«Άδικη και ενδεχομένως παράνομη» η πρακτική των περικοπών

Παρότι η ανάγκη διατήρησης της ευστάθειας του δικτύου είναι κατανοητή και αδιαμφισβήτητη, η επιλογή «αυθαίρετων πρακτικών αντί σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων αποτελεί μια αναχρονιστική προσέγγιση» σύμφωνα με τον ΣΕΑΠΕΚ - Τι εισηγείται

Η πρόσφατη πρακτική περικοπής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες αποφυγής των ολιστικών περικοπών παραγωγής, είναι μια πρακτική που ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) θεωρεί «άδικη και ενδεχομένως παράνομη», όπως αναφέρει.

Παρότι η ανάγκη διατήρησης της ευστάθειας του δικτύου είναι κατανοητή και αδιαμφισβήτητη, η επιλογή «αυθαίρετων πρακτικών αντί σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων αποτελεί μια αναχρονιστική προσέγγιση».

Ο ΣΕΑΠΕΚ εισηγείται όπως η ΡΑΕΚ και το Υπουργείο καλέσουν τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) να εξετάσει το δικαίωμα στην εφαρμογή του ειδικού εξοπλισμού ελεγχόμενης έγχυσης ενέργειας (export limitation) σε όλα τα συστήματα ΑΠΕ ιδιοκατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να ελέγχεται το όριο έγχυσης παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο της χώρας, μόνιμα ή παροδικά, για τη διασφάλιση της απαραίτητης ευστάθειας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΣΕΑΠΕΚ, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η τοπικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ αξιοποιείται από τον ίδιο τον καταναλωτή στον μέγιστο δυνατό βαθμό. «Η εγκατάσταση εξοπλισμού export limitation είναι μια τεχνικά ώριμη και εφαρμόσιμη λύση, θέτει τον καταναλωτή στο επίκεντρο, διασφαλίζει την ιδιοκατανάλωση, ενισχύει την αυτάρκεια και αυτονομία των καταναλωτών και έμμεσα παροτρύνει τη μετατόπιση φορτίων στα υποστατικά στις ώρες παραγωγής του φωτοβολταϊκού», κάτι που απαμβλύνει την ψηλή ζήτηση και επάρκεια σε ώρες χωρίς ηλιοφάνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος γύρισε την πλάτη στο βιβλίο - σε κάθε του μορφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ