Ελλάδα - Αίγυπτος ανεβάζουν ταχύτητες για οριοθέτηση ΑΟΖ

Το θέμα των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης κυριάρχησε των συζητήσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Την επιτάχυνση των συζητήσεων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, αποφάσισαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μετά από τη συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.
 
Το θέμα των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης κυριάρχησε των συζητήσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του.
 
«Με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων», τόνισε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που κράτησε 45 λεπτά και συνέχισε αμέσως μετά με τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
 
Ο Έλληνας Υπουργός πρόσθεσε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Κάιρο ότι «και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης Σάρατζ».

«Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».
 
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
 
«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», ανακοίνωσε. Ούτως ή άλλως, σημείωσε, «πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».
 
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τα διμερή θέματα καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Κόλπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ