Δασμούς ακόμα και σε κρίσιμα ορυκτά απειλεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, που κλυδωνίζει ήδη τις αγορές.
Σε εκτελεστικό διάταγμα την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε το τμήμα εμπορίου να μελετήσει τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών και να βρει τρόπους για να ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή, περιορίζοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων δασμών. «Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ότι η υπερβολική εξάρτηση από ξένα κρίσιμα ορυκτά και τα παράγωγά τους προϊόντα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αμυντικές ικανότητες των ΗΠΑ, την ανάπτυξη υποδομών και την τεχνολογική καινοτομία», αναφέρεται στην εντολή.
Ο πόλεμος των ορυκτών
Η έρευνα απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανατρέψουν τον έλεγχο μιας κρίσιμης βιομηχανίας που κυριαρχείται από την Κίνα. Έρχεται αφότου η Κίνα ανέστειλε τις εξαγωγές πολλών βαρέων μετάλλων σπάνιων γαιών και μαγνητών σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες άμυνας, ρομποτικής και ενέργειας σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθεί τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τους αντιπάλους για ορυκτά και μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι κινητήρες αεριωθουμένων και πυραύλους.
Αν και ο Λευκός Οίκος τόνισε τη σημασία των ορυκτών και των σπάνιων γαιών για στρατιωτικές εφαρμογές, οποιαδήποτε έλλειψη θα μπορούσε να επηρεάσει εταιρείες σε τομείς από την ενέργεια έως την κατασκευή αυτοκινήτων.
Οι Financial Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να καταστεί δυνατή η αποθήκευση μετάλλου που βρέθηκε στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στις αλυσίδες εφοδιασμού σπάνιων γαιών.
Η έρευνα θα διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου του 1962, τον οποίο χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να ξεκινήσει έρευνες για τσιπ, χαλκό και ξυλεία. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει το νόμο για να εφαρμόσει δασμούς σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο.
Το εκτελεστικό διάταγμα ανέφερε ότι τυχόν προκύπτοντες δασμοί θα αντικαταστήσουν τυχόν «αμοιβαίους» δασμολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε αυτά τα κρίσιμα ορυκτά, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των δασμών σε αυτά τα ορυκτά αντί να αυξηθούν.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένες πηγές, ιδιαίτερα από αντίπαλα έθνη, για αυτά τα βασικά υλικά, υποστηρίζοντας ότι εξέθεσαν τη χώρα σε «οικονομικό καταναγκασμό».
Απαγορεύσεις
Αντί να καταπολεμήσει τους δασμούς με δασμούς, το Πεκίνο έχει επεκτείνει σημαντικά το σετ εργαλείων καταναγκασμού για να συμπεριλάβει τους ελέγχους των εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά. Τον Δεκέμβριο του 2023, για παράδειγμα, η Κίνα ανταπέδωσε τις αμερικανικές προσπάθειες να μειώσει την εξάρτησή της από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών, απαγορεύοντας την εξαγωγή κρίσιμου εξοπλισμού επεξεργασίας σπάνιων γαιών.
Μαζί με την απαγόρευση των εξαγωγών σπάνιων γαιών αυτή την εβδομάδα, η Κίνα απαγόρευσε πρόσφατα τις εξαγωγές γαλλίου, γερμανίου και αντιμονίου στις ΗΠΑ, εκτός από άλλα υλικά με στρατιωτικές εφαρμογές, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Πέρυσι, το Πεκίνο προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι θα εμπόδιζε τις εξαγωγές γαλλίου, γερμανίου και γραφίτη εάν το Τόκιο ευθυγραμμιστεί πολύ στενά με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τους ελέγχους των εξαγωγών που σχετίζονται με την τεχνολογία. Οι ΗΠΑ ήθελαν να επιβάλουν ορισμένους ελέγχους για να δυσκολέψουν την Κίνα να αποκτήσει προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες στους τομείς των ημιαγωγών και της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Έρευνα CNBC: Οι δασμοί του Τραμπ δεν θα φέρουν τις εταιρείες πίσω στις ΗΠΑ