Ακίνητα Βρετανίας: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 το ενδιαφέρον από ξένους

Η αύξηση της φορολογίας και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους «non-doms» μειώνουν τη ζήτηση για ακίνητα - Πτώση ρεκόρ στις εγγραφές ξένων αγοραστών

Σημαντική κάμψη καταγράφει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την αγορά κατοικίας στη Βρετανία, με τα ποσοστά να βυθίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με νέα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Hamptons. Οι διαδοχικές φορολογικές αλλαγές, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την κληρονομιά του Brexit, φαίνεται να αποθαρρύνουν πολλούς από την αγορά κατοικίας, ιδίως στις πιο πολυτελείς συνοικίες του Λονδίνου.

Ποσοστά ρεκόρ πτώσης – Μόλις 1% οι ξένοι αγοραστές

Το ποσοστό των ξένων αγοραστών που εγγράφηκαν σε μεσιτικά γραφεία στη Βρετανία για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ανήλθε μόλις στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Στο κεντρικό Λονδίνο, και συγκεκριμένα στις πλέον εύπορες ταχυδρομικές περιοχές, το ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών από το εξωτερικό υποχώρησε στο 2,9%, από 4% το 2024 και από το ιστορικό υψηλό του 7,9% το 2009.

«Είναι οι φορολογικές αλλαγές που έχουν φρενάρει τους ξένους επενδυτές που αναζητούσαν ακίνητα», δηλώνει η Ανείσα Μπέβεριτζ, επικεφαλής έρευνας της Hamptons. «Οι αυξήσεις στον φόρο μεταβίβασης, ιδιαίτερα για εκείνους που αγοράζουν δεύτερη κατοικία, σε συνδυασμό με το Brexit και τις τροποποιήσεις στη φορολόγηση των non-doms, έχουν αυξήσει το κόστος και παράλληλα, μείωσαν τη γοητεία της αγοράς ακινήτων στη Βρετανία».

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και το κόστος των αλλαγών

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών αύξησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το φόρο μεταβίβασης για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος των εύπορων αλλοδαπών κατοίκων – γνωστών ως non-domiciled residents ή non-doms. Οι αλλαγές αυτές έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων ήδη πιέζονται από τα υψηλά επιτόκια και τη διεθνή γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hamptons, η αγορά δεύτερης κατοικίας στη Βρετανία κοστίζει σήμερα σε έναν αλλοδαπό επενδυτή περίπου 113.750 στερλίνες, για ακίνητο αξίας 1 εκατ. – δηλαδή έναν αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή που ξεπερνά το 11%. Η μείωση της ζήτησης προέρχεται κυρίως από Ευρωπαίους αγοραστές, και ιδιαίτερα από εκείνους που προέρχονται από Γαλλία και Ιταλία, οι οποίοι πλέον μετακομίζουν στη Βρετανία με πολύ μικρότερη συχνότητα σε σχέση με την προ-Brexit περίοδο.

Αντίθετα, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ αυξάνονται, αντιπροσωπεύοντας 16% όλων των ξένων ενδιαφερόμενων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 – ποσοστό που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των ξένων που αναζητούν δεύτερη κατοικία στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά πάνω από ένα τρίτο τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας στο 19% το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Αλλάζει το προφίλ των αγοραστών

Παρά τις αυξημένες επιβαρύνσεις, το Λονδίνο εξακολουθεί να προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον χάρη στις υψηλές παροχές, τον πολιτισμό και το ισχυρό νομικό του σύστημα. Όμως η χαρακτηριστική στροφή είναι πως οι ξένοι αγοραστές πλέον δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για μόνιμη εγκατάσταση παρά για επενδυτικές αγορές.

Σύμφωνα με την Hamptons, ορισμένοι αλλοδαποί προτιμούν πλέον να νοικιάσουν ακίνητο για να αποφύγουν τους φόρους. «Η υπόθεση αγοράς κατοικίας, ιδίως στο κεντρικό Λονδίνο υψηλής αξίας, έχει γίνει όλο και πιο αμφίβολη για ορισμένους ξένους αγοραστές», δηλώνει η Μπέβεριτζ. «Για εκείνους που μετοικούν χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα παραμονής, το υψηλό κόστος αγοράς σε συνδυασμό με τις χαμηλές ή ανύπαρκτες αποδόσεις κεφαλαίου, όπως φάνηκε την τελευταία δεκαετία, τους οδηγεί όλο και περισσότερο προς τη λύση της ενοικίασης».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κατά των δασμών Τραμπ προσφεύγει η Καλιφόρνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ