του Χρίστου Πέτρου
Έγινε γνωστό ότι ο Γενικός Ελεγκτής, θα προσέλθει εντός των επόμενων ημερών στην Ερευνητική Επιτροπή που εξετάζει τις πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναγνωρίζει έμπρακτα το έργο της Επιτροπής. Γεγονός εξάλλου που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε.
Αυτό που θυμόμαστε όμως, είναι η αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα, πριν περίπου τρεις βδομάδες. Στην γεμάτη ένταση δημοσιογραφική διάσκεψη του, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν ενέκρινε την επίδοση στοιχείων προς την Ελεγκτική Υπηρεσία (ούτε τώρα το κάνει), ανέφερε ότι «η διεξαγωγή παράλληλων διαδικασιών θέτει σε κίνδυνο» τα ευρήματα και τη δουλειά της Ερευνητικής Επιτροπής.
Από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησε και συνάντηση των Σαββίδη – Μιχαηλίδη που κάπως έριξε τους τόνους. Ωστόσο αν εξάγεται ένα συμπέρασμα απ’ όλα όσα προέκυψαν όλες αυτές τις μέρες, είναι ότι η Ερευνητική Επιτροπή, όχι μόνο δεν κινδυνεύει από «διεξαγωγή παράλληλων διαδικασιών» και δη από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά τις έχει ανάγκη.
Πρόσφατα η κ. Καλογήρου, ούσα μέλος της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, επεσήμανε την ανάγκη πρόσληψης περισσότερων εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν στο ογκωδέστατο έργο της Ερευνητικής. Είπε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν τελικά πορίσματα στους επόμενους μήνες. Στην καλύτερη περίπτωση, ανέφερε η κ. Καλογήρου να βγαίνουν ενδιάμεσες αναφορές συμπερασμάτων. Είπε επίσης, ότι η Ερευνητική εργάζεται εν πολλοίς βασιζόμενη στην τεχνογνωσία αλλά και τους εμπειρογνώμονες της προηγούμενης Ad Hoc για τις πολιτογραφήσεις.
Όλα αυτά που επεσήμανε η κ. Καλογήρου, δηλώνουν την ανάγκη παράλληλων διαδικασιών που με μια απλή συνεννόηση μπορεί και να λειτουργούν επικουρικά στο έργο της Ερευνητικής. Αυτό εξάλλου σηματοδοτεί και η επικείμενη κατάθεση στοιχείων από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Επιτροπή. Μόνο που τώρα γίνεται σε ένα κλίμα ανούσιας και ανώφελης επιφυλακτικότητας. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία σε τέτοιες έρευνες, που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία και την οποίαν έχει ανάγκη η Ερευνητική, δεν αμφισβητείται εύκολα…
Τελικά τι μένει από την «κόντρα» Σαββίδη vs Μιχαηλίδη;
Οι έρευνες και της Επιτροπής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας αλλά και της Κομισιόν, για τις πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο του ΚΕΠ, προχωρούν και άλλοτε αργά, άλλοτε με μεγαλύτερες ταχύτητες, εξάγουν συμπεράσματα τα οποία θα οδηγήσουν σε αποφάσεις δικαστικές. Ο δρόμος λοιπόν των ερευνών, είναι αυτός που ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτός έπρεπε να ήταν και να είναι πάντα.
Συνεπώς οι αντιπαραθέσεις των θεσμών οι οποίες μπορούν εύκολα να λυθούν στο πλαίσιο του νόμου, είναι καλό να εμπεδωθεί από τους ταγούς του τόπου πως είναι πέραν από αχρείαστες και επικίνδυνες.
Αυτό που μας έμεινε από την -εν εξελίξει δυστυχώς ακόμη- αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτική αφενός και Κυβέρνησης – Γενικού Εισαγγελέα αφετέρου, είναι ένα κόμπος στο στομάχι και μια απελπισία για την αποδόμηση θεσμών, για τους οποίους παραδοσιακά η κοινωνία μας έδειχνε εμπιστοσύνη.
Πρέπει λοιπόν να εμπεδωθεί ότι πέραν από το προβολικό του πράγματος που είναι η θέαση μιας πολιτικής «κόντρας» σαν ένα αναβαθμισμένο σημασιολογικά ριάλιτι σόου, υποδόρια ροκανίζεται η εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους θεσμούς. Και η εμπιστοσύνη αυτή, είναι ιδιαιτέρως αναγκαία για την ψυχολογία και την κοινωνική συνοχή του λαού μας, στη νοσηρή, κυριολεκτικά και μεταφορικά συγκυρία που διανύουμε.