«Ουδέτερη» δηλώνει η UBS για τις μετοχές των αγορών της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα λόγω των ανακοινώσεων για τους αμερικανικούς εμπορικούς δασμούς. Όπως εξηγούν, μάλιστα, οι Chief Investment Officers, Matthew Gilman και Rolf Ganter (CFA), οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη των κερδών που περίμεναν.
Βέβαια, οι δύο CIOs επισημαίνουν ότι ενώ βλέπουν πιθανότητες ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το υπόλοιπο του έτους, το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα ευρύ και οι κίνδυνοι φαίνονται ισοζυγισμένοι σε τρέχοντα επίπεδα, με τις μετοχές να μην τιμολογούν ακόμα μια ύφεση.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συστήνουν επιλεκτική προσέγγιση στην επένδυση στην Ευρώπη, σε τομείς που είναι σχετικά προστατευμένοι από τους κινδύνους των δασμών, προσφέρουν έκθεση σε διαρθρωτική ανάπτυξη και επωφελούνται από τη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη της Ευρώπης. Οι προτιμώμενοι κλάδοι είναι αυτοί της βιομηχανίας, της πληροφορικής, της κοινής ωφέλειας και των ακινήτων.
Κεντρικό σενάριο
Οι εμπορικές εντάσεις έχουν κυριαρχήσει στο τοπίο των ευρωπαϊκών μετοχών τον τελευταίο μήνα. Παρά την αναβολή για 90 ημέρες των νέων δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ, οι δασμοί στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ παραμένουν σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και η αβεβαιότητα παραμένει.
Αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες καθώς η κατανάλωση στις ΗΠΑ επιβραδύνεται και οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις, εξηγεί η UBS. Αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα περισσότερα αγαθά που πωλούνται παράγονται τοπικά, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος προέρχεται από μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οπότε οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Αυτό πιθανότατα θα καθυστερήσει την ανάκαμψη των κερδών. Πλέον η UBS προβλέπει ανάπτυξη 0% φέτος (προηγουμένως 5%) και 5% ανάπτυξη το 2026 (προηγουμένως 8%). Ωστόσο, είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2027.
Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα, πιστεύει ότι είναι καλύτερο να εξεταστούν τα πιο πιθανά σενάρια.
Στο βασικό σενάριο της UBS, αναμένει ότι οι δασμοί θα αρχίσουν να μειώνονται εντός των επόμενων 3-6 μηνών, παράλληλα με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε αυτό το σενάριο, αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κλείσουν το έτος υψηλότερα και στόχος της για τον EuroStoxx 50 είναι οι 5.200 μονάδες.
Στα αρνητικά σενάρια, αν οι δασμοί παραμείνουν σε ισχύ για εκτεταμένο χρονικό διάστημα και η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί, η UBS αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο τους γύρω από 1,3-1,4 φορές την αναλογία τιμής προς λογιστική αξία (EuroStoxx 50 γύρω από τις 4.000 μονάδες), κάτι που είναι συνεπές με προηγούμενα χαμηλά σε ήπιες υφέσεις.
Ωστόσο, μια πιο σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές όσο χαμηλά και σε 1,2 φορές την αναλογία τιμής προς λογιστική αξία (EuroStoxx 50 στις 3.500 μονάδες), σύμφωνα με το μέσο ύψος κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, ή ακόμη και πιο κοντά σε 1,0 φορές την αναλογία τιμής προς λογιστική αξία (EuroStoxx 50 στις 3.000 μονάδες) αν προκύψει μια κρίση.
Το καλό σενάριο
Υπάρχουν επίσης θετικά πιθανά σενάρια . Οι εμπορικές συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερους όρους συναλλαγών και λιγότερη αβεβαιότητα, ενισχύοντας μια ανάκαμψη στον ήδη καταβεβλημένο τομέα της μεταποίησης.
Η ευρωπαϊκή πολιτική βρίσκεται επίσης ήδη σε εγρήγορση, με την ΕΚΤ να βρίσκεται στη μέση ενός κύκλου μείωσης επιτοκίων, τη Γερμανία να αναλαμβάνει ένα μεγάλο δημοσιονομικό πρόγραμμα και τις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη να αυξάνονται.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί επίσης να φέρουν πρόοδο και να αποτελέσουν σημαντική ώθηση στο συναίσθημα για την περιοχή. Σε ένα θετικό σενάριο, η UBS πιστεύει ότι ο EuroStoxx 50 θα μπορούσε να φτάσει τις 6.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.
Το μέγεθος του ρίσκου
Τα σενάρια της UBS υποδεικνύουν μια μάλλον ισχυρή σχέση κινδύνου-ανταμοιβής στα τρέχοντα επίπεδα. Επομένως, συνεχίζει να συστήνει επιλεκτική έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές.
Επίσης, βλέπει πιο ευνοϊκή σχέση κινδύνου/ανταμοιβής για τις μικρές και μεσαίες μετοχές της Ευρωζώνης, δεδομένης της μεγαλύτερης εγχώριας έκθεσής τους, των χαμηλών αποτιμήσεων και του γεγονότος ότι οι μειώσεις επιτοκίων μπορούν να περιορίσουν την επίδραση της αργής ανάπτυξης.
Σε επίπεδο τομέων, προτιμά τους τομείς που είναι αμυντικοί με περιορισμένο κίνδυνο από τους δασμούς, όπως η ενέργεια και τα ακίνητα, καθώς και την τεχνολογία (IT) και τις βιομηχανίες για τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες τους – οπότε η UBS θεωρεί τη σημερινή μεταβλητότητα ως ευκαιρία για αύξηση της έκθεσης σε αυτές τις μακροπρόθεσμες δομικές τάσεις.
Πηγή: ot.gr