Για 7η συνεχή χρονιά, το Κέντρο Καινοτομίας IDEA συνεχίζει να επιτελεί το έργο του και ως μια μηχανή παραγωγής νεοφυών επιχειρήσεων («startups»), ως ένα «Business Incubator» αυστηρά προσανατολισμένο στη μεταφορά πραγματικού οφέλους στην κυπριακή οικονομία, δημιουργεί πραγματική αξία και όφελος στην κοινωνία, δίνοντας στην οικονομία έτοιμες επιχειρήσεις. Τα πιο πάνω τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Economy Today η Διευθύντρια του IDEA, Αγγέλα Παναγιώτου, η οποία παράλληλα μας μιλά για τους στόχους του 2022.
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει για 7η συνεχή χρονιά να παρέχει έμπρακτη στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις και να συμβάλλει παράλληλα στην ανάπτυξη της καινοτομίας στον τόπο μας. Ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της πορείας;
Ως Κέντρο Καινοτομίας, έχουμε στηρίξει μέχρι σήμερα 74 νέες startups, μέσα από 620 αιτήσεις που λάβαμε συνολικά, δημιουργώντας περί τις 90 νέες θέσεις εργασίας. Το απαιτητικό επιχειρηματικό μας πρόγραμμα κατάφεραν να ολοκληρώσουν 40 εταιρείες, με 30 από αυτές να είναι ενεργές (έως σήμερα), 17 εκ των οποίων έχουν εισοδήματα και 8 εξ αυτών έχουν κέρδη.
Είμαστε το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό, ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στήριξης Κέντρο Καινοτομίας στην Κύπρο, στηρίζοντας για 7η συνεχή χρονιά ικανά και φιλόδοξα άτομα, των οποίων η ιδέα τους είναι καινοτόμα, αλλά παράλληλα έχουν και αρκετή όρεξη για σκληρή δουλειά ώστε να καταφέρουν να την υλοποιήσουν.
Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία αυτών των 7 χρόνων; Ποιες βραβεύσεις και διακρίσεις έχετε λάβει ως IDEA;
Σίγουρα η βράβευσή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το καλύτερο ίδρυμα ανάμεσα σε 29 χώρες, το 2019, ήταν μια λαμπρή διάκριση που χαιρετίστηκε ευρέως από την πολιτεία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία. Αυτό μας απέδειξε ότι δεν είναι το μέγεθος της χώρας που μετρά, αλλά το μέγεθος του μυαλού, της συνεργασίας και της δέσμευσης. Λάβαμε επίσης χρυσό βραβείο στη «Συνεργασία» στα Cyprus Responsible Business Awards, αργυρό βραβείο για το «Cause Advocacy» μας, πρώτο βραβείο Καλών Πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Βιωσιμότητας από το CSR Cyprus και πολλά άλλα.
Σημαντικότερες βέβαια διακρίσεις για εμάς είναι οι επιτυχίες των startups μας, όπως της «Malloc» (τεχνητή νοημοσύνη - κυβερνοασφάλεια), που διείσδυσε στο Y-Combinator των ΗΠΑ και προσέλκυσε σοβαρή αμερικανική επένδυση – η πρώτη startup από την Κύπρο που το πέτυχε. Εξίσου σημαντική είναι η επιτυχία της «Hegemonic Project» (παιχνίδια πολιτικού περιεχομένου), που έλαβε ποσό-ρεκόρ εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε crowdfunding. Επιπλέον, άλλες εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί και στηριχθεί από το IDEA είτε έχουν έναν σημαντικό κύκλο εργασιών είτε έχουν εξασφαλίσει σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι οι «Syndeseas» (ναυτιλία), «Soft Surge» (αγορά ακινήτων), «ApoPou» (marketplace), «Picado» (εστιατόρια - ψυχαγωγία) κ.ά.
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ
Πάνω σε ποιες αρχές στηρίζεται η λειτουργία του IDEA;
Το IDEA αποτελεί μια μηχανή παραγωγής νεοφυών επιχειρήσεων («startups»), ένα «Business Incubator» αυστηρά προσανατολισμένο στη μεταφορά πραγματικού οφέλους στην κυπριακή οικονομία – στο «commercialization» δηλαδή. Πέραν τούτου, στηρίζεται στην προσφορά, τη συνεργασία και το «giving back», συστατικά που αποτελούν την κινητήριο δύναμή του.
Είμαστε σήμερα περήφανοι για το ευρύ δίκτυο συνεργατών μας, με πέραν των 120 οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των εταίρων που έχουν καταστήσει εφικτό αυτό το «κοινωνικό κεφάλαιο» που ονομάζεται IDEA, με πρωτοστάτη βέβαια την Τράπεζα Κύπρου. Έχουμε 42 εκπαιδευτές, 80 μέντορες και 20 οργανισμούς-εταίρους που προσφέρουν τη στήριξή τους στο πλαίσιο της αφιλοκερδούς προσφοράς «giving back».
Το IDEA αποτελεί έναν βασικό κυβερνητικό εταίρο, συνδέεται με διπλωματικά σώματα ξένων χωρών στην Κύπρο και με τις πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, συνεργάζεται με όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια και με την ερευνητική κοινότητα, ενώ διατηρεί στενές επαφές με σημαντικά οικοσυστήματα καινοτομίας σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική αλλά και στις ΗΠΑ.
Έχει ήδη ανοίξει ο 7ος κύκλος αιτήσεων. Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να λάβει στήριξη και με ποιους τρόπους μπορεί να στηριχθεί;
Καλωσορίζουμε νεαρές και νεαρούς οι οποίοι:
• Αναπτύσσουν ένα καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία ή λύνουν ένα υφιστάμενο πρόβλημα με έναν καινοτόμο τρόπο.
• Μπορούν να επεκταθούν στη διεθνή αγορά μέσω της τεχνολογίας.
• Αποτελούν μια αφοσιωμένη ομάδα ή έχουν την ικανότητα να την κτίσουν άμεσα.
Παράλληλα, παρέχουμε μια ευρεία γκάμα στήριξης:
• Πακέτο στήριξης περίπου €60.000 ανά startup (μετρητά και υπηρεσίες), συμπεριλαμβανομένου seed funding €12.000.
• Πρακτική εκπαίδευση για τη δημιουργία της νέας επιχείρησής τους.
• Καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένους επιχειρηματίες.
• Επαγγελματικές υπηρεσίες σε θέματα νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ και τεχνολογίας.
• Σύγχρονα εξοπλισμένα γραφεία.
• Υβριδική διδασκαλία (οnline & physical).
• Επιχειρηματικές ευκαιρίες (business development) και ευρύ δίκτυο επαφών με επιφανείς επιχειρηματίες (networking).
• Πρόσβαση σε επενδυτές (angel investors).
• Εκτεταμένη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
• Εξωστρέφεια των startups μέσω field trips και του διπλωματικού δικτύου μας.
Αποδεχόμαστε αιτήσεις μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022. Μετά την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων σε 3 φάσεις, θα αποδεχθούμε τις 10-15 πιο υποσχόμενες ομάδες στο εντατικό μας πρόγραμμα που ξεκινά στις 15 Μαρτίου 2022, διάρκειας 9-12 μηνών.
Πόσο σας επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού και με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε την κρίση αυτή;
Συνεχίσαμε δυναμικά και ασταμάτητα, παρά την αναταραχή σε όλα τα επίπεδα λόγω της πανδημίας. Υιοθετήσαμε γοργά υβριδική μορφή εργασιών και δεν χάθηκε χρόνος. Το IDEA, αυτή η «μηχανή» παραγωγής νέων startups και νέων «entrepreneurs», προχωρεί «εργοδοτώντας» τα μυαλά των νέων μας, πλαισιώνοντάς τα με τη στήριξή μας και δίνοντας πίσω στην οικονομία έτοιμες επιχειρήσεις.
Σε ποιους άξονες θα κινηθεί το στρατηγικό σας πλάνο για το 2022;
Ευρισκόμενοι πλέον σε ένα πιο ώριμο περιβάλλον, το 2022 θα δώσουμε έμφαση στους μηχανισμούς χρηματοδότησης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στις επιχειρηματικές συνεργασίες με μεγαλύτερες εταιρείες, είτε μικρομεσαίες είτε «corporate». Στόχος μας είναι οι αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες (win-win) και για τα δύο μέρη. Θα δώσουμε επίσης σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας με τον κρατικό τομέα, εφόσον οι στόχοι μας συνάδουν.
Για τον πιο πάνω λόγο, γινόμαστε ολοένα και πιο απαιτητικοί στην επιλογή αλλά και ανάπτυξη των startups.
Θα μείνουμε όμως προσηλωμένοι και στους επιμέρους αλλά εξίσου σημαντικούς τρεις στόχους μας: την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τις λύσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας από άτομα με ειδικές δυνατότητες, όπως κάνουμε μέχρι τώρα.
Με ποιο τρόπο η Κύπρος μπορεί να πετύχει τον στόχο για μετατροπή της σε περιφερειακό κέντρο καινοτομίας;
Η ανάδειξη της χώρας μας ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας, ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ήταν και είναι ανέκαθεν στόχος στον οποίο πιστεύουμε απόλυτα. Η επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί βασικό πυλώνα και επιδίωξή μας. Για τον σκοπό αυτό ακολουθούμε και υλοποιούμε στρατηγική επιχειρηματικής εξωστρέφειας. Έχουμε εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε ΗΠΑ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Ευρώπη, Ισραήλ, Πορτογαλία και άλλες χώρες, ενώ παράλληλα έχουμε αναπτύξει συνεργασίες τόσο με ιδιωτικούς οργανισμούς και startups, όσο και με κρατικούς φορείς στις εν λόγω χώρες. Οι σημαντικότεροι πυλώνες ενίσχυσης που απαιτούνται για να πετύχουμε το πιο πάνω είναι –βραχυπρόθεσμα– η εφαρμογή χρηματοδοτικών μηχανισμών υψηλού ρίσκου (co-funding early stage startups), ώστε να ξεπερνούν το λεγόμενο «death valley», και η μεγαλύτερη προσφορά ατόμων με ικανότητες τεχνολογίας (software developers) στην αγορά.
Ταυτόχρονα, απαιτείται ο σχεδιασμός μηχανισμών απόκτησης κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από τις μικρές ηλικίες – και αυτό σημαίνει την εισαγωγή αυτών των θεμάτων στην εκπαίδευση, μια επείγουσα κατά την άποψή μου ανάγκη.
Τέλος, απαιτείται η ανάπτυξη επενδυτικής κουλτούρας σε σχέση με τις startups στον επιχειρηματικό κόσμο, είτε σε μορφές χρηματικής επένδυσης είτε σε μορφές επιχειρηματικών συνεργασιών.
Πολύ σημαντικό ρόλο –και το τονίζω– διαδραματίζει ο παράγοντας συνεργασία. Είμαστε μια μικρή χώρα, με τεράστια όμως δυναμική, πλούτο γνώσης, ευρεία γκάμα ταλέντων και άτομα που θέλουν να προσφέρουν. Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω συλλογικά, μπορούμε να κάνουμε άλματα σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων μας.
Περισσότερες πληροφορίες και κριτήρια αιτήσεων στην ιστοσελίδα μας www.ideacy.net, στο
τηλ. 22128144, στο email info@ideacy.net και
στα social media @ideacy.