Δώδεκα συμβουλές για ασφάλεια στις ψηφιακές σου συναλλαγές

Χρησιμοποίησε την κάρτα σου για πληρωμές στο διαδίκτυο μόνο σε αξιόπιστους ιστότοπους

Η έξαρση των διαδικτυακών απατών έχει οδηγήσει στη λήψη μέτρων προστασίας από την Ελληνική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να σου παρέχει ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές. Μετά τα πέντε χιουμοριστικά βίντεο που δημιούργησε με στόχο την ενημέρωση του κοινού με απλό και κατανοητό τρόπο, η Ελληνική Τράπεζα σου φέρνει τις πιο βοηθητικές συμβουλές για να έχεις μια ασφαλή πλοήγηση στον χώρο του διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι θύμα μπορεί να πέσει οποιοσδήποτε χρήστης θελήσει να προβεί σε διάφορες οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, καθώς η ευρηματικότητα των απατεώνων για να προσελκύσουν θύματα στον αχανή κόσμο του διαδικτύου είναι αστείρευτη.

Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται μεγάλη προσοχή αλλά και γνώση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν, σ’ έναν σύγχρονο κόσμο όπου οι περισσότερες αγορές μας πραγματοποιούνται διαδικτυακά με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έγκειται η σπουδαιότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων να μας προστατέψουν έγκαιρα και να ενημερώσουν αποτελεσματικά ώστε να μην πέσουμε στα δίχτυα των επιτήδειων.    

Συμβουλές για προστασία των καρτών 

Αρχικά, πριν από οποιαδήποτε κίνηση αγοροπωλησίας μέσω διαδικτύου είναι χρήσιμο να δούμε τις παρακάτω συμβουλές που μας παρέχει η Ελληνική Τράπεζα:

1.     Είναι σημαντικό για τη διεκπεραίωση των ψηφιακών μας συναλλαγών να ελέγξουμε ότι η ιστοσελίδα στην οποία επιθυμούμε να προχωρήσουμε είναι έγκυρη.

2.     Αγοράζουμε μόνο από αξιόπιστες ιστοσελίδες.

3.     Προβαίνουμε σε ηλεκτρονικές αγορές όταν χρησιμοποιούμε ασφαλές Wi-Fi και όχι δημόσιο.

4.     Χρησιμοποιούμε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για περισσότερη ασφάλεια

5.     Διατηρούμε τις συσκευές μας ενημερωμένες με updates/ενημερώσεις λογισμικού, προγράμματος περιήγησης και εφαρμογών.

6.     Ύψιστης σημασίας αποτελεί το γεγονός πως δεν αποκαλύπτουμε σε κανέναν τον κωδικό (ΡΙΝ) της κάρτας μας.

7.     Ελέγχουμε συχνά τους λογαριασμούς της τράπεζας και της πιστωτικής μας κάρτας.

8.     Κατά τη διαδικασία των πληρωμών μας βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε επιλέξει έναν ιστότοπο στον οποίο έχουμε ξανά κάνει πληρωμές στο παρελθόν, καθώς και ότι επισκεπτόμαστε την επίσημη ιστοσελίδα ενός έγκυρου έμπορου.

9.     Είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι όταν ψωνίζουμε σε ηλεκτρονικά καταστήματα ώστε να μην πέσουμε θύμα κλοπής.

10.     Ψάχνουμε για τυχόν κριτικές πελατών και τις διαβάζουμε ώστε να δούμε πόσο ικανοποιημένοι έχουν μείνει από τις ηλεκτρονικές αγορές τους με το συγκεκριμένο κατάστημα.

11.     Φροντίζουμε για την ασφαλή φύλαξη της τραπεζικής κάρτας μας, τοποθετώντας την σ’ ένα ασφαλές μέρος, όπως θα πράτταμε και με άλλα πολύτιμα προσωπικά μας αντικείμενα μεγάλης οικονομικής ή ανεκτίμητης αξίας. Συνεπώς, αφού δεν θα άφηνες εκτεθειμένο ένα πολύτιμο κόσμημα που έχεις στην κατοχή σου, μην αγνοείς για την ασφάλεια της κάρτας σου.

12.     Αποφεύγουμε τις διάφορες απάτες, όπως ρομαντική απάτη, πλαστοπροσωπία, ψάρεμα (phishing), διαδικτυακές και επενδυτικές απάτες, στις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές παραμένοντας προετοιμασμένοι και προσεκτικοί.

Πριν λοιπόν γεμίσεις το ηλεκτρονικό σου καλάθι, πληρώσεις το ενοίκιο, εξοφλήσεις μια δόση του δανείου σου ή αναρτήσεις την αγγελία σου βεβαιώσου ότι βρίσκεσαι σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Όπως και έξω από ένα κατάστημα ΑΤΜ ελέγχεις για πιθανές ύποπτες κινήσεις πριν προχωρήσεις στην ανάληψη των χρημάτων σου, το ίδιο προσεκτικός πρέπει να είσαι και με τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο. Μπορεί να μην είναι τόσο φανεροί και να προσπαθήσουν να σε ξεγελάσουν, όμως αν ακολουθήσεις προσεκτικά τα παραπάνω βήματα, οι διαδικτυακές σου συναλλαγές θα σου προσφέρουν εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και μια ευχάριστη εμπειρία.  

Διαβάστε επίσης: Οι απατεώνες του διαδικτύου: O «ρομαντικός», ο «διευθυντούλης» και o «ψαράς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ