Έναν χρόνο μετά το περσινό σοκ του ιαπωνικού γεν, οι αγορές βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο μιας νέας καταιγίδας. Η αφορμή αυτή τη φορά; Οι εκλογές στην Ιαπωνία και η απώλεια κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον πρωθυπουργό Ισίμπα.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, για την ανανέωση 125 εδρών από τις 248 της Άνω Βουλής, το συντηρητικό δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του Ισίμπα και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό εξασφάλισαν αθροιστικά 47 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK. Το αποτέλεσμα αυτό, αν και ελαφρώς καλύτερο των αρχικών προβλέψεων, δεν πιάνει το απαιτούμενο όριο των 50 εδρών για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατακερματισμένη είναι πάντως και η αντιπολίτευση.
Γιατί όμως να απασχολεί τοσο τις διεθνείς αγορές η εκλογική αναμέτρηση στην Ιαπωνία; Γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του περσινού σκηνικού, όταν είχαμε αιφνίδια ανατίμηση του γεν και sell off των ιαπωνικών ομολόγων. Περυσι η ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος ανέτρεψε ριζικά τη δημοφιλή στρατηγική του carry trade, κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται σε φθηνό γεν για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού υψηλότερης απόδοσης (μεταξύ των οποίων αμερικανικά κρατικά ομόλογα, μετοχές ακόμη και κρυπτονομίσματα).
Πριν από έναν χρόνο λοιπόν ο S&P 500 έκανε βουτιά 8,5% όσο κράτησε η ιαπωνική αναταραχή ενώ το Bitcoin είχε απώλειες 15% σε μία ημέρα. Τώρα ο Μάικλ Κράμερ της Mott Capital Management προειδοποιεί με δηλώσεις του ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιαπωνία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τριγμούς στις αγορές και πάλι. Θα μπορούσαμε να έχουμε απότομη ξεπούλημα των ιαπωνικών ομολόγων και απότομη άνοδο των αποδόσεών τους, η οποία με τη σειρά της θα πυροδοτήσει ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, οδηγώντας τελικά σε ένα ντόμινο.
Ανησυχίες για το ιαπωνικό χρέος και εκτίναξη αποδόσεων
Η πολιτική πίεση που ασκείται στον Ισίμπα τον οδήγησε σε εξαγγελίες αυξημένων δαπανών και φοροελαφρύνσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των αντιπάλων του. Αυτό όμως προκάλεσε έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιαπωνικού χρέους, οδηγώντας τις αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων στο 3,07% σήμερα από κάτω του 2% πριν από έναν χρόνο.
Παράλληλα, οι αποδόσεις ανεβαίνουν και στις άλλες μεγάλες αγορές, εν μέσω φόβων για δημοσιονομική εκτροπή. Το spread μεταξύ των 10ετών αμερικανικών Treasurys και των αντίστοιχων ιαπωνικών ομολόγων έχει μειωθεί στο 2,9% – πλησιάζοντας το κρίσιμο όριο των 2,85% που ιστορικά έχει λειτουργήσει ως στήριξη για το carry-trade.
Sell-off σε ιαπωνικές μετοχές – στάσιμη η απόδοση του Nikkei
Ο αντίκτυπος δεν περιορίζεται στα ομόλογα. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τα hedge funds πούλησαν ιαπωνικές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 εβδομάδων, λίγο πριν τις εκλογές. Ο δείκτης Nikkei 225 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος το 2025, τη στιγμή που οι περισσότεροι ανεπτυγμένοι και αναδυόμενοι δείκτες έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη.
Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πιέσει την Ιαπωνία να αυξήσει τα επιτόκια της, κατηγορώντας τη για τεχνητά χαμηλό κόστος δανεισμού και αποδυνάμωση του γεν για ενίσχυση των εξαγωγών. Εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία, η πολιτική θέση του Ισσίμπα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Ο Κράμερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι βαθιά διασυνδεδεμένα – οι εξελίξεις στα ιαπωνικά ομόλογα μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τις αμερικανικές αγορές». Αν οι αποδόσεις των JGBs συνεχίσουν να ανεβαίνουν, είτε θα ανέβουν και τα επιτόκια των Treasurys είτε θα πυροδοτηθεί μαζικό κλείσιμο θέσεων σε γεν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις διεθνείς αγορές ρίσκου.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Η απατηλή ησυχία στην αγορά πετρελαίου - Τι συμβαίνει με τις τιμές