Σταύρος Καραμοντάνης: Εγκαινιάσαμε μια νέα και πολλά υποσχόμενη εποχή

Όραμά μας είναι η Μαρίνα Αγίας Νάπας να καταστεί ο καλύτερος ναυτικός και τουριστικός προορισμός, καθώς και διαβίωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«H Μαρίνα Αγίας Νάπας, από τον Ιούνιο, αποτελεί τον απόλυτο προορισμό στην Κύπρο». Το πιο πάνω αναφέρει σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας, Σταύρος Καραμοντάνης, ο οποίος μας μιλά για το όραμα, τον στόχο και την αποστολή της εταιρείας. Μιλώντας για το μεγαλεπήβολο έργο ο κ. Καραμοντάνης, σημειώνει πως «η εταιρεία με γνώμονα την αποστολή της, να καταστεί δηλαδή ο καλύτερος ναυτικός και τουριστικός προορισμός της Ανατολικής Μεσογείου, είναι πλήρως αφοσιωμένη και εναρμονισμένη με το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για την επίτευξη του παραπάνω στόχου».

Πώς έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον τομέα των ακινήτων και ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

Η ολοκλήρωση μεγάλων αναπτύξεων, καθώς και η ανακοίνωση νέων έργων καταδεικνύει ότι το μέλλον για τον κλάδο οφείλει να είναι αισιόδοξο παρά τις αντιξοότητες που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Η αλήθεια είναι ότι η έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα, όχι μόνο για τον τομέα του real estate και έθεσε μερικούς νέους περιορισμούς στην περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών. Για ένα έργο πολυδιάστατο, μεικτής ανάπτυξης όπως η Μαρίνα Αγίας Νάπας, που ενσωματώνει το οικιστικό μέρος με τις υπηρεσίες της μαρίνας, καθώς και τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία στην εμπορική ζώνη αντιλαμβάνεστε ότι τα target markets και το δυνητικό πελατολόγιο παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση και η προσέγγιση είναι διαφορετική. Για εμάς το πρώτο εξάμηνο αποτέλεσε μια σταθερή καλή πορεία του κλεισίματος του 2021, με σημαντική αύξηση των υποψήφιων αγοραστών και συνάμα στις επισκέψεις. Σίγουρα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, το φετινό αποτελεί σαφώς καλύτερο.

Ποιο είναι το όραμα του Ομίλου σας;

Όραμά μας είναι η Μαρίνα Αγίας Νάπας να καταστεί ο καλύτερος ναυτικός και τουριστικός προορισμός, καθώς και διαβίωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθημερινά είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να το πραγματοποιήσουμε και κυρίως μετά τα εγκαίνια της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τον περασμένο Ιούνιο, είμαστε υπερήφανοι και στη θέση να υποστηρίζουμε με σθένος ότι μια νέα, πολλά υποσχόμενη εποχή ξεκινά τόσο για εμάς όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας από τον Ιούνιο αποτελεί τον απόλυτο προορισμό στην Κύπρο.

Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο τομέας των ακινήτων; Ως Όμιλος πώς ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις αυτές;

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Θα ξεκινήσω με ένα δεδομένο πλέον, στο οποίο δυστυχώς αναφέρομαι κατά καιρούς. Και η αναφορά μου κατά καιρούς σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και μέτρα για ουσιαστική, ριζική αλλαγή. Η Κύπρος έχει θέσει εμπόδια στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Παρέχει μηδαμινά έως ανύπαρκτα κίνητρα, ενώ παράλληλα δυσκολεύει σχεδόν διαρκώς τους επενδυτές που έχουν επιλέξει τη χώρα μας για σημαντικές επενδύσεις. Τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και των υλικών. Το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για μεγάλες αναπτύξεις παρουσιάζει σημαντική έλλειψη. Πριν ακόμα την έναρξη λειτουργίας της εμπορικής ζώνης της μαρίνας, παρατηρήσαμε σημαντικό κενό στην προσέλκυση προσωπικού στους χώρους εστίασης. Προσπαθούμε σε γενικές γραμμές να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και να έχουμε πάντα ένα δεύτερο ή ακόμα και τρίτο πλάνο δράσης. Η επιτυχία σε μια διαδρομή με προκλήσεις και κυρίως εμπόδια είναι πάντα πιο γλυκιά.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για τους επαγγελματίες του κλάδου και ποιες οι προτάσεις σας για απάμβλυνση των προβλημάτων αυτών;

Μερικά από αυτά τα έχω αναφέρει πιο πάνω. Κίνητρα, εύκολες διαδικασίες προσέλκυσης επενδυτών, εύκολες διαδικασίες και μείωση γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα.

Παράλληλα, οφείλω να αναφέρω τα παρακάτω:

● Κατάργηση του ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μίσθωμα.

● Αύξηση της χρονικής διάρκειας μισθώσεων ακινήτων τουλάχιστον στα 250 έτη.

● Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 15%.

● Κατάργηση του φόρου 8% στα πωλητήρια συμβόλαια που αφορούν την περίοδο μέχρι 31/12/2021 (που αφορούν συμβάσεις μαρίνων με μίσθωμα).

● Κατάργηση του φόρου υπεραξίας στα πωλητήρια συμβόλαια που αφορούν την περίοδο μέχρι 31/12/2021.

Για τις μαρίνες δε, μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω:

● Να επιτρέπει η είσοδος των Superyachts στην Κύπρο, με την εφαρμογή γρηγορότερων και πιο απλών διαδικασιών (όπως η παροχή άδειας εισόδου – VISA).

● Εκ νέου ένταξη του καθεστώτος χρηματοδοτικής μίσθωσης ΦΠΑ στις αγοροπωλησίες σκαφών.

● Αφορολόγητα καύσιμα για εμπορικά σκάφη τα οποία έχουν προορισμό χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

● Απαλλαγή ΦΠΑ στα εισαγόμενα ανταλλακτικά σκαφών.

Δυστυχώς, βρίσκομαι διαρκώς στη δυσάρεστη θέση να επισημαίνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή ή ανταπόκριση εκ μέρους της πολιτείας και των θεσμικών της οργάνων.

Πόσα έργα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου και ποια είναι η στρατηγική σας προσέγγιση σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επέκταση/διεύρυνση των εργασιών σας;

Η Μ.Μ. Makronisos Marina Limited είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση της Μαρίνας Αγίας Νάπας, ενός εμβληματικού έργου τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με γνώμονα την αποστολή της, δηλαδή να καταστεί ο καλύτερος ναυτικός και τουριστικός  προορισμός της Ανατολικής Μεσογείου, η εταιρεία είναι πλήρως αφοσιωμένη και εναρμονισμένη με το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η εταιρεία καταβάλλει διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να προσφέρει ποιοτικές και άρτιες υπηρεσίες προς το πελατολόγιό της, όπως επίσης και μια απαράμιλλη εμπειρία ψυχαγωγίας στην εμπορική της ζώνη, με απώτερο στόχο να καταστεί ο Νο1 ναυτικός και τουριστικός προορισμός, καθώς και διαβίωσης της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσω της μητρικής εταιρείας, Ora Developers, που έχει έδρα την Αίγυπτο και αναπτύσσει μεγάλα έργα σε διάφορες χώρες, η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών, καθώς και σημαντικό πλεονέκτημα μέσω των συνεργειών που αναπτύσσονται.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα σας; Σε ποιες περιοχές βρίσκονται και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους;

Η μητρική εταιρεία Ora Developers αναπτύσσει αυτή τη στιγμή έργα, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Πακιστάν και Γρενάδα.

Δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια, η Ora Developers, σχεδιάζει και κατασκευάζει έργα με ανθρωποκεντρική πάντα προσέγγιση, τα οποία ξεχωρίζουν για το ανώτατο επίπεδο ποιότητάς τους, έχοντας στόχο τη δημιουργία lifestyle προορισμών, οι οποίοι αποτελούν ορόσημα.

Τα σημαντικότερα έργα μας

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα; Για ποιους λόγους διακρίνονται τα έργα σας;

Όσον αφορά το έργο, η μοναδική τοποθεσία του, το ειδυλλιακό περιβάλλον, το γεγονός ότι συνδυάζει τη διαμονή και την ψυχαγωγία είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα στα οποία δίνεται έμφαση. Παράλληλα, η μοναδική περιστρεφόμενη αρχιτεκτονική των πύργων, η οποία τους κατατάσσει στα 34 μόλις περιστρεφόμενα κτήρια παγκοσμίως, η δυνατότητα διαβίωσης σε μια αμιγώς τουριστική - παραθαλάσσια τοποθεσία, καθώς και η δυνατότητα ελλιμενισμού του σκάφους ακριβώς έξω από τις επαύλεις της μαρίνας. Με την έναρξη λειτουργίας της εμπορικής ζώνης πλέον προσφέρεται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, όμοια της οποίας δεν υφίσταται σε άλλο μέρος στην Κύπρο. Αυτά πρέπει να θεωρούνται ακόμα μερικά από τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ανάπτυξης.

Ποιες είναι σήμερα οι τάσεις/προτιμήσεις των αγοραστών σε θέματα ιδιοκατοίκησης και επαγγελματικής στέγης;

Εδώ και ένα χρόνο έχει παρατηρηθεί στροφή των εγχώριων αγοραστών κυρίως στην αγορά των διαμερισμάτων, ενώ επίσης ένας σημαντικός αριθμός όσων βρίσκονται στην αγορά για εξεύρεση κατοικίας τείνουν στην ενοικίαση παρά στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τους αγοραστές από το εξωτερικό ελκύονται φυσικά από το ευρύτερο περιβάλλον και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά δεύτερης κατοικίας στο νησί, δίνοντας προτεραιότητα σε παραθαλάσσιες κατοικίες (όπως για παράδειγμα επαύλεις) και κατά δεύτερο λόγο σε διαμέρισμα.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Πώς μπορεί ο τομέας των ακινήτων να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή και ποια μέτρα λαμβάνονται στον Όμιλο σας;

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας. Με γνώμονα το παραπάνω, η Μαρίνα Αγίας Νάπας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση των υψηλότερων επιπέδων αυτής. Αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί ότι οι κατοικίες που προσφέρονται προς πώληση σε όλες τις οικιστικές μονάδες της μαρίνας, Ανατολικός και Δυτικός Πύργος καθώς και όλες οι επαύλεις, φέρουν το απαραίτητο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Α. Όλες οι κατοικίες είναι εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα ενεργειακής απόδοσης Α++, προσφέροντας εξοικονόμηση πηγών ενέργειας.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η εταιρεία, από την έναρξη των εργασιών της, συνεργάζεται με περιβαλλοντολόγο ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα που διέπουν την πράσινη πολιτική της. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας μπορεί να θεωρηθεί ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο για τα περιβαλλοντικά δεδομένα της Κύπρου, αφού σ’ αυτήν εφαρμόζονται διάφορες περιβαλλοντικά φιλικές δράσεις και τεχνολογίες όπως:

● ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και πατίνια (scooters),

● έξυπνο σύστημα διαχείρισης συμβάντων AdiMarine,

● smartplus cloud platform που επιτρέπει την προβολή των δεδομένων από τις υποδοχές,

● e-power στις αποβάθρες της μαρίνας.

Πληροφορίες

Ayia Napa Marina -

M.M. Makronisos Marina Ltd

Λεωφόρος Αγίας Θέκλας 52, 5330, Αγία Νάπα, Κύπρος

Ταχ. Θυρίδα 30037, 5340,

Αγία Νάπα, Κύπρος

Τηλέφωνο: (+357) 23 300 500

Email: info@marinaayianapa.com

Εταιρική Ιστοσελίδα:

https://marinaayianapa.com/

Κοινωνικά δίκτυα

Facebook: https://www.facebook.com/ayianapamarina/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/ayianapamarina

Instagram: https://www.instagram.com/AyiaNapaMarina/

Twitter: https://twitter.com/ayianapamarina

YouTube: https://www.youtube.com/c/AyiaNapaMarina

2012 έτος ίδρυσης

200 Αριθμός προσωπικού

1 εργο

1 βραβευμένο έργο:

• Καλύτερη μεικτού τύπου ανάπτυξη στην Κύπρο

2021-2022 European Property Award:

• Βραβείο στην κατηγορία ανάπτυξης ψηλών οικιστικών κτηρίων

2021-2022 European Property Award:

• Blue Flag Marina.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ