FT: Οι πλούσιες χώρες αποτυγχάνουν να βελτιώσουν την Παιδεία τους

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι αυξημένες δαπάνες στις πλουσιότερες από τις βιομηχανικές χώρες του κόσμου φαίνεται ότι απέτυχαν «δημιουργήσουν» καλύτερους μαθητές, με τις επιδόσεις να κινούνται χαμηλά παρά τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται στα εθνικά συστήματα Παιδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο επικαλείται την έρευνα Programme for International Student Assessment (Pisa), η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, οι μαθητές (15 ετών) των κρατών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη κατέγραψαν στασιμότητα στην απόδοσή τους, παρά την κατά 15% αύξηση των δαπανών στην Παιδεία.

Οι μαθητές από τέσσερις περιοχές της Κίνας, καθώς και εκείνοι της της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν, ξεπέρασαν τους «ανταγωνιστές» τους από άλλες κορυφαίες χώρες σε θέματα ανάγνωσης, μαθηματικών και φυσικής, ενώ εκείνοι από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία κατατάσσονται μια θέση κάτω από τους γείτονές τους στα μαθηματικά.

Οι ισχυρότερες χώρες εκτός Ασίας στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και την επιστήμη ήταν η Εσθονία, ο Καναδάς και η Φινλανδία.

Η συγκεκριμένη ανάλυση θεωρείται εν πολλοίς ως σημείο αναφοράς από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και έχει ωθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις ορισμένων κυβερνήσεων σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα όμως έχει επικριθεί για τη μεθοδολογία της, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται είναι «υπερβολικά».

Τα δεδομένα που προκύπτουν, αναμένεται να προκαλέσουν ένα νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται σε όλο τον κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο επενδύονται τα χρήματα στην Παιδεία αλλά και τους τρόπους προετοιμασίας των νέων για τις ανάγκες της κοινωνίας και του εργατικού δυναμικού σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, το 24% των φοιτητών δεν κατάφερε να πιάσει ούτε το ελάχιστο επίπεδο επάρκειας στα μαθηματικά. Το ίδιο συνέβη σε ποσοστό 12% στην ανάγνωση, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ ικανοτήτων και δεξιοτήτων που αναζητούν οι εργοδότες.

Εν τω μεταξύ για τις χώρες Ζάμπια, Καμπότζη και Σενεγάλη τα αποτελέσματα στις παραπάνω κατηγορίες ήταν κατά 10% χαμηλότερα.

Ακολουθεί ο πίνακας με την κατάταξη και τις βαθμολογίες των κρατών, όπως δημοσιεύτηκε από τους Financial Times.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ