις του Γάλλου Υπουργού  Οικονομικών αποτελούν ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, σύμφωνα με την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Κριστίν Λαγκάρντ, το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει μπει ψηλά στην ατζέντα των κεντρικών τραπεζών και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες στρατηγικής αντιμετώπισης του. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου με ανακοίνωση του την Πέμπτη κήρυξε  “κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ