Στόχο για υπεραποδόσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος επιχειρεί η Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους διεθνείς επενδυτές και να δείξει το «καλό της πρόσωπο», σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά, η εν λόγω κίνηση έρχεται έπειτα από μία 10ετή κρίση χρέους, που την οδήγησε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα- μαμούθ (4,29%) το οποίο αποκαλείται και «μνημονιακό», το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν 1,1% του ΑΕΠ το 2018 έπειτα από πλεόνασμα 0,7% το 2017, αλλά και έλλειμμα 5,6% το 2015.
Εξάλλου, η εξαγγελθείσα δέσμευση της Αθήνας αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times η υπέρβαση του στόχου σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με το πρώτο 10ετές ομολόγο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αντλώντας συνολικά €2,5 δισ. με απόδοση 3,9%, την ώρα που πριν από εννέα χρόνια είχε αποκλειστεί από τις αγορές και είχε προσφύγει στον μηχανισμό σταθερότητας.