Έρχεται σύγκρουση Κομισιόν - ΕΚΤ για την πράσινη ανάπτυξη;

Ενδεχομένως το ζήτημα του περιβάλλοντος να φέρει αντιδράσεις στους κόλπους των τραπεζών.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των τραπεζικών κανόνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις “πράσινες” επενδύσεις στην στα κράτη-μέλη.

Το εν λόγω σχέδιο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές προσδοκίες σχετικά με το περιβάλλον, κάτι που φυσικά βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κατέστη σαφές ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα από τις επερχόμενες εκλογές, η νέα Επιτροπή θα στηρίξει το σχέδιο.

Ωστόσο, αυτή η στάση, είναι πιθανόν να προκαλέσει ρήξη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφού επίσημοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αλλοίωση των κανόνων δεν θα κάνει καλό από την στιγμή που με τους υφιστάμενους κανόνες εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια στις τραπεζικές πράξεις δανεισμού.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σύμφωνα με τον Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπάρχει η επιθυμία για επανεξέταση του θέματος των περικοπών των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν σε τραπεζικές πράξεις δανεισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω πρωτοβουλία θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν κατοικίες που είναι φιλικές προς το ενεργειακό περιβάλλον, τις μεταφορές που περιέχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σημείο “πράσινης” ανάπτυξης, μειώνοντας παράλληλα το ύψος του κεφαλαίου που θα έπρεπε να ρυθμιστεί ως αντιστάθμισμα σε τέτοιες πράξεις δανεισμού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Dobrovskis δήλωσε ότι “πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την προοπτική ενός πράσινου παράγοντα στήριξης που θα συμπεριλαμβάνεται στις τραπεζικές πράξεις δανεισμού”.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει κάποια βήματα,και ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για το περιβάλλον. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόκειται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα νέα νομοσχέδια που αφορούν την κλιματική αλλαγή θέτοντας νέους στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Το σχέδιο του κ. Dobrovskis, θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκβαση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης του 2008 με βάση τις εμπειρίες που προσκόμισαν οι Βρυξέλλες.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που προκύπτει ήταν η συρρίκνωση, η ο περιορισμός των τραπεζικών πράξεων δανεισμού σε μικρές η μεσαίες επιχειρήσεις, εν μέσω μιας ευνοϊκής μεταχείρισης των κεφαλαίων. Κάτω από τους υφιστάμενους ευρωπαϊκού κανόνες, για τέτοιου είδους επιχειρηματικά δάνεια, οι απαιτήσεις σχετικά με την διακίνηση των κεφαλαίων, κυμαίνεται γύρω στο 25% , πιο χαμηλά από αυτό που αναμενόταν.

Κάτι αντίστοιχο σε παρόμοια κλίμακα, πρόσθεσε ο κ. Dobrovskis, θα μπορούσε να ισχύσει γύρω από το θέμα της πράσινης επένδυσης.

Τέλος, η Κομισιόν, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, σε ότι αφορά την συζήτηση για την αποκαλούμενη προσαρμογή των συνόρων για τη διακίνηση του άνθρακα, η οποία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση αυστηρότερων μέτρων σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκπομπές ρύπων. Αυτό το μέτρο συνεπάγεται με την ρύθμιση της τιμής του άνθρακα που αφορά ορισμένες κατηγορίες στον τομέα των εισαγωγών, ξεκινώντας από ένα περιορισμένο φάσμα βιομηχανιών προτού διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ