Αλλάζει τροχιά η κινεζική αγορά αυτοκινήτων;

Η συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτων στην Κίνα πλήττει σκληρά τις ξένες βιομηχανικές ομάδες, με ορισμένες εταιρείες να λειτουργούν σε ένα κλάσμα της δυνητικής παραγωγής τους, προκαλώντας φόβους ότι ένας αριθμός θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.

Οι ιδιοκτήτες της Ford και της Peugeot PSA υπέφεραν περισσότερο, με τα εργοστάσια τους να λειτουργούν πολύ κάτω από την πλήρη χωρητικότητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης των πωλήσεων μετά την ανατροπή του περασμένου έτους στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία - οι πρώτες σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Τα εργοστάσια της Ford στην Κίνα λειτουργούσαν στο 11% της δυνητικής παραγωγής τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων των παραγωγικών δεδομένων από τον εταίρο της κοινής επιχείρησης Chang'an Auto. Οι πωλήσεις της Ford στην Κίνα μειώθηκαν κατά 27% ετησίως κατά το πρώτο εξάμηνο.

Το εργοστάσιο της PSA με την Chang'an παρήγαγε μόλις 102 αυτοκίνητα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την επίσημη ένωση της Κίνας με την αυτοκινητοβιομηχανία, που σημαίνει ότι η χρήση της μονάδας υποχώρησε κάτω από το 1%.

 Η άλλη κοινοπραξία του με την Dongfeng Auto έτρεξε στο 22%. Η ομάδα δήλωσε ότι οι πωλήσεις της Κίνας μειώθηκαν κατά 62% κατά το πρώτο εξάμηνο.

Τα εργοστάσια πρέπει γενικά να λειτουργούν με χωρητικότητα άνω των 80% για να σπάσουν ακόμη, υπογραμμίζοντας την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ford και η PSA, αναφέρουν οι αναλυτές.

"Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να εξετάσουν τη θέση τους σε αυτή την αγορά στο όχι πολύ μακρινό μέλλον", δήλωσε ο Robin Zhu, αναλυτής της Bernstein, προβλέποντας τα "πολύ αδύναμα" κέρδη για μεγάλους ξένους ομίλους στην Κίνα λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας .

Για μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά εκείνες που πωλούν οχήματα αξίας κάτω από Rmb150,000 ($ 22,000), η Κίνα είναι «μια χαμένη αιτία», δήλωσε ο Jochen Siebert της συμβουλευτικής JSC Automotive.

Ωστόσο, ο Patrick Yuan, αναλυτής της Jefferies, δήλωσε ότι οι υπερπόντιες ομάδες θα προσπαθήσουν να το βγάλουν πέρα. "Η αγορά αυτοκινήτων της Κίνας είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά, η οποία είναι πολύ μεγάλη για να εγκαταλείψει", δήλωσε.

Στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων υποχώρησαν 4% στα 23 εκατ. Πέρυσι. Οι πωλήσεις φέτος συνέχισαν να μειώνονται, μειώνοντας το 14% το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το 2018.

Η Ford προσπαθεί να διατηρήσει την θέση της στην αγορά με σχέδια να ξεκινήσει νέα μοντέλα στην Κίνα για να αναζωογονήσει τις πωλήσεις μετά από να υποστεί ζημιά 1,5 δισ. Δολάρια πέρυσι.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την Suzuki της Ιαπωνίας, η οποία πέρυσι έγινε ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής αυτοκινήτων που εγκατέλειψε την κινεζική αγορά εδώ και δεκαετίες.

Η Ford αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο κοινής επιχείρησης του PSA με την Chang'an στην πόλη Shenzhen έχει μειωθεί σημαντικά, δήλωσαν οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων.

"Υπήρχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι PSA που ζούσαν εδώ πριν από τρία έως τέσσερα χρόνια. Πριν από δύο χρόνια, πολλοί από αυτούς έφυγαν χωρίς διακοπές και έφυγαν ο ένας μετά τον άλλο ", δήλωσε ο ιδιοκτήτης ενός παντοπωλείου κοντά στο εργοστάσιο.

"Δεν έχουμε πολλές παραγγελίες και η παραγωγή είναι χαμηλή", δήλωσε ένας εργαζόμενος που είχε μόλις βγει από μια στροφή στο εργοστάσιο, προσθέτοντας ότι άλλο προσωπικό είχε εγκαταλείψει. "Εφυγαν. Απλώς δεν μπορούσαν να αντέξουν να εργάζονται για το βασικό μισθό όταν το εργοστάσιο δεν είχε αρκετές παραγγελίες.

"Η PSA δήλωσε ότι η κινεζική μάρκα DS "εργάζεται πάνω σε μια νέα στρατηγική για την υποστήριξη της ισχυρής και μακροπρόθεσμης δέσμευσής της στην Κίνα".

Ακόμη και οι πιο επιτυχημένες υπερπόντιες ομάδες στην κινεζική αγορά, όπως η Volkswagen και η General Motors, έχουν χτυπήσει.

Η VW ανέφερε μείωση 6% το χρόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι πωλήσεις της GM μειώθηκαν κατά 10%.

Η χρησιμοποίηση της ικανότητας στις κοινοπραξίες GM και VW είναι γενικά πάνω από το 80%. Η κοινοπραξία της GM της Σαγκάης λειτουργεί με 88% δυναμικότητα, σύμφωνα με τον Bernstein.

Αλλά ήταν το 77% της επιχείρησης της VW με τον όμιλο FAW κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της FT.

Τα προβλήματα στην Κίνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις υπερπόντιες αυτοκινητοβιομηχανίες, επειδή οι κοινοπραξίες, τις οποίες πρέπει να χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή οχημάτων στην Κίνα, ήταν κερδοφόρες.

Οι κινεζικές πωλήσεις της VW και της GM αντιπροσώπευαν το 38% και 23% των αντίστοιχων κερδών προ φόρων της εταιρείας πέρυσι, σύμφωνα με τη συμβουλευτική Evercore ISI.

Ωστόσο, οι πωλήσεις των premium αυτοκινήτων παρέμειναν ισχυρές φέτος, με την κοινή επιχείρηση Daimler του Beijing Benz να λειτουργεί κοντά στο 90%, ενώ η BMW Brilliance λειτουργεί στο 96%, σύμφωνα με τον Bernstein.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda και η Toyota έχουν επίσης αποδώσει ικανοποιητικά, με τις κοινοπραξίες τους να λειτουργούν σε ποσοστό άνω του 100% λόγω των υπερωριών.

Η πτώση στις πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων, η οποία κατηγορήθηκε για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, νέους κανόνες εκπομπών και περικοπές στις επιδοτήσεις για αγορές οχημάτων, έχει μειώσει την απασχόληση του αυτοκινητοβιομηχανικού τομέα κατά 5% ή 220.000 θέσεις εργασίας από τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά έχει ήδη ξεπεράσει και θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα είναι πιθανώς κοντά στο 1% έως 2% σε σύγκριση με τα διψήφια ποσοστά που παρατηρήθηκαν πριν από μια δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ