Τα οικονομικά βάρη αφήνουν κλειστά το 10% των καταστημάτων

Μία στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν θα καταφέρει να «ανεβάσει ρολά» σήμερα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία περιήλθαν το προηγούμενο διάστημα

του Χρίστου Πέτρου 

Το 10% περίπου των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν θα ανεβάσει σήμερα ρολά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία περιήλθε το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΠΟΒΕΚ, διαπιστώνεται πως εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που καθιστούν αδύνατη την επαναλειτουργία τους.

Όπως διευκρίνισε στο Economy Today o Γ.Γ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται σε περιοχές αμιγώς τουριστικές, όπως η Αγία Νάπα, η Ορόκλινη, η Κάτω Πάφος κ.α.  

Ωστόσο και σε «παραδοσιακές» εμπορικές ζώνες που απευθύνονται κυρίως σε ντόπιους καταναλωτές, υπάρχουν περιπτώσεις που αντανακλούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στις εμπορικές οδούς Ζήνωνος και Ερμού, στη Λάρνακα 48 καταστήματα έχουν βάλει οριστικά λουκέτο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, οι πλείστες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτό το 10% είναι «μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι πλείστες απ’ αυτές, δεν είχαν οικονομικά αποθέματα και επίσης θεωρείται εντελώς ανέφικτη για τις εν λόγω επιχειρήσεις η πρόσβαση και η δυνατότητα χρηματοδότησης».

Όπως δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, κρίνεται αναγκαίο να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και ειδικότερα αυτά που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. Είναι όπως είπε ο κ. Κουρσάρης ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι ζημιές και εν τέλει τα λουκέτα.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ