EY: Ώριμες οι συνθήκες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά...

EY: Ώριμες οι συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο
  • Η άμεση αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας είναι πλέον κρίσιμη σε όλο τον κόσμο
  • Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών
  • Οι μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, βελτίωσαν τη θέση της Ελλάδας στον δείκτη ελκυστικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της EY, καταλαμβάνοντας την 24η θέση
  • Νέος δείκτης της EY για τη δυναμική των συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPA)

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αναπτύσσονται δυναμικά, καθώς οι συνθήκες της αγοράς, οι πολιτικές αποφάσεις, οι επενδύσεις και η πρόοδος της τεχνολογίας, ωθούν την καθαρή ενέργεια σε νέα ύψη. Ωστόσο, η συμφόρηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, θα χρειαστεί προσοχή, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει πρόκληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό προκύπτει από την 58η έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), η οποία υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια ενσωμάτωσης ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού πόρων, θα θέσει υπό πίεση τις υποδομές δικτύων μεταφοράς, με τις απαραίτητες επενδύσεις για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών μεταφοράς ενέργειας παγκοσμίως, να αποτελούν σημαντική πρόκληση.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μια κατάταξη των 40 κορυφαίων αγορών παγκοσμίως, με βάση την ελκυστικότητα των ευκαιριών επένδυσης και ανάπτυξης ΑΠΕ, εξετάζει, επίσης, πώς οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης εντείνουν τον βηματισμό τους προς την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Σε σχέση με τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, η Ανατολική Ευρώπη υστερεί στην ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας. Εν τω μεταξύ, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στον στόχο της Ε.Ε. για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία διατηρούν τις τρεις πρώτες θέσεις του δείκτη RECAI

Οι ΗΠΑ διατηρούν την κορυφαία θέση στην κατάταξη της EY, την οποία και αναμένεται να διατηρήσουν, καθώς ανακοινώνονται νέες πρωτοβουλίες υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Η ηπειρωτική Κίνα και η Ινδία παραμένουν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση της κατάταξης, αντίστοιχα, καθώς διατηρείται το ευνοϊκό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Οι αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις διατηρούν τη θέση τους, καθώς δεν καταγράφονται αλλαγές στη σύνθεση των οκτώ πρώτων θέσεων του δείκτη. Η Γαλλία αναρριχάται μια θέση, καταλαμβάνοντας την τέταρτη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να πέφτει στην πέμπτη, ενώ η Γερμανία, από έβδομη στην κατάταξη, ξεπερνά την Αυστραλία και καταλαμβάνει την έκτη θέση, με την Ιαπωνία να παραμένει σταθερά στην όγδοη.

Η έκθεση αναφέρεται και στις ευνοϊκές πολιτικές και τους πρόσφατους κύκλους δημοπρασιών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ταϊβάν και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τις μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 24η θέση της κατάταξης, από την 26η θέση το προηγούμενο εξάμηνο, την καλύτερή της επίδοση μέχρι σήμερα.

Η έκθεση διερευνά επίσης τη σύνδεση μεταξύ του αναπτυσσόμενου τομέα του υδρογόνου και του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αγορές όπως η Γερμανία, το Καζακστάν, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το πώς αναπτύσσονται διάφορα μοντέλα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη μείωση του κινδύνου. Αναδεικνύεται επίσης η ανάπτυξη υπεράκτιων μονάδων αιολικής ενέργειας στην Ιαπωνία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Γαλλία και το Βέλγιο (στην 26η από την 30η θέση) να βελτιώνουν τη θέση τους στην κατάταξη έχοντας ανακοινώσει σχέδια που θα αξιοποιήσουν σημαντικά το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό τους.

Νέος Δείκτης Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPA)  

Καθώς τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) εκτοξεύονται στην κορυφή της ατζέντας για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι οι εταιρίες συμφωνιών αγοράς ενέργειας (power purchase agreements – PPA) αναδεικνύονται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της καθαρής ενέργειας. Ένας νέος Δείκτης PPA, ο οποίος προστέθηκε σε αυτήν την έκδοση της έκθεσης, εστιάζει στην ελκυστικότητα των προμηθειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάζοντας μια νέα κατάταξη με βάση το αναπτυξιακό δυναμικό των συμφωνιών αγοράς ενέργειας της χώρας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Η τελευταία έρευνα μας επιβεβαιώνει ότι η αύξηση των επενδύσεων και η υιοθέτηση υποστηρικτικών πολιτικών από μέρους των Κυβερνήσεων επέτρεψαν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε γρήγορους ρυθμούς, σε ένα κρίσιμο χρονικό πλαίσιο σε σχέση με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, παράλληλα με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, θα χρειαστεί ουσιαστική αύξηση των δαπανών και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας που έχουμε θέσει».

Για να δείτε την πλήρη κατάταξη των Top 40, το νέο PPA Index και την ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, επισκεφθείτε το ey.com/recai.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ