Τα σενάρια των αντοχών της οικονομίας στον κορωνοϊό

Για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες και του ακραίου σεναρίου των €5 δισ. υπολείπονται, περίπου, άλλα €800 εκατομμύρια.

Του Νέστορα Βασιλείου

Η διπλή έξοδος στις αγορές την περασμένη βδομάδα με το ρευστό του €1,75 δισ., που έχει εξασφαλιστεί και άλλα τόσα περίπου ρευστά διαθέσιμα συνθέτουν το αποθεματικό των κρατικών ταμείων. 

Έχει όμως ιδιαίτερη βαρύτητα η ανάλυση των χρηματοδοτικών αναγκών της Δημοκρατίας όπως αυτές υπολογίζονται από το οικονομικό επιτελείο του Κράτους στη βάση δύο σεναρίων, τα οποία εκτείνονται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μέχρι τότε συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι στο:

- Βασικό σενάριο: €3,6 δισ.

- Ακραίο σενάριο: €5 δισ.

Γι' αυτό το λόγο, βρίσκεται στο κάδρο του Υπουργείου Οικονομικών και ο δανεισμός του κράτους από το εσωτερικό, μέσω γραμματίου ύψους €750 εκατομμυρίων περίπου.

Αν συνυπολογίσουμε το ύψος των ρευστών διαθεσίμων, του δανεισμού, που έχει αντληθεί από τις αγορές και του γραμματίου, με το οποίο το κράτος θα δανειστεί από το εσωτερικό δημιουργείται ένα αποθεματικό €4,2 δισ. περίπου.

Αυτά τα χρήματα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των €3,6 δισ.

Για να καλυφθούν όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες και του ακραίου σεναρίου των €5 δισ. υπολείπονται, περίπου, άλλα €800 εκατομμύρια.

Αυτά με βάση τον σχεδιασμό θα εξευρεθούν μέσω περικοπών δαπανών και πρόσθετες πράξεις δανεισμού είτε από τις διεθνείς αγορές, είτε από το εσωτερικό.

Ξεκαθαρίζεται ότι δεν γίνεται αναφορά σε περικοπές μισθών, όταν γίνεται λόγος σε περικοπές δαπανών στο δημόσιο. 

Προς νέο διάταγμα για ΦΠΑ

Σε ένα άλλο επίπεδο τώρα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα,  νέο διάταγμα για τις πληρωμές ΦΠΑ, οι οποίες έχουν ανασταλεί για όλους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

 Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάριο ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, που λειτουργούν, να πληρώνουν ποσοστό του οφειλόμενου ΦΠΑ μηνιαίως.

Μετά το Πάσχα οι εγγυήσεις

Το ζήτημα της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων €2 δισ. στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητά τους και να δανείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις θα ξανανοίξει σε επίπεδο Βουλής μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, θα επεξεργαστούν εκ νέου τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προσεγγίσει, στο μέτρο του δυνατού, τις προτάσεις που κινούνται στο έδαφος του εφικτού, όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στη Βουλή, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του μέτρου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ