Η δραστική στροφή στην κατεύθυνση της Wall Street, η οποία από τα ιστορικά κέρδη της Τετάρτης βρέθηκε και πάλι στο βαθύ… κόκκινο χθες, ήρθε για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν μια από τις πλέον ασαφείς, για να μην πούμε ασυνάρτητες, εμπορικές πολιτικές της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.
Η αγορά έσπευσε να γιορτάσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης την υπαναχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ μέσα από την απόφαση του να προχωρήσει σε παύση των περισσότερων δασμών για ένα χρονικό όριο 90 ημερών, προκειμένου να δώσει χρόνο και χώρο στις διαπραγματεύσεις. Όμως, η κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έριξε και πάλι… σκιές στους δείκτες, συνάμα με τα εύλογα ερωτηματικά που έθεσαν αναλυτές και traders για το τι θα γίνει μετά την εκπνοή του επίμαχου ορίου των 90 ημερών.
Άλλωστε, οι επενδυτές θυμήθηκαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προχωρήσει σε προσωρινή παύση των δασμών και προς τον Καναδά και τον Μεξικό, όμως τελικά τους έθεσε σε εφαρμογή.
Έτσι, λοιπόν, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1.014 μονάδων ή στο -2,50%, στις 39.593 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειες του είχαν φτάσει έως και τις 1.700 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,46% στις 5.268 μονάδες, καταφέρνοντας τουλάχιστον να κρατήσει το όριο των 5.000 μονάδων.
Όσον αφορά τον Nasdaq, ο πρωταγωνιστής του προχθεσινού ράλι κατέγραψε και την μεγαλύτερη πτώση σήμερα χάνοντας 4,31% στις 16.387 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, μια επιτυχημένη έκδοση 30ετούς ομολόγων ύψους 22 δισ. δολαρίων έδωσε πρόσκαιρη ανάσα στον κλάδο, ωστόσο οι αποδόσεις παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε ελαφρά στο 4,405%, ενώ αντιθέτως η απόδοση του 2ετούς έχασε έδαφος στο 3,85%.
Αξιοσημείωτη και η «βουτιά» του αμερικανικού νομίσματος που βίωσε τη χειρότερη ημέρα του από το 2022. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 1,66% στο 101,19.
Παρά τα σημάδια αναδίπλωσης, με τον Τραμπ να καθυστερεί κάποιους από τους νέους δασμούς, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα αυξάνονται πλέον πρακτικά στο 145%, πυροδοτώντας έντονη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», σχολίασε ο Μάικλ Μπέιλι της FBB Capital Partners. «Η βάση των δασμών στο 10% δεν είναι ανώδυνη, οι 90 ημέρες θα περάσουν γρήγορα και τότε ο πόνος των υψηλότερων δασμών θα επιστρέψει. Η Κίνα αντιδρά σθεναρά».
Ο Νικολά Ουντάν της Gavekal Research σχολίασε ότι η πολιτική Τραμπ έχει πλέον μετατοπιστεί από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, σε έναν στοχευμένο πόλεμο με την Κίνα. «Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κίνα αυτοτραυματίζεται με την αντίδρασή της, όμως στο Πεκίνο ερμηνεύουν την αναδίπλωση του Τραμπ ως ένδειξη αμερικανικής αδυναμίας και δικαίωση της επιθετικής τους στάσης».
Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης στο παγκόσμιο εμπόριο αρχίζουν, εξάλλου, να διαφαίνονται ήδη, καθώς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο παγώνουν παραγγελίες και επενδύσεις και προχωρούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της κερδοφορίας τους.
Ενδεικτική η αναθεώρηση του guidance που εξέδωσε η Delta Air και ο κολοσσός της λιανικής Walmart. Σε μείωση των προβλέψεων της για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ προχώρησε και η Ford Motor Co., ενώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο η UBS προχώρησε και σε υποβάθμιση της σύστασης της για την General Motors.
«Η ανησυχία γύρω από τους δασμούς παραμένει ισχυρή», δήλωσε ο Νέιθαν Θουφτ της Manulife Investment Management. «Η μεταβλητότητα λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το πιθανότερο είναι να δούμε περισσότερες διακυμάνσεις όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη έκβαση. Αντίθετα, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε παράταση της αβεβαιότητας».
Το ζήτημα του πληθωρισμού αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα. Μπορεί ο δείκτης να υποχώρησε δραστικά το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, με τις τιμές λιανικής να υποχωρούν από το 2,8% στο 2,4% σε ετήσια βάση. Όμως, η αποκλιμάκωση αυτή ελάχιστη πρακτική σημασία έχει για την αγορά που εστιάζει στον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί στις τιμές, όταν εφαρμοστούν πλήρως και αρχίσουν να κάνουν αισθητή την επίδραση τους.
«Πρόκειται για υγιή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή για ένδειξη πτώσης της ζήτησης;» διερωτήθηκε ο Μπρετ Κένγουελ της eToro σχολιάζοντας τα στοιχεία. «Η μείωση του πληθωρισμού είναι επιθυμητή, όμως αν έρχεται μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, τότε το τίμημα είναι μεγάλο».
Πάντως, σε ένα νέο γύρο δηλώσεων τους, αξιωματούχοι της Federal Reserve έστειλαν σαφές σήμα για παρατεταμένη στάση αναμονής από το συμβούλιο, εκφράζοντας δε, την ανησυχία τους για το υψηλό πληθωριστικό ρίσκο από τους δασμούς Τραμπ. Κοινώς ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται θέμα προληπτικών μειώσεων των επιτοκίων, όπως θα ήθελε διακαώς η αγορά, για να θωρακιστεί η ανάπτυξη, γεγονός που προσθέτει έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα στην εξίσωση που πρέπει να λύσει η Wall Street.
Σε επίπεδο μετοχών, η αναλογία χαμένων προς κερδισμένων στη Wall Street κινήθηκε στο 15 προς 1, σύμφωνα με μετρήσεις της FactSet.
Τα προχθεσινά ισχυρά κέρδη των τεχνολογικών ομίλων έδωσαν χθες τη θέση τους σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Nvidia και Meta έχασαν πάνω από 7%, με την Apple να έπεται με πτώση άνω του 4% και την Tesla να κλυδωνίζεται από το ξεπούλημα με απώλειες κοντά στο 10%.
Δύσκολη μέρα είχε και ο τραπεζικός κλάδος με τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους όπως η Goldman Sachs, η Citigroup και η BofA να χάνουν πάνω από 5%, ενώ το sell-off ξεκίνησε και πάλι στις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου, όπως η Ford, η GM και η Stellantis, καθώς ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι η παύση των δασμών αφορά στα κράτη και όχι στους κλάδους, κάτι που σημαίνει πως οι δασμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν κανονικά.
Η συμφωνία της Prada να εξαγοράσει τον οίκο Versace από την Capri Holdings, έναντι 1,375 εκατ. δολαρίων συν το χρέος, δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές της τελευταίας με την μετοχή της Capri να πέφτει πάνω από 10%.
Στις λίγες κερδισμένες ξεχώρισε η Janover, με ράλι άνω του 55% καθώς η εταιρεία software ολοκλήρωσε την πρώτη της αγορά σe Solana token.
Σε θετικό ρεύμα και η Dexcom, μετά την είδηση πως η εταιρεία πήρε το πράσινο φως του FDA για μια νέα συσκευή μέτρησης του διαβήτη, η οποία πλέον θα βγει στην καταναλωτική αγορά το δεύτερο μισό του έτους.
Πηγή: newmoney.gr