Ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε στο 3,5% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία, ενισχυμένος εν μέρει από την άνοδο των τιμών του ρυζιού, καθώς η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τη στάση της για την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
Το ποσοστό του δομικού πληθωρισμού, που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων, ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες για 3,4%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αυξανόμενο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα και σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.
Ο γενικός πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας για περισσότερα από τρία χρόνια.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα έχει σηματοδοτήσει τη στάση του σχετικά με την πρόθεση αύξησης των επιτοκίων δεδομένων των τάσεων των τιμών, ενώ παράλληλα ανέφερε την ανάγκη να παρακολουθούνται στενά οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.
Οι τιμές του ρυζιού στην Ιαπωνία έχουν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του έτους. Η μέση τιμή σε 1.000 σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα φέρεται να συνέχισε να σημειώνει ρεκόρ, με τις τιμές για μια σακούλα ρυζιού 5 κιλών να αυξάνονται κατά 54 γιεν από την προηγούμενη εβδομάδα σε 4.268 γιεν (29,63 δολάρια) από τις 11 Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκερού Ισίμπα, φέρεται να δεσμεύτηκε να μειώσει τις τιμές του ρυζιού κάτω από τα 4.000 γιεν (28 δολάρια) ανά σακούλα των 5 κιλών, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση του.
Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου και της ανατίμησης του γεν, δήλωσε ο Μασάτο Κόικε, οικονομολόγος του Sompo Institute Plus.
Όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ, η υπερπροσφορά τροφίμων που προέρχεται από τους δασμούς των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των τροφίμων, δήλωσε ο Κόικε, προσθέτοντας ότι η επανέναρξη των κρατικών επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το καλοκαίρι θα δημιουργήσει επίσης καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,15% στα 143,80 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση, ενώ ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε μικρή άνοδο.
Ο Marcel Thieliant, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Capital Economics, αναμένει ότι η επίμονη ενίσχυση του πληθωρισμού θα πείσει την BOJ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Οκτώβριο.
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επί του παρόντος έναν βασικό δασμό 10% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους, παράλληλα με έναν «αμοιβαίο» δασμό 24%, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, εκτός εάν η χώρα καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η χώρα είναι επίσης μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την εισφορά 25% του Τραμπ στα προϊόντα αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου.
Η διμερής διαπραγμάτευση, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ιάπωνες ανώτεροι αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να άρει όλους τους δασμούς για το Τόκιο, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Adidas και Puma έτοιμες να ακολουθήσουν τις αυξήσεις τιμών της Nike