Ερευνητική εργασία για ηλεκτρική ενέργεια από βιομηχανικές στέγες στην Κύπρο

Aξιοποίηθηκαν δορυφορικές εικόνες από τις 12 βιομηχανικές ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιολογώντας τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από τις υφιστάμενες βιομηχανικές στέγες.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε βιομηχανικές στέγες μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και στην προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κύπρο. Εργασία η οποία υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Energy Sources Part A: Recovery, Utilization and Environmental Effects» του εκδοτικού οίκου «Taylor and Francis», κατέδειξε ότι στην Κύπρο μόλις το 14% του συνολικού δυναμικού των βιομηχανικών στεγών αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η εργασία η οποία υλοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα Αειφόρου Ενέργειας του Πανεπιστημίου Frederick με ακαδημαϊκό υπέυθυνο τον Δρ. Πάρις Φωκαΐδη, αξιοποίησε δορυφορικές εικόνες από τις 12 βιομηχανικές ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιολογώντας τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από τις υφιστάμενες βιομηχανικές στέγες.

Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν η διαθέσιμη επιφάνεια, η κλίση και ο προσανατολισμός των βιομηχανικών στεγών στην Κύπρο, καθώς επίσης λήφθηκαν υπόψη τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα αλλά οι υφιστάμενες τεχνολογικές δυνατότητες φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εργασίας οι υφιστάμενες βιομηχανικές στέγες μπορούν να καλύψουν το 19% των συνολικών αναγκών του ηλεκτρισμού ο οποίος καταναλώνεται ετησίως από βιομηχανικές μονάδες, και το 2.7% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Ακόμη η εργασία κατέδειξε ότι στο παρόν στάδιο μόλις το 14% αυτού του δυναμικού ενέργειας αξιοποιείται, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εφαρμογής στο κυπριακό ενεργειακό μείγμα. Στα πλαίσια της εργασίας προτείνονται επίσης συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε βιομηχανικές στέγες, στην βάση του χρηματιστήριου ρύπων και του μακροπρόθεσμου οφέλους για την κυπριακή οικονομία.

Η εργασία των ερευνητών του Πανεπιστημίου Frederick έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Energy Sources Part A: Recovery, Utilization and Environmental Effects του εκδοτικού οίκου Taylor and Francis και είναι προσβάσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://doi.org/10.1080/15567036.2023.2298286

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ