Στο δρόμο που χάραξε η Ελληνική Τράπεζα φαίνεται να βαδίζει και η Τράπεζα Κύπρου, σε ό,τι αφορά το σύστημα αμοιβών που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια για το προσωπικό της. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου, ο οποίος περιέγραψε ως αναπόφευκτη την αλλαγή του συστήματος αμοιβών των τραπεζικών υπαλλήλων, είτε από του χρόνου, είτε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολάου, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συζήτησης στο Limassol Economic Forum, μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι «οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να συζητήσουν με τις συντεχνίες για να προωθήσουν ένα πιο δίκαιο» σύστημα αμοιβών». Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα αμοιβών στη βάση της απόδοσης και της θέσης. Σημείωσε ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου αυτό δεν θα γίνει φέτος, ίσως συμβεί τον επόμενο χρόνο, αλλά τόνισε, θα γίνει αφού είναι αναπόφευκτο. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Νικολάου στάθηκε ακόμη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και στις πιέσεις που δέχονται για να πετύχουν μια πιο αποδοτική λειτουργία μέσω της μείωσης του δικτύου καταστημάτων και της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στις λειτουργίες τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Ελληνική Τράπεζα, ενόψει της απουσίας συμφωνίας σε νέα συλλογική σύμβαση, αλλά και μπροστά στην απροθυμία της ΕΤΥΚ να συζητήσει οτιδήποτε πέρα από την εφαρμογή της σύμβασης που έληξε από το 2018, αποφάσισε πρόσφατα να δώσει αυτοβούλως αυξήσεις στο προσωπικό της στη βάση ενός νέου μοντέλου, που η ίδια θεωρεί ότι επιβραβεύει την απόδοση των καλών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα η Ελληνική Τράπεζα έδωσε ένα ποσό της τάξης του 2% οριζόντια σε αυξήσεις και από εκεί και πέρα δόθηκαν πρόσθετες αυξήσεις με βάση την απόδοση του κάθε υπαλλήλου. Συνολικά, η Ελληνική Τράπεζα έδωσε αυξήσεις ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό αυξήσεων που δόθηκε ποτέ στην Τράπεζα και μάλιστα αναδρομικά, ανεβάζοντας κατά 4,7% το σύνολο της μισθοδοσίας της τράπεζας.
Πίεση στην ΕΤΥΚ
Το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου προαναγγέλλει ότι αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί και η ίδια σε αυτό το μοντέλο, αυξάνει την πίεση προς την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έδειξε διάθεση να παρέμβει προς εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στη Συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων και στη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας για το ζήτημα των αυξήσεων στο προσωπικό. Οικονομικοί κύκλοι σημειώνουν, πάντως, ότι η προσπάθεια της ΕΤΥΚ να υπερασπιστεί συμφωνίες προηγούμενων χρόνων που συνομολογήθηκαν σε άλλες οικονομικές συνθήκες και με άλλα δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, θα έχει εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας, με δεδομένο ότι όλες οι Τράπεζας αντιλαμβάνονται πλέον την ανάγκη να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους στα δεδομένα της εποχής, ώστε να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ η ΕΤΥΚ επιμένει να υπερασπίζεται παλαιότερες συμφωνίες, οι τραπεζικοί υπάλληλοι κατά καιρούς σε εσωτερικές έρευνες και συζητήσεις εκφράζουν την επιθυμία να υιοθετηθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα αμοιβής και αναγνώρισης των προσπαθειών τους.