Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2024, καθώς οι συγκομιδές πλησιάζουν στο βόρειο ημισφαίριο, με τις βροχές να ευνοούν τις καλλιέργειες σε ορισμένους βασικούς παραγωγούς.
Πολλοί από τους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως θα αρχίσουν να φέρνουν τις σοδειές γύρω στα μέσα του έτους. Αυτό ασκεί πιέσεις στις τιμές, με την εισροή να ενισχύει τις προμήθειες βραχυπρόθεσμα, δήλωσε τηλεφωνικά ο Ντένις Βοζνεσένκι, οικονομολόγος για τη γεωργία στην Commonwealth Bank of Australia.
Οι συνθήκες των καλλιεργειών σε ορισμένους μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δεν φαίνονται επίσης τόσο ανησυχητικές όσο αρχικά θεωρούνταν, είπε.
Αναμένονται βροχές σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο προγνώστης Vaisala σε σημείωμα της Παρασκευής. Αυτό θα βελτίωνε την υγρασία του εδάφους και θα ωφελούσε την ανάπτυξη του χειμερινού σιταριού, μετά από ξηρές περιόδους και ψυχρά κύματα νωρίτερα στη σεζόν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να κάνει τις πρώτες της προβλέψεις για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση για την περίοδο 2025-26 σε μια έκθεση αργότερα τη Δευτέρα. Ο οργανισμός αναμένεται να προσδιορίσει τα παγκόσμια αποθέματα σε 261,4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Αυτό θα ήταν πάνω από τα 261 εκατομμύρια τόνους που αναμένονταν στο κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου.
Ωστόσο, τα αποθέματα σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου μια δεκαετία. Αυτό αφήνει την αγορά ευάλωτη σε περίπτωση τυχόν καιρικών διαταραχών πριν από τη συλλογή των καλλιεργειών. Οι καλλιεργούμενες περιοχές σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ξηρές, αναφέρεται στο σημείωμα της Vaisala, και οι αγρότες στην Κίνα αγωνίζονται επίσης με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Σε άλλες αγορές, η σόγια έφτασε σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα ανέφεραν «ουσιαστική πρόοδο» μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου. Παρόλο που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη συγκεκριμένα μέτρα, το ξεπάγωμα θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην επανέναρξη του αδιέξοδου εμπορίου αγροτικών προϊόντων μεταξύ των χωρών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας στον κόσμο.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ - Κίνα: Συμφωνία ή καλά σκηνοθετημένη παύση πυρός; Τα στοιχήματα για Τραμπ και Σι