Η Deutsche Bank «ξεμπερδεύει» με τα κυπριακά κεφάλαια του Jho Low

Υπολογίζεται ότι μετέφερε περίπου 6 εκ. ευρώ σε κυπριακή τράπεζα.

Η Deutsche Bank προχώρησε σε εκκαθάριση κυπριακών κεφαλαίων που ανήκουν στον Μαλαισιανό επενδυτή Jho Low, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε διάφορα σκάνδαλα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ένα από αυτά να έχει άμεση σχέση με την Κύπρο αφού αφορά την αγορά κατοικίας και την απόκτηση του «χρυσού διαβατηρίου» στη χώρα μας.

Όπως μεταδίδουν οι FT, ο Jho Low, που ήταν και ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας, ενέργησε ως μια « ανταποκρινόμενη τράπεζα», κατορθώνοντας να πραγματοποιήσει διασυνοριακές συναλλαγές μεταφέροντας περίπου 6 εκ. ευρώ έξω από την χώρα. Οι συναλλαγές -πληρωμές έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2015 μέσω ενός λογαριασμού του κ. Low σε ελβετική τράπεζα, τα οποία μεταφέρθηκαν εν τέλει στην Τράπεζα Κύπρου.

Η μεταφορά των χρημάτων έλαβε χώρα μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη των παράνομων δραστηριοτήτων του κ. Low, που αφορούν μεταξύ άλλων την παραπλάνηση τεράστιων ποσών από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Low αρνείται κάθε εμπλοκή.

Η Deutsche Bank διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει ένα μοντέλο «ανταποκρινόμενης τράπεζας», σύμφωνα με το οποίο οι παγκόσμιες τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με επίσημα τραπεζικά έγγραφα, το συνολικό ποσό των 5.96 εκ. ευρώ που μετέφερε ο κ. Low στην Τράπεζα Κύπρου έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου του 2015. Τα ίδια έγγραφα αναδεικνύουν και τον ρόλο της Deutsche Bank στην υπόθεση ως ένα « παίκτη-ανταποκριτή».

Τέλος, η Deutsche Bank αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια σχετικά με «πελατειακές σχέσεις», ενώ κατέστησε σαφές ότι «ελέγχονται επιμελώς όλοι οι συνεργάτες και παρακολουθούνται προσεκτικά όλες οι υπό εξέλιξη συναλλαγές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ