Γιατί δεν βρίσκουμε πλέον συγκεκριμένα ποτά σε κάβες και μαγαζιά

Ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρούνται ελλείψεις σε διάφορες γνωστές ετικέτες αλκοολούχων ποτών σε υπεραγορές, κάβες και χώρους εστίασης. Τι λένε οι ειδικοί;

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Έχουν ξεκινήσει οι ελλείψεις σε αλκοολούχα ποτά σε ράφια υπεραγορών και κάβων στην Κύπρο ενώ άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο συχνή η απόκριση του τύπου «είναι προσωρινή έλλειψη» σε προϊόντα των καταλόγων σε εστιατόρια, μπαράκια και ταβέρνες.

Το Economy Today διερεύνησε το φαινόμενο των ελλείψεων διαπιστώνοντας ότι ήδη αρκετές ετικέτες γνωστών αλκοολούχων ποτών σπανίζουν στην κυπριακή αγορά με τους ειδικούς στην αγορά να εξηγούν τους λόγους αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.

«Το φαινόμενο ντόμινο στην εφοδιαστική αλυσίδα»

Από τον Μάρτιο του 2020 προσπαθούμε να απορροφήσουμε τους κραδασμούς της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αναφέρει στο Economy Today ο Χρήστος Στυλιανάς, Headquarter Manager της Tempo.

Η Tempo εισάγει ανάμεσα σε άλλα την Heineken, τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το Jameson, το Chivas και το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της Pernod Ricard.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων ολοένα και αυξάνεται εδώ και δύο χρόνια ενώ οι καθυστερήσεις στις μεταφορές προϊόντων εξηγούνται με πολλούς λόγους που λειτουργούν αλυσιδωτά σε όλη την διαδικασία που προηγείται πριν να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή». Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο για προϊόντα όπως το Chivas και το Beefeater τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, το ότι το διεθνές εμπόριο ήταν στάσιμο για μεγάλη περίοδο ώθησε τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών σε όλον τον κόσμο να στραφούν σε άλλες αγορές ώστε να βιοποριστούν κάτι που δημιούργησε αρχικά καθυστερήσεις στο να φτάνουν τα εμπορεύματα στα λιμάνια εξαγωγής.

Την ίδια ώρα οι πρώτες ύλες, από τα συστατικά των αλκοολούχων μέχρι τις ετικέτες και τις συσκευασίες δεν έφταναν στην ώρα τους στις βιομηχανίες για την παραγωγή προϊόντων. Άρα τα αρχικά χρονοδιαγράμματα παραγωγής συνεπώς και της εξαγωγής των προϊόντων όλο και αναβάλλονταν για μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Οι τουριστικές αφίξεις το Φθινόπωρο ανέτρεψαν τις προβλέψεις

Ακόμη μια παράμετρος η οποία διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο στο φαινόμενο ελλείψεων είναι το ότι οι υπήρχαν προβλέψεις για μειωμένες τουριστικές αφίξεις κατά την προηγούμενη σεζόν οι οποίες διαψεύστηκαν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι τουριστικές αφίξεις προσέγγισαν τις αντίστοιχες του 2019.

Όπως σημειώνει ο Χρίστος Στυλιανάς λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε, όπως και όλοι οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, χαμηλότερες προσδοκίες για την τουριστική δραστηριότητα μέχρι τα τέλη του 2021 κάτι το οποίο οδήγησε να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα αλκοολούχων προϊόντων που προορίζονταν αρχικά για την εγχώρια αγορά για να εξυπηρετηθούν τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές περιοχές. Ως εκ τούτου αυτή την περίοδο τα αποθέματα σε κάποιες ετικέτες προϊόντων είναι χαμηλά ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι μηδενικά.

Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο επειδή αποστέλλονται αυξημένες παραγγελίες στις βιομηχανίες σχεδόν από όλες τις χώρες, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η παραγωγή των ποσοτήτων μη μπορώντας να αυξήσουν την παραγωγή και ενώ τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στον κόσμο επιδεινώνονται.

Υποβόσκει χάος στην αγορά των αλκοολούχων ποτών

Υποβόσκει ένα «μικρό χάος» γενικά στο τι έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω του ότι η αγορά θα παρουσιάσει ελλείψεις σε βασικά προϊόντα που αφορούν τον τομέα των αλκοολούχων ποτών.

Γίνονται ήδη εδώ και μήνες κινήσεις ούτως ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ζητούμενες ποσότητες αλλά υπάρχει ήδη αναταραχή από τους χώρους εστίασης και τους μαγαζάτορες.

Γίνονται επαναδιαπραγματεύσεις των στόχων που έχουν ήδη τεθεί και των κλειστών συμφωνιών με μαγαζιά λόγω της ανεπάρκειας των ποσοτήτων ένεκα και της επικείμενης νέας τουριστικής περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά λόγω του φαύλου κύκλου που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, πέραν του γεγονότος ότι γίνονται μεγαλύτερες παραγγελίες, οι προμηθευτές είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. «Αν πρέπει να γίνει μια εκτίμηση, η κατάσταση θα χειροτερέψει τουλάχιστον για το 2022», σημειώνει ο Χρίστος Στυλιανάς.

Η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν μπορούσε να μας αφήσει ανεπηρέαστους

Οι μεγάλες προκλήσεις που βλέπουμε να αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζουν σημαντικά όλες τις βιομηχανίες, αλλά και τις εμπορικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, τονίζει στο Economy Today ο Kωνσταντίνος Ευθυμίου, Chief Operating Officer της Φώτος Φωτιάδης Διανομείς.

Παραδείγματα προϊόντων παγκόσμιας εμβέλειας στα οποία παρατηρήθηκαν κατά καιρούς ελλείψεις είναι το Johnnie Walker, η Sminoff, η Moët & Chandon, το Whispering Angel, το Shark και άλλα.

Ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου τονίζει ότι οι τα κενά που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της μείωσης της παραγωγικής δυνατότητας, αλλά και της δυναμικότητας μεταφοράς κατά την περίοδο των lockdowns, με την απότομη αύξηση της κατανάλωσης μόλις καταργήθηκαν ή μειώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι ελλείψεις αυτές παρουσιάζονται σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως:

·         Υλικά Συσκευασίας (τενεκεδάκια, γυάλινες φιάλες, κ.ά.)

·         Πρώτες ύλες (βύνη κριθαριού, σταφύλι για κρασί, δημητριακά για ουίσκι).

·         Logistics και αποστολή – καθώς υπήρξε περιορισμένη διαθεσιμότητα κοντέινερ.

Λαμβάνονται τα μετρά για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η εταιρεία μας, σημειώνει ο κ. Ευθυμίου «μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας, επιδεικνύοντας ευελιξία και έχοντας διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες της, διασφάλισε την όσο το δυνατό πιο ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της με στόχο την πλήρη ικανοποίηση των πελατών της και του καταναλωτικού κοινού».

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τα κορυφαία παγκοσμίως συστήματα Sales Force Automation και Business Intelligence, φροντίσαμε να μειώσουμε τον χρόνο αντίδρασης μας.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες που δραστηροποιείται ο Όμιλος, ο κ. Ευθυμίου απαντά ότι τα φαινόμενα δεν είναι κυπριακά αλλά παγκόσμια.  

Οι προκλήσεις και η εμφάνιση πληθώρας ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να υφίστανται.

«Ωστόσο θα έλεγα ότι η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται. Κατά τους επόμενους μήνες, αναμένω ότι η προσφορά θα μπορέσει να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε καταναλωτικά αγαθά και, μαζί με τους συνεργάτες μας, στοχεύουμε στην επιτυχή παροχή των κορυφαίων προϊόντων μας σε κάθε αγορά που δραστηριοποιούμαστε», σημειώνει τελειώνοντας.

Υπάρχουν πολλές ετικέτες που λείπουν από τα ράφια σε κάβες και υπεραγορές

Μιλώντας στο Economy Today ο Νικόλας Πέτρου ιδιοκτήτης της κάβας Εν Φιάλη τονίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις τις τελευταίες βδομάδες.

«Φροντίσαμε εδώ και μήνες ώστε να έχουμε αποθέματα για να καλύψουμε τον προϋπολογισμό μας μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον αλλά αν παραταθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τα πράγματα θα χειροτερέψουν», αναφέρει ο Νικόλας.

Η ανεπάρκεια σε πρώτες ύλες, τα εργοστάσια τα οποία έκλειναν ανά περιόδους κατά την διάρκεια της πανδημίας συντέλεσαν σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που σίγουρα δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ