Νέο σκάνδαλο Facebook - Διέρρευσαν χιλιάδες κωδικοί και φωτογραφίες

Δεν έχουν τέλος οι περιπτώσεις διαρροής προσωπικών δεδομένων για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
© The Financial Times Limited 2020. All Rights Reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Sigmalive is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.

Πηγή: Financial Times

Φόβους σχετικά με την ιδιωτική ζωή των χρηστών στο Facebook προκαλεί έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι προσωπικές πληροφορίες των εγγεγραμμένων έχουν εκτεθεί στο διαδίκτυο μέσω των cloud servers της Amazon. 

Η εταιρεία ασφαλείας Cyber UpGuard ανέφερε στο blog της ότι ανακάλυψε δύο μεγάλα σύνολα δεδομένων που συλλέχθηκαν από χρήστες του Facebook από εφαρμογές τρίτων οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες Amazon Web Services, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. 

Όπως ανέφερε η ανέφερε η UpGuard, δεν είναι σαφές πόσο καιρό τα δεδομένα - τα οποία περιελάμβαναν ονόματα λογαριασμών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο Facebook - είχαν εκτεθεί.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα ως προς την ασφάλεια των δεδομένων στο Facebook, αντίκτυπο φαίνεται να έχει και στο σκάνδαλο Cambridge Analytica, στο οποίο η πολιτική συμβουλευτική εταιρεία έλαβε προσωπικές πληροφορίες των 87 εκατομμυρίων χρηστών. 

Η UpGuard ανέφερε ότι οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είναι δύο: μία από την εταιρία Media Cultura Colectiva με έδρα το Μεξικό η οποία περιείχε περισσότερες από 540 καταγραφές, και δεύτερη από μια εφαρμογή που ονομάζεται At The Pool, η οποία περιείχε φωτογραφίες και ενδιαφέροντα, καθώς και κωδικούς πρόσβασης 22.000 χρηστών.

«Αυτές οι δύο περιπτώσεις φανερώνουν το εγγενές πρόβλημα της μαζικής συλλογής πληροφοριών: τα δεδομένα υπό κανονικές συνθήκες δεν διαρρέονται», σημειώνει η UpGuard. 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία Amazon πωλεί υπηρεσίες τύπου cloud σε δεκάδες χιλιάδες πελάτες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρών εταιρειών. Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι η υπηρεσία απλής αποθήκευσης ή η λεγόμενη «S3», η οποία επιτρέπει στους πελάτες να αποθηκεύουν και να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους μέσω των διακομιστών της Amazon. 

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση, όπως είναι γνωστό, είναι να διατηρούνται τα δεδομένα σε ιδιωτικό επίπεδο, ωστόσο οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν αυτήν τη ρύθμιση για να κάνουν τις πληροφορίες δημοσίως ορατές.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ