Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται αλλά εμπίπτουν στα σχέδια στήριξης;

Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τα σχέδια μπορούν υπό προϋποθέσεις να λάβουν την κρατική στήριξη.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις που εξαιρούνται των σχεδίων στήριξης, μπορούν να λάβουν στήριξη αν είναι συνδεδεμένες με την τουριστική βιομηχανία ή με κλάδους που έχουν διακόψει την λειτουργία τους βάσει διαταγμάτων.

Σε επικοινωνία που υπήρξε με την Ανώτερη Λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας, Βασιλική Χατζηαδάμου, στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι έγιναν διευκρινήσεις για τα Πέντε Σχέδια και ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

H κ. Βασιλική Χατζηαδάμου έθεσε παράδειγμα επιχείρησης η οποία ενώ ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων που εξαιρούνται της επιδότησης αλλά μπορούν να επιχορηγηθούν μέσω του Δεύτερου Σχεδίου Στήριξης. Ένα κομμωτήριο το οποίο ασχολείται μόνο με γάμους και μπορεί να αποδείξει ότι ο κύκλος εργασιών του εξαρτάται πέραν του 40% από επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω διατάγματος, όπως είναι ο τομέας γύρω από την διεξαγωγή γάμων, δικαιούται το Δεύτερο Σχέδιο Στήριξης.

Τα σχέδια στήριξης 3 και 5 ακολουθούν ακριβώς την ίδια διαδικασία η οποία υπήρχε και στα προηγούμενα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, σημείωσε η κ. Χατζηαδάμου.

Σε όλα τα σχέδια, εκτός αυτού που αφορά του ανέργους, βασική προϋπόθεση της αίτησης είναι να μη υπάρξουν οι όποιες απολύσεις προσωπικού.

Η επιπλέον διαδικασία που θα πρέπει πλέον να γίνεται είναι η δήλωση εγκεκριμένου λογιστή που θα συνοδεύει την αίτηση δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων. Αλλαγές υπάρχουν στα υπόλοιπα 3 Σχέδια Στήριξης Επιχειρήσεων.

Έχει ξεκινήσει από τις 27 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων για τα νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Για το Πρώτο Σχέδιο οι μόνες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση είναι αυτές που έχουν οικονομική δραστηριότητα 55.10, 55.20 ή 55.90. Οι κατηγορίες αυτές είναι αποκλειστικά επιχειρήσεις που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα. Μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί ή δεν έχουν δραστηριοποιηθεί. Ενδιαφέρουσα επίσης προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση είναι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να έχουν προβεί σε προσφορές που αφορούν την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού.

Για το Δεύτερο Σχέδιο που αφορά συνδεδεμένες επιχειρήσεις με τον τουρισμού, πρέπει να αποδειχτεί μέσω δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης ότι το 40% του κύκλου εργασιών συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία ή με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή Εργασιών.

Το Τέταρτο Σχέδιο αφορά επιχειρήσεις συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους την λίστα των επιχειρήσεων οι οποίες εξαιρούνται από τα σχέδια κρατικής στήριξης.

Ποια είναι τα Ειδικά Σχέδια για τα οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις;

1. Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Αίτηση ΕΕΑ.9)

2. Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή Εργασιών(Αίτηση ΕΕΑ.10 και ΕΕΑ.11)

3. Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης (Αίτηση ΕΕΑ.3)

4. Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων (Αίτηση ΕΕΑ.13)

5. Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων (Αίτηση ΕΕΑ.8)

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από τα Σχέδια Στήριξης του Υπουργείου;

1. Υπεραγορές
2. Δορυφορικές και άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
3. Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
4. Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των Αδειοδοτημένων Τραπεζικών Ιδρυμάτων
5. Ιατροί
6. Νοσοκομειακές Δραστηριότητες
7. Γηροκομεία
8. Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων
9. Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων
10. Φαρμακεία
11. Εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών
12. Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
13. Λιανικό εμπόριο (περιλαμβανομένης της πώλησης αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων)
14. Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, ενδυμάτων και υποδημάτων, αρωμάτων και καλλυντικών, χαλιών, επίπλων και φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
15. Πρατήρια Πώλησης Καυσίμων
16. Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (περιλαμβανομένης της πώλησης εξαρτημάτων)
17. Οικοδομική βιομηχανία
18. Συναφείς με την οικοδομική βιομηχανία οικονομικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του χονδρικού εμπορίου που σχετίζεται με την οικοδομική βιομηχανία
19. Κατασκευή έργων, δρόμων, γεφυρών και άλλες κατασκευαστικές δραστηριότητες
20. Κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού για οικίες, γραφεία, εργοστάσια και παρόμοια
21. Κτηνιατρικές Δραστηριότητες
22. Οικονομική δραστηριότητα εκπαίδευσης (εκτός Φροντιστήρια, Σχολές Χορού και παρόμοια*)
23. Κομμωτήρια / Κουρεία / Κέντρα Αισθητικής και άλλων Προσωπικών Υπηρεσιών
24. Νομικές, Λογιστικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και άλλες παρόμοιες
25. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες
26. Δραστηριότητες Επιχειρηματικών, Εργοδοτικών, Επαγγελματικών, Συνδικαλιστικών, Θρησκευτικών Οργανώσεων και συναφείς δραστηριότητες
27. Εμπορικοί αντιπρόσωποι
28. Δραστηριότητες γραφείων τελετών
29. Δραστηριότητες πλυντηρίων κάθε είδους
30. Πρωτογενής τομέας
31. Φυτώρια, εκτός ανθοκομεία
32. Δραστηριότητες προγραμμάτων ηλεκτρονικών συστημάτων και συναφείς δραστηριότητες (περιλαμβανομένου του χονδρικού εμπορίου)
33. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα
34. Υπηρεσίες σε σχέση με ακίνητη ιδιοκτησία
35. Δραστηριότητες καθαρισμού

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ