Αν η Κίνα πρόκειται να χάσει μέρος της παραγωγής ως αποτέλεσμα των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός μεταποιητικός τομέας δεν θα είναι ο κύριος ωφελημένος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του CNBC για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι πρόκειται να λάβει χώρα μια μεταφορά της παραγωγής, αλλά οι περισσότερες εταιρείες που απάντησαν στην έρευνα υπογράμμισαν στο CNBC ότι η αλλαγή των αλυσίδων εφοδιασμού θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος τους και ότι αντ’ αυτού θα ξεκινήσει η αναζήτηση καθεστώτων χαμηλότερων δασμών σε όλο τον κόσμο.
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) δήλωσαν ότι το κόστος ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δήλωσαν ότι δε θα μετακινήσουν την παραγωγή, ενώ το 21% εξ αυτών δήλωσε ότι ο κυριότερος λόγος ήταν η πρόκληση της εξεύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων για τις εταιρείες που επαναφέρουν την παραγωγή, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι οι φόροι βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη των εταιρειών όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων για την τοποθεσία παραγωγής.
Παρά τις ορισμένες πρόσφατες ανακοινώσεις υψηλού προφίλ από τον τεχνολογικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων της Nvidia για ένα εργοστάσιο υπερυπολογιστών στις ΗΠΑ και της δέσμευσης της Apple να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν το κόστος απαγορευτικό.
Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφερε στον τεχνολογικό τομέα μια ανάσα από τους νέους δασμούς κατά της Κίνας και άλλων χωρών, αλλά ο Λευκός Οίκος προχωρά σε μια έρευνα που στοχεύει στην επιβολή μελλοντικών δασμών σε στρατηγικά κρίσιμες τεχνολογίες.
Συνολικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι η τιμή της δημιουργίας μιας νέας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού θα ήταν τουλάχιστον διπλάσια του σημερινού κόστους (18%) ή πιθανότατα υπερδιπλάσια (47%). Αντί να μεταφερθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 61% δήλωσε ότι θα ήταν πιο αποδοτικό να μεταφερθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε χώρες με χαμηλότερους δασμούς.
Εκτός από τους δασμούς, η καταναλωτική ζήτηση και οι τιμές των πρώτων υλών, καθώς και η «αδυναμία της τρέχουσας κυβέρνησης να παράσχει μια συνεπή στρατηγική», αναφέρθηκαν ως βασικές ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (61%) που απάντησαν σε ερώτηση σχετικά με το αν αισθάνονται ότι η διοίκηση Τραμπ «εκφοβίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις» απάντησε «Ναι».
Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 18 Απριλίου, συμμετείχαν συνολικά 380 ερωτηθέντες από εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιχειρηματικές οργανώσεις, ενώ 120 ερωτηθέντες απάντησαν σε κάθε ερώτηση. Η έρευνα εστάλη σε μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών, της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου, της Αμερικανικής Ένωσης Ένδυσης και Υποδημάτων, των Διανομέων και Λιανοπωλητών Υποδημάτων της Αμερικής, του Συμβουλίου Επαγγελματιών Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, της OL USA, της SEKO Logistics και της ITS Logistics.
Μεταξύ των ερωτηθέντων που έδειξαν ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της αμερικανικής αλυσίδας εφοδιασμού, το 41% δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια και το 33% δήλωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια.
Αυτοματοποίηση
Εάν η μεταποίηση επιστρέψει στις ΗΠΑ, η αυτοματοποίηση θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του οικονομικού μοντέλου, με το 81% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα τη χρησιμοποιήσει περισσότερο από ό,τι τους ανθρώπινους εργαζόμενους.
«Η αμερικανική αγορά εργασίας είναι μια ανησυχία όταν εξετάζεται η μεταφορά της παραγωγής πίσω στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μαρκ Μπάξα, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού ομίλου της αλυσίδας εφοδιασμού CSCMP.
Στο σημερινό περιβάλλον, οι απολύσεις αποτελούν άμεση ανησυχία, με τους ερωτηθέντες να μοιράζονται σχεδόν ισομερώς μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι σχεδιάζουν μειώσεις προσωπικού (47%) και εκείνων που δήλωσαν ότι δεν έχουν τρέχοντα σχέδια απολύσεων (53%). Σε μια πιο γενική ερώτηση σχετικά με το πόσο καιρό οι επιχειρήσεις «θα περιμένουν να λάβουν αποφάσεις για τη στελέχωση», η πλειοψηφία απάντησε ότι αυτό δε θα διαρκέσει περισσότερο από εννέα μήνες – το 38% δήλωσε εντός δύο έως τριών μηνών- το 23% εντός των επόμενων τριών έως έξι μηνών.
Αυτή τη στιγμή, η πιο διαδεδομένη αντίδραση στους δασμούς Τραμπ είναι η ακύρωση παραγγελιών, σύμφωνα με το 89% των ερωτηθέντων και η προσδοκία ότι οι καταναλωτές θα αποσύρουν τις δαπάνες τους, την οποία το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προβλέπει. Για τα προϊόντα που εισέρχονται στους νέους δασμολογικούς συντελεστές, το 61% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι τα προϊόντα που θα πληγούν περισσότερο ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της καταναλωτικής δαπάνης θα είναι τα προϊόντα διακριτικής ευχέρειας (44%), τα έπιπλα (19%) και τα είδη πολυτελείας (19%).
«Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ένα μεγάλο ποσοστό ακύρωσης ή παύσης για τα φορτία που προέρχονται από την Κίνα, αλλά βλέπουμε αυξημένους όγκους και εμπροσθοβαρή φόρτωση από άλλες χώρες της Ασίας για τις οποίες οι αμοιβαίοι δασμοί έχουν παύσει για 90 ημέρες», δήλωσε ο Πολ Μπρασίερ, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας στην ITS Logistics.
Το 63% των ερωτηθέντων προειδοποιεί για ύφεση που θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία φέτος ως αποτέλεσμα της πολιτικής δασμών του Τραμπ, ενώ περίπου οι μισοί (51%) αναμένουν ότι η υποχώρηση των καταναλωτών θα χτυπήσει το β’ τρίμηνο.
«Οι αλυσίδες εφοδιασμού που στηρίζουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τροφοδοτούν τους αμερικανούς κατασκευαστές και παρέχουν οικονομικά προσιτές επιλογές για τους αμερικανούς καταναλωτές αντιμετωπίζουν τώρα τα πρώτα σημάδια ζημίας λόγω αυτών των καταστροφικών δασμών», δήλωσε ο Στιβ Λαμάρ, διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Ενδυμάτων και Υποδημάτων. «Οι υψηλότερες τιμές, οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι ελλείψεις προϊόντων και οι πτωχεύσεις θα είναι μόνο μερικές από τις αντιξοότητες που θα υποστεί η αμερικανική οικονομία όσο ο Πρόεδρος συνεχίζει αυτήν τη δασμολογική πολιτική».
Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως στο CNBC ότι η ζημία στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την οικονομία μπορεί σύντομα να είναι «μη αναστρέψιμη».
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότερες από 10 χώρες έχουν κάνει «καταπληκτικές» προσφορές εμπορικών συμφωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο ίδιος εγγυάται «100%» ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ύφεση.
Πολλαπλές έρευνες στους CEOs δείχνουν ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες ότι η ύφεση μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει ή να αναμένεται σύντομα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, δήλωσε ότι με βάση τις συζητήσεις που είχε με διευθύνοντες συμβούλους σε όλη την οικονομία, οι ΗΠΑ βρίσκονται είτε πολύ κοντά σε ύφεση είτε καταγράφουν ήδη ύφεση.
Οι μικρότερες επιχειρήσεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι οι δασμοί θα είναι καταστροφικοί και θα θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
«Οι μικρές εταιρείες που ξεκίνησαν με μια καινοτόμο ιδέα δεν έχουν τα κεφάλαια για να επενδύσουν στην κατασκευή εργοστασίων», δήλωσε ο Μπρους Κάμινσταϊν, μέλος του NY Angels και ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προϊόντων καθαρισμού Casabella. «Αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων παραγωγής εδώ στις ΗΠΑ. Τα εργοστάσια στην Κίνα υποδέχτηκαν την επιχείρησή μας και μας βοήθησαν να βγάλουμε τα προϊόντα μας στην αγορά», τόνισε.
Αυτή την εποχή οι λιανοπωλητές παραγγέλνουν τα είδη για την επόμενη σχολική χρονιά και την περίοδο των εορτών και ενώ ορισμένοι εισαγωγείς έχουν περιορίσει τις παραγγελίες τους από 5% έως 30%, σύμφωνα με την έρευνα, τα 3/4 των ερωτηθέντων λένε ότι δεν έχουν επηρεαστεί ειδικά οι εποχικές αυτές παραγγελίες.
Υποδηλώνουν, παρά ταύτα, ότι οι εταιρείες προετοιμάζονται για επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε προϊόντα χαμηλότερης τιμής. Η η πολυτέλεια κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ του προγραμματισμού παραγγελιών για την περίοδο των διακοπών.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Αστάθεια στη Wall Street υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου Τραμπ