Συνεργασία Porsche και Siemens Energy για την παραγωγή καυσίμων με ουδέτερο CO₂

Ξεκινά στη Χιλή η κατασκευή του πρώτου ολοκληρωμένου εργοστασίου εμπορικής παραγωγής καυσίμου με σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η Porsche και η Siemens Energy ένωσαν τις δυνάμεις τους με μια σειρά διεθνών εταιρειών για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής καυσίμων με σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο CO₂ (eFuel) στην Punta Arenas της Χιλής. Η πρωτοποριακή τελετή για αυτό το καινοτόμο έργο πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας της Χιλής, Juan Carlos Jobet. Αρχικά κατασκευάζεται ένα πιλοτικό εργοστάσιο βόρεια της Punta Arenas στη Χιλιανή Παταγονία, το οποίο αναμένεται να παράγει περίπου 130.000 λίτρα ηλεκτροκαυσίμων το 2022. Στη συνέχεια, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου θα επεκταθεί σε δύο στάδια, φτάνοντας τα περίπου 55 εκατομμύρια λίτρα έως το 2024 και τα περίπου 550 εκατομμύρια λίτρα έως το 2026. Οι απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες έχουν πλέον ληφθεί από την Χιλιανή εταιρεία του έργου, την Highly Innovative Fuels (HIF). Η Siemens Energy έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επόμενη μεγάλη φάση εμπορικής ανάπτυξης του έργου.

«Χαίρομαι που σημειώνουμε πρόοδο σε αυτό το διεθνές εμβληματικό έργο για την οικονομία του υδρογόνου, μαζί με ισχυρούς διεθνείς εταίρους από τους τομείς των επιχειρήσεων και της πολιτικής», δήλωσε ο Armin Schnettler, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Siemens Energy με αρμοδιότητα τις Ενεργειακές Δραστηριότητες. "Με το Haru Oni, φέρνουμε τις τεχνολογίες «power-to-X» στην παγκόσμια αγορά. Αναπτύσσουμε και υλοποιούμε από κοινού το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο εμπορικής παραγωγής μεγάλης κλίμακας στον κόσμο για την παραγωγή κλιματικά ουδέτερων συνθετικών καυσίμων. Στη νότια Χιλή, υλοποιούμε ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα της ενεργειακής βιομηχανίας του μέλλοντος και προωθούμε την απαλλαγή του κλάδου της κινητικότητας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουμε σημαντικά και γρήγορα στη μείωση των εκπομπών CO₂ στον τομέα της κυκλοφορίας και των μεταφορών.»

Η Porsche ξεκίνησε το έργο επίδειξης και θα χρησιμοποιεί τα ηλεκτροκαύσιμα eFuel στα δικά της οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο Michael Steiner, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Porsche AG, δήλωσε: «Η Porsche ιδρύθηκε με πνεύμα πρωτοπορίας. Αυτό είναι που μας ωθεί, με την καινοτομία ευδοκιμούμε. Θεωρούμε επίσης ότι είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά στα καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους. Αυτό συνάδει με τη σαφή, ευρύτερη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα. Σημαίνει ότι η Porsche στο σύνολό της μπορεί να λειτουργεί με καθαρό ουδέτερο ισοζύγιο CO₂ ήδη από το 2030. Τα καύσιμα που παράγονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Το εμβληματικό μας μοντέλο, η 911, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη χρήση ηλεκτροκαυσίμων. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τα πολυαγαπημένα ιστορικά μας οχήματα, καθώς περίπου το 70% όλων των Porsche που κατασκευάστηκαν ποτέ κυκλοφορούν στον δρόμο μέχρι και σήμερα. Οι δοκιμές που πραγματοποιούμε με ανανεώσιμα καύσιμα σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία. Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα ηλεκτροκαύσιμα θα καταστήσουν εφικτή τη μείωση των εκπομπών CO₂ από ορυκτά καύσιμα έως και κατά 90%. Μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσουμε τα πρώτα καύσιμα από τη Χιλή στα αγωνιστικά αυτοκίνητα Porsche Mobil 1 Supercup από το 2022.»

Η Χιλή έχει θέσει φιλόδοξους στόχους στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής της για το Πράσινο Υδρογόνο. Σχεδιάζει την παραγωγή ηλεκτρολυτικών κυψελών ισχύος 5 GW έως το 2025, με αύξηση στα 25 GW έως το 2030. Στόχος είναι η παραγωγή του φθηνότερου υδρογόνου στον κόσμο και η ανάπτυξη της χώρας ως κορυφαίου εξαγωγέα πράσινου υδρογόνου και παραγώγων του.

Το έργο Haru Oni αξιοποιεί τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την αιολική ενέργεια που επικρατούν στην επαρχία Magallanes της νότιας Χιλής για την παραγωγή του εν λόγω καυσίμου με σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο CO₂, χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους πράσινη αιολική ενέργεια. Στο πρώτο βήμα, ηλεκτρολυτικές κυψέλες χωρίζουν το νερό σε οξυγόνο και πράσινο υδρογόνο, χρησιμοποιώντας αιολική ενέργεια. Στη συνέχεια, το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) φιλτράρεται από τον αέρα και συνδυάζεται με το πράσινο υδρογόνο για να παραχθεί συνθετική μεθανόλη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε ηλεκτροκαύσιμο. Η έναρξη της παραγωγής στο πιλοτικό εργοστάσιο είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2022. Εκτός από την Siemens Energy, την Porsche και την HIF, στο έργο του Haru Oni συμμετέχουν η ENEL, η ExxonMobil, η Gasco και η ENAP.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο «Haru Oni» υπάρχουν στη διεύθυνση: www.siemens-energy.com/haru-oni

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ