Η Αυστραλία παίρνει το Facebook στα δικαστήρια για διαρροή δεδομένων

Για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Στα δικαστήρια της Αυστραλίας οδηγείται το Facebook από τον Επίτροπο Πληροφοριών και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της χώρας, λόγω της εμπλοκής του κοινωνικού δικτύου στην υπόθεση-σκάνδαλο της Cambridge Analytica και την διαρροή προσωπικών δεδομένων από 10 εκ. χρήστες. 

Το Γραφείο του Αυστραλιανού Επιτρόπου δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε ξεκινήσει ήδη νομικές διαδικασίες στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το Facebook είχε παραβιάσει σοβαρά και επανειλημμένα το νόμο περί ιδιωτικού απορρήτου, εκθέτοντας τα δεδομένα των χρηστών στην εταιρεία πολιτικής έρευνας της Cambridge Analytica.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες οδήγησαν τα προσωπικά δεδομένα περίπου 311.127 χρηστών του Facebook στην Αυστραλία να πωληθούν και να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς όπως ο πολιτικός προσανατολισμός και οι προσδοκίες των χρηστών», δήλωσε η Angelene Falk, Επίτροπος Πληροφοριών και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Αυστραλίας. 

Η περίπτωση της Αυστραλίας είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά νομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός όμιλος κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ο οποίος έχει μέχρι τώρα καταβάλει πάνω από $5 δισ. σε πρόστιμα που σχετίζονται με την κακή χρήση των δεδομένων των χρηστών στο σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Σύμφωνα με τους ισχύουσα νομοθεσία, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας μπορεί να επιβάλει αστική κύρωση ύψους έως $ 1,1 εκ.  για κάθε σοβαρή και / ή επανειλημμένη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2018, όταν η εφημερίδα The Observer αποκάλυψε ότι τα δεδομένα χρηστών του Facebook διαρρέουν μέσω μιας εφαρμογής τρίτου μέρους, η οποία επέτρεψε στις πολιτικές εκστρατείες να στοχεύσουν άτομα με διαφήμιση.

Από το σκάνδαλο, το Facebook αντιμετώπισε σωρεία κριτικής, τόσο από τις Ρυθμιστικές Αρχές, όσο και από πολιτικού στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς και κατηγορίες ότι η εταιρεία όχι μόνο κακοποίησε δεδομένα χρηστών αλλά και ότι επέτρεψε τις πλατφόρμες της να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Η αυστραλιανή αγωγή υποστηρίζει ότι οι προσωπικές πληροφορίες των χρηστών αποκαλύφθηκαν στην εφαρμογή "Αυτή είναι η ψηφιακή σας ζωή" για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο συλλέχθηκαν οι πληροφορίες, παραβιάζοντας τους τοπικούς νόμους περί απορρήτου. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Facebook διευκόλυναν την διαρροή προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων πληροφοριών, εις βάρος της ιδιωτικής ζωής, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ